Semnarea unui acord cu FMI în 2016 tot mai incertă

shadow
Sâmbătă, 28.05.2016 04:21   2760
Guvernul se arată optimist în privința unei noi vizite a misiunii FMI și semnarea unui acord cu Fondul. În același timp, mesajul echipei de experți ai FMI a fost că mai sunt unele aspecte nerezolvate, în special în sistemul financiar

Speranțele autorităților în deblocarea operativă a relațiilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI) și semnarea unui Acord nu s-au confirmat. Vizita din perioada 23-27 mai, a echipei de experți ai Fondului condusă de Ivanna Vladkova-Hollar s-a terminat cu rezultate incerte. Astfel pe de o parte Guvernul se arată optimist, dar mesajul FMI a fost că mai sunt unele aspecte nerezolvate.

Problema principală - netrasparența din sistemul bancar

"Discuțiile s-au axat pe strategia de reformare a sectorului financiar, elaborată de autorități și pe asigurarea pe termen lung a siguranței și stabilității băncilor din Republica Moldova. Am progresat în formularea unei viziuni comune asupra problemelor-cheie, cum ar fi necesitatea de fortificare a guvernării și de a rezolvare a problemei structurii netrasparente a acționariatului băncilor. Totuși, unele aspecte au rămas nerezolvate", a declarat la finalul vizitei Ivanna Vladkova-Hollar.

Potrivit reprezentantului FMI, discuțiile privind problematica dată vor continua în contextul negocierilor unui program susținut de Fond, în cadrul unei vizite ulterioare, dar data sosirii misiunii va fi stabilită ulterior.

Advertisement

În același timp Guvernul Republicii Moldova se arată optimist în privința venirii cât mai rapide a unei misiuni FMI care să aibă mandatul de a semna un Acord.

„Proiectul nostru este ca cetățenii Republicii Moldova să trăiască mai bine și suntem hotărâți să atingem acest scop. Semnarea unui acord cu FMI este parte a acestui proiect”, a menționat Pavel Filip în cadrul unei întrevederi cu echipa FMI.

Premierul a precizat că pentru a atinge obiectivele propuse trebuie să fie voință, viziune și capacități, iar toate aceste componente există. Anterior premierul Pavel Filip susținea că vizita misiunii FMI va fi un prim pas spre deblocarea ajutoarelor financiare externe.

Alegerile prezidențiale și FMI

Anterior și președintele Parlamentului, Andrian Candu a dat asigurări misiunii FMI,că eforturile Parlamentului și Guvernului rămân a fi concentrate în continuare pe semnarea unui nou program cu FMI, precum și implementarea agendei de reforme asumate față de cetățeni și partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova.

„Avem determinarea fermă să continuăm implementarea reformelor, iar cooperarea cu Fondul Monetar este foarte importantă pentru asigurarea unei dezvoltări macroeconomice durabile și a stabilității financiare a țării noastre. Scrutinul prezidențial, care va avea loc în toamna acestui an în Republica Moldova, este un exercițiu important pentru țară, dar nu va afecta agenda Parlamentului și Guvernului, care vor continua să muncească la realizarea angajamentelor asumate în Foia de parcurs pentru anul curent”, a declarat Candu.

Este cea de-a doua misiune a FMI din acest an ce a vizitat Moldova. O echipă de experți ai Fondului s-au aflat în vizită de lucru la Chișinău în perioada 23-29 februarie 2016.

Nici-una din misiuni însă nu a avut mandat pentru încheierea unui acord cu privire la un nou program cu Moldova.Oportunitati