Criza face noi victime. Moldova își suspendă calitatea de membru într-o organizație internațională

shadow
Luni, 23.05.2016 10:30   2215
Comisia Națională a Pieței Financiare și-a suspendat calitatea de membru în cadrul Asociației Internaționale a Supraveghetorilor în Asigurări. Motivul lipsa de bani pentru a plăti cotizațiile

O nouă lovitură de imagine pentru Republica Moldova. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a fost nevoită să își suspnde calitatea de membră a Asociației Internaționale a Supraveghetorilor în Asigurări (IAIS).

Iurie Filip, vicepreședinte al CNPF a relatat pentru Mold-Street că decizia a fost adoptată din cauza lipsei de bani.

"Avem o datorie față de această organizație. CNPF nu a achitat cotizațiile pe parcursul ultimilor doi ani. E vorba de o contribuție de 16.000 de franci elvețieni pe an (circa 310.000 de lei), bani pe care instituția nu îi are", a precizat oficialul.

Advertisement

Totodată Filip a spus că suspendarea este provizorie, pentru o perioadă de un an.

Comisia Națională a Pieței Financiare a devenit parte a Asociației Internaționale a Supraveghetorilor în Asigurări în anul 2009, iar statutul de membru oferă atât posibilitatea schimbului de informații cu colegii din străinătate, cât și schimbul de experiență în formarea sferei legislative.

CNPF se angaja atunci să prezinte periodic rapoarte și oferte argumentate pentru îmbunătățirea activității organelor de asigurare.

Înființată în anul 1994, IAIS reprezintă autorități de supraveghere și reglementare a pieței asigurărilor din circa 200 de jurisdicții și aproape 140 de țări, ceea ce cuprinde 97% din piața asigurărilor din lume.

Obiectivele IAIS sunt promovarea unei supravegheri eficace și consecvente la nivel global a industriei de asigurări, în scopul de a dezvolta și de a menține piețele de asigurări echitabile, sigure și stabile în beneficiul și protecția asiguraților; dar și să contribuie la stabilitatea financiară globalăOportunitati