Situație dramatică la Tiraspol. La criza valutară se adaugă criza alimentară

shadow
Joi, 02.06.2016 06:33   4319
Criza valutară din regiunea transnistreană se transformă treptat într-o criză alimentară și umanitară. Astfrel din magazine au dispărut mărfurile de strictă necesitate, iar unele întreprinderi anunță sistarea activității

Criza de pe piața valutară din regiunea transnistreană continuă, iar deficitul de valută ce durează deja de 4-5 luni așa-și nu a fost depășit.

Criza valutară se transformă în criză alimentară

Mai mult. Aceasta se extinde și se transformă într-o criză alimentară. Astfel din magazinele din regiune au dispărut o mare parte din mărfurile de strictă necesitate, iar cel mai mare producător de pâine și produse de panificație a anunțat că ar putea sista activitatea. De vină este criza valutară.

Astfel administrația Combinatului de panificație de la Tiraspol (controlat de grupul Sheriff), a anunțat că din cauza deficitului de valută nu mai poate cumpăra materie primă de peste hotare, iar rezervele din stocuri sunt suficiente pentru câteva săptămâni.

Criza a generat o serie de dezbateri în organele puterii de la Tiraspol, iar în ședința sovietului suprem al regiunii din 1 iunie, Eduard Cosovski, șeful băncii republicane transnistrene a anunțat că de fapt devalorizarea rublei locale a avut loc.

"De facto avem o devalorizare. Propun că să o legalizăm", a anunțat Eduard Cosovski, șeful acestei instituții financiare.

El a propus o devalozirare cu circa 10% a așa-zisei ruble transnistrene și stabilirea unui coridor al cursului de schimb, în ​​intervalul 12,25-12,75 ruble locale pentru dolar.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Prețuri și inflația   Protecția consumatorilor  

Advertisement

Oportunitati