Compania statului cumpără energia cu 6 bani mai ieftin, dar o vinde cu 8 bani mai scump

shadow
Vineri, 27.05.2016 05:45   4357
Un raport al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică arată că în primul trimestru al acestui an compania de stat SA FEE Nord a cumpărat energia mai ieftin cu 6,4 bani decât cea privată

În primul trimestru al acestui an, cele două companii de furnizare a energiei electrice din Republica Moldova: SA FEE Nord (100% aparține statului) și GNF Furnizare Energie (100% aparține Gas Natural Fenosa), au livrat consumatorilor finali 984,6 milioane kWh de energie electrică, la un tarif mediu de 211,1 bani/kWh, relevă un raport al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Același raport arată că cele două companii au cumpărat energia electrică la un preț mediu de 143,8 bani/kWh, adică de la producător și până la consumator prețul a crescut în medie cu 67,3 bani/kWh, sau cu circa 47%.

Datele ANRE denotă că cele două companii cumpără energia electrică la prețuri diferite și o livrează la tarife diferite.

Astfel GNF Furnizare Energie cumpără curentul la un preț de 145.4 bani/kWh, cu 6,3 bani/kWh mai mare decât întreprinderea statului - SA FEE Nord.

Altfel spus compania statului este favorizată de autorități și reglementator, ea beneficiind de cea mai mare parte a energiei electrice ieftine produse de Centrala Hidroelectrică de la Costești.

Advertisement

Până la consumatorii finali costul energiei electrice crește semnificativ. Astfel la prețul de achiziție se mai adaugă costurile de transport - 14,5 bani/kWh, care ajung la compania statului Moldelectrica. Urmează serviciile de distribuție, care diferă radical.

Astfel dacă pentru compania statului costurile de distribuție constituie 65,4 bani/kWh, apoi la compania controlată de Gas Natural Fenosa cu aproape 10 bani mai ieftin - 55,7 bani/kWh.

Un nou război pe piața energiei. Statul vrea să se îmbogățească pe spinarea consumatorilor

În consecință consumatorii deserviți (din Chișinău, centrul și sudul țării) de GNF Furnizare Energie au beneficiat în primul trimestru al acestui an de energie electrică la un tarif de 209,1 bani/kWh, dar cei din Bălți și raioanele de nord - de un tarif cu opt bani mai scump - 217,1 bani/kWh.

Altfel spus consumatorii din zona de nord a Republicii Moldova achită un tarif cu 4% mai mare decât cei din Capitală sau sudul țării. Asta chiar dacă furnizorul de stat primește curentul la un preț mai mic cu 4%.

Această situație poate fi explicată prin structura de consumatori, dar și calitatea rețelelor de distribuție.

În zona de nord, unde rețelele electrice de distribuție sunt deservite de cele două companii ale statului - RED-Nord și RED Nord-Vest, cea mai mare parte a energiei electrice este livrată consumatorilor casnici aflați în zonele rurale, unde și costurile de distribuție sunt mai mari: raportul este de 53% - consumatorii casnici și 47% - cei noncasnici.

În cazul Gas Natural Fenosa raportul este invers: 57% - consumatori noncasnici și 43% - casnici.

Pierderile rețelelor electrice de stat au crescut de 5-­15 ori Oportunitati