Se întâmplă la Victoriabank. Auditorii spun că profitul a fost cu 191 de milioane lei mai mic

shadow
Luni, 23.05.2016 06:00   3518
Profitul net pentru anul 2015 al Victoriabank a fost de 112,39 milioane lei, cu 191 de milioane de lei mai puțin decât a anunțat anterior instituția și Banca Națională a Moldovei.

Situație bizară la Victoriabank, a treia ca mărime bancă din Republica Moldova. Auditul realizat de KPMG Moldova SRL a scos la iveală faptul că instituția a înregistrat în anul 2015, un profit net de 112,39 milioane lei, cu circa 191 milioane lei mai puțin decât s-a anunțat la începutul acestui an.

Au fost reevaluate riscurile?

Această revizuire se datorează reevalurii riscurilor, iar raportul actualizat arată că "deprecierea activelor financiare din împrumuturi și creanțe" a crescut cu 201 milioane lei: de la 316 la 517 milioane lei.

Natan Garștea, directorul agenției Estimator-VM, nu exclude faptul că instituția pe care o conduce va fi nevoită să revizuiască și clasamentul eficienței bancare pentru anul 2015, care plasa Victoriabank pe locul trei.

În același timp vineri, 20 mai, la Chișinău a avut loc Adunarea generală a acționarilor (AGA), la care au fost prezenți acționari și reprezentanții acestora ce dețin 93,27% din numărul total de acțiuni cu drept de vot, se arată într-un comunicat de presă.

Advertisement

Adunarea s-a desfășurat într-o atmosferă tensionată susține Newsmaker.md, iar participanții așa-și nu au reușit să adopte o serie de decizii importante. 

Nu au întrunit numărul necesar de 2/3 din voturi prezente la Adunare aprobarea chestiunilor cu privire la darea de seamă financiară anuală a Băncii pentru anul 2015, darea de seamă a Comisiei de cenzori pentru anul 2015, normativele de repartizare a profitului pentru anul 2016 și alegerea Comisiei de cenzori.

În consecință pe lângă un Consiliu de Administrație nefuncțional Victoriabank s-a ales și fără comisie de cenzori.

Cât despre management, apoi în fruntea băncii rămâne Natalia Politov-Cangaș, deși contractul ei a expirat încă în septembrie 2014. La fel ca și a lui Corneliu Ghimpu, prim-vicepreședinte și a Ludmilei Vangheli, vicepreședinte al Victoriabank.

Acționarii au reconfirmat societatea KPMG Moldova SRL în calitate de auditor extern al Băncii pentru anul 2016 și a stabilit cuantumul retribuției serviciilor ei. De asemenea, Adunarea a aprobat operarea modificărilor și completărilor în Statul Băncii, în Regulamentul Consiliului de Administrație al Băncii și a Normelor cu privire la deținerea cotelor de participare în capitalul social al Victoriabank.

AGA a decis ca profitul obținut în anul 2015, să fie înregistrat în contul de profit nedistribuit.

În același timp potrivit Newsmaker, Victor Ţurcan, acționar și președinte al Consiliului de Administrație a propus ca să fie decisă alocarea măcar a 20% din profit pentru plata dividendelor, dar Natalia Politov-Cangaș a anunțat că o astfel de decizie va necesita acordul Băncii Naționale.

De notat că Victoriabank în continuare se află sub supravegherea specială a BNM. 

Totodată KPMG a efectuat un audit și la Moldindconbank, dar rezultatele lui nu au fost publicate, pentru că au fost contestate de administrația băncii.

Auditorii au dubii privind beneficiarul final de la VictoriabankOportunitati