Cea mai mare tranzacție din 2016. BERD a început procesul de preluare a Victoriabank

shadow
Vineri, 27.05.2016 06:40   7330
O tranzacție de circa 620 milioane lei cu un pachet de 27,56% de acțiuni ale Victoriabank a fost înregistrată pe piața financiară a Republicii Moldova.

Procesul de preluare de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a Victoriabank, a demarat.

Tranzacție de 620 milioane lei

Astfel pe 24 mai, în afara pieței reglementate sau MTF a fost înregistrată o tranzacție cu 27,56% din acțiunile Victoriabank. Valoare totală a tranzacție a fost de 620,46 milioane lei, sau circa 27,81 milioane de euro la cursul oficial de schimb.

E vorba de pachetele de 15,06% de acțiuni deținute la Victoriabank de BERD și 12,5% deținute de Alpha Bank din România.

Potrivit Comsiei Naționale a Pieței Financiare, tranzacția a avut loc sub forma de "depunere a valorilor mobiliare ca aport la capitalul social al societății cu răspundere limitată sau al persoanei juridice nerezidente".

Altfel spus acest pachet de acțiuni a fost depus în capitalul social al unei alte companii.

Tranzacția a fost autorizată de Banca Națională a Moldovei (BNM). Amintim că la începutul anului trecut BERD a anunțat oficial că intenționează să majoreze participația sa la Victoriabank până la 50%. 

Intenția a speriat unul din grupurile oligarhice, care a blocat tentativa BERD de a prelua a treia ca mărime bancă din țară.

Pentru aceasta la începutul lunii aprilie 2015, la propunerea lui Stephane Bride, ministrul Economiei și a ministrului Finanțelor Anatol Arapu, Guvernul Gaburici prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului, a modificat art 15 al Legii Instituțiilor Financiare, prin care au blocat o eventuală tranzacție de preluare a pachetului majoritar a Victoriabank

Decizia Guvernului Gaburici a provocat un scandal internațional, iar instituțiile financiare au sistat mai multe linii de finanțare a Moldovei.

Advertisement

Guvernul Moldovei a procedat cinic

Ulterior Philip Bennett, prim-vicepreședintele BERD, i-a adresat și o scrisoare, deja premierului interimar al Republicii Moldova, Natalia Gherman, în care acuza guvernul de "acțiuni deliberate și cinice".

"Am aplicat la Banca Națională pentru o cotă de peste 50%. Mai târziu, am depus a doua cerere la BNM de autorizare a creșterii ponderii BERD și/sau a filialei sale VB Investment Holding BV (creată în martie 2015  special pentru tranzacție și înregistrată în Olanda) în Victoriabank la 100%. Ambele cereri au fost aprobate de către Banca Națională ", menționa Bennett în scrisoarea publicată de Newsmaker.

Philip Bennett susținea că despre tranzacția planificată, autoritățile de la Chișinău au fost informate pe 3 aprilie 2015. Cu toate acestea, cinci zile mai târziu, pe 8 aprilie, Guvernul Republicii Moldova, "a facut o mișcare aparent deliberată și cinică și prin acțiuni opace și urgente a modificat legislația".

"Amendamentul adoptat blochează tranzacția propusă și pune sub semnul întrebării angajamentul autorităților moldovene pentru a rezolva criza în curs de desfășurare privind supravegherea sectorului bancar și criza guvernanței corporative", afirmă oficialul BERD.

Abia la finele anului trecut “Legea anti-BERD” a fost modificată încât să permită tranzacția planificată.

De notat că în prezent cea mai mare cotă din capitalul Victoriabank este deținută de firma Insidown Ltd din Cipru, beneficiar oficial fiind afaceristul rus Serghei Lobanov, dar potrivit altor surse un influent om politic din Rusia.

În lupta pentru controlul Victoriabank a intrat BERD

Auditorii au dubii privind beneficiarul final de la VictoriabankOportunitati