170 de primării din Moldova sunt în incapacitate de plată

shadow
Vineri, 03.06.2016 07:29   2895
Experții de la IDIS Viitorul constată că după reforma finanțelor publice locale, peste 170 de primării sunt în incapacitate de finanțare, iar până în anul 2017, acestea vor primi un suport financiar suplimentar din partea Guvernului.

Contra-reforma administrativ-teritorială din anul 2003 a provocat o creștere excesivă a aparatului birocratic la nivel local, constată experții de la institutul IDIS ”Viitorul, în noua ediție a revistei ”Economic Outlook” (Previziuni Economice), care face un bilanț sistematic al principalelor evenimente și tendințe socio-economice ale anilor 2015-2016. 

170 de primării în incapacitate de plată

"Astfel, s-au fărâmițat și înmulțit numărul de primării, majoritatea dintre care nu au nici o posibilitate de a se finanța. Numărul de birocrați la nivel local a crescut cu peste 8.000 de persoane. Trebuie de menționat că după reforma finanțelor publice locale, peste 170 de primării sunt în incapacitate de finanțare. Până în anul 2017, acestea vor primi un suport financiar suplimentar din partea Guvernului", constată experții.

De ce doar un procent din localitățile Moldovei au planuri urbanistice

Potrivit lor odată cu finalizarea acestei perioade de tranziție, urmează a se decide ce se va întâmpla cu aceste primării. Potrivit datelor oficiale aproape 10% din comune au o populație mai mică de 1.000 de locuitori, iar două doar 400 de locuitori.

Experții recomandă și optimizarea tuturor serviciilor desconcentrate din teritoriu ale Guvernului. Optimizarea structurii administrative ar putea determina eficientizarea cheltuielilor bugetare, prin reducerea acestora cu cel puțin 700 milioane de lei" se arată în studiu.

Stabilitatea economică în 2016: Mai multe obstacole decât remedii

”Stabilitatea politică devine un surogat dacă nu există viziune și pârghii adecvate pentru a spori creșterea economiei și competitivitatea industriilor de bază, dacă nu avem politici credibile și voință politică prin care urmează să deblocăm marile probleme acumulate în acest stat: criza bancară, productivitatea redusă, declinul demografic tot mai acut, extinderea gradului de corupție și inerția managerială în foarte multe sfere în care statul încă mai dispune de proprietăți semnificative", a afirmat Igor Munteanu, Directorul executiv al IDIS Viitorul.

Potrivit lui Munteanu, repetabilitatea acelorași simptome din anul trecut în economie vorbește despre faptul că decidenții politici nu au fost capabili, sau nu au depus efortul necesar, pentru a găsi soluții față de criza curentă.

"Aceasta se referă la criza din sectorul bancar, la vulnerabilitățile agriculturii, la lipsa de locuri de muncă, și la fuga investitorilor”, a mai spus directorul executiv al IDIS Viitorul.

Potrivit autorilor, anul economic 2015 a furnizat numeroase provocări pentru economia națională. Cele mai mari s-au răsfrânt direct asupra situației sectorului privat și populației, printre care: deprecierea monedei naționale, creșterea galopantă a prețurilor de consum, deteriorarea balanței comerciale, înghețarea asistenței financiare externe, ca efect generat de frauda de proporții din sectorul financiar-bugetar.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Legislația și reglementările   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati