Ce a ars în noul incendiu de la Piața Centrală

shadow
Joi, 26.05.2016 06:19   3829
Un incendiu de proporții a cuprins un depozit și un magazin amplasat pe teritoriul Pieței Centrale din Chișinău. Cauzele acestuia sunt investigate

Un nou incendiu cumplit ce a izbucnit pe teritoriul Pieței Centrale în seara zilei de miercuri, 25 mai, a făcut scrum mai multe construcții.

Serviciul Protecției Civile și Situațiilor Excepționale al MAI (DSE) anunță că a intervenit în forță pentru lichidarea acestui incendiu izbucnit într-o construcție de tip magazin, situată pe str. Mitropolit Varlaam nr.64 din capitală.

O astfel de adresă nu există în zonă. Astfel cea mai mare mare parte a imobilelor din Piața Centrală se află pe adresa Mitropolitul Varlaam 63 sau Ştefan cel Mare 64.

De notat că din imagini rezultă că incendiul ar fi putut afecta atât un depozit cu materiale de construcții și electrocasnice, cât și o farmacie, o cafenea, un magazin și câteva depozite. 

Așa că deocamdată nu este clar a cui proprietate a ars în incendiu.

Potrivit DSE apelul la serviciul 901 a fost recepționat la ora 21.42. La fața locului pentru lichidarea focului au intervenit 15 autospeciale cu un efectiv de 60 de pompieri, fiind raportat incendiu cu regim sporit de intervenție.

"Ajunși la fața locului salvatorii au stabilit că acoperișul construcției cu două nivele este cuprins de flăcări, pe o suprafață de peste 300 metri pătrați.

Advertisement

Pompierii au efectuat lucrări de intervenție pe tot perimetrul cuprins de ardere. Incendiul a fost localizat către ora 22.42 și lichidat complet la ora 23.58. În urma arderii nimeni nu a avut de suferit", se arată în comunicatul DSE.

Conform primelor informații, focul a afectat acoperișul construcției, dar și bunurile materiale de la nivelul doi. Angajații Serviciului Situații Excepționale al MAI au reușit să salveze toate bunurile și obiectele de la parter. Intervenție pompierilor a fot îngreunată din cauza sarcinii combustibile a elementelor constructive, dar și a planificării și amenajării construcției.

Dorin Chirtoacă, primarul general al Capitalei a declarat că de fapt ar fi ars un magazin din centrul Pieței, construit încă în anii 70 ai secolului XX, adică în epoca sovietică. Altfel spus ar fi vorba de un magazin de electrocansice și materiale de construcție, care în prezent ar aparține mai multor proprietari.

Potrivit edilului, cauza preliminară ar putea fi rețeaua electrică dar nu se exclude o mână criminală.

"Din informațiile pe care le avem este vorba despre un magazin privat. Incendiul este localizat rămâne să vedem care este cauza. Rețeaua elelectrică ar putea fi problema. Nu excludem nici o ipoteză, poate fi și mâna unui răufăcător. Magazinul este construit în anii 60-70, Cauza majoră a multor din incendiile din ultimii 10 ani a fost supraîncărcarea rețelelor. Mâine vom anunța și cauza preliminară", a declarat Dorin Chirtoacă, potrivit Publika.md.

Totodată edilul a susținut că după alte incendii de proprții din Piață, pompierii au verificat practic tot ce se putea de verificat.

De notat că printre propreitarii de imobile din această zonă a Pieței Centrale se numără și oameni de afaceri ce au sponsorizat aducerea Focului Haric în acest an de la Ierusalim, dar și persoane afiliate partidelor de la guvernare.

La începutul acestui an o deflagrație a unei butelii de gaz de la cantina "La Soacra" a rănit 17 persoane, iar patru au murit.

Pe numele administratorilor și proprietarilor localului, care sunt soț și soție, au fost deschise trei dosare penale. Administratoarea localului "La Soacra" a fost condamnată la patru ani și o lună de închisoare. Aceasta a fost găsită vinovată de încălcarea regulilor de protecție a muncii.Oportunitati