O nouă bombă sub sistemul de asigurări Carte Verde

shadow
Miercuri, 18.05.2016 05:45   9870
Companiile de asigurări din Moldova continuă să încalce condițiile impuse de Consiliul Internațional al Birourilor de asigurări cu sediul la Bruxelles, gestionarul sistemului Carte Verde.

Vineri, 13 mai 2016, Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare s-a convocat de urgență într-o ședință extraordinară. Motivul era riscul iminent ca Moldova să fie exclusă din sistemul internațional de asigurări Carte Verde.

Asito a admis tergiversarea plăților de despăgubire

Acesta a apărut după ce compania de asigurări Asito a admis tergiversarea plăților de despăgubire către Biroul național de motoare din Italia, pe trei cazuri asigurate prin sistemul Carte Verde și a încălcat, astfel, condițiile formulate de Consiliul Birourilor cu sediul la Bruxelles, care este gestionar al sistemului Carte Verde.

Suspect era că administrația Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA) din Moldova nu era la curent cu așa-ceva și a declarat pentru Mold-Street "că totul este în regulă".

Potrivit unui comunicat al CNPF, pe 12 mai 2016, în adresa Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Moldova au venit trei cereri de chemare în garanție pentru Asito.

"Având în vedere persistența riscului suspendării Republicii Moldova din Sistemul internațional de asigurări Carte Verde, decizia de revocare a suspendării fiind condiționată de către Consiliul Birourilor Sistemului Internațional de Asigurări Carte Verde cu lipsa totală a cererilor de chemare în garanție, în scopul evitării apariției noilor cereri de chemare în garanție pentru compania Asito, Consiliul de administrație a hotărît să prescrie persoanelor cu funcții de răspundere ale companiei nominalizate efectuarea, în termen de o zi din data intrării în vigoare a hotărârii, a plății conform cererilor de rambursare înaintate de către companiile de asigurări străine, a căror termen de executare a expirat", se arată în decizia CNPF.

Potrivit autorității de reglementare plata urma să fie efectuată "din contul mijloacelor bănești disponibile la conturile curente ale asigurătorului".

Totodată CNPF a obligat repetat pe aceeași șefi ai Asito să achite toate sumele pe care Birourile naționale de motoare din străinătate sau companiile de asigurare străine le-au plătit cu titlu de despăgubire pentru pagubele produse de către deținătorii de certificate de asigurare Carte Verde emise de asigurători în conformitate cu Regulamentul General al Consiliului Birourilor Sistemului Internațional de Asigurări „Carte Verde”.

Advertisement

De aseamenea CNPF a cerut "neadmiterea unor noi cereri de chemare în garanție înaintate de Birourile naționale de motoare din străinătate pentru a fi achitate de către BNAA, fiind avertizată compania Asito. cu sancționare în conformitate cu prevederile legale în vigoare, inclusiv din Legea „Privind reglementarea prin licențiere a activității de întreprinzător”, în cazul neexecutării prescripțiilor prenotate.

Semne de întrebare

Potrivit unor surse de pe piață, situația respectivă s-ar fi creat și după ce conturile Asito au fost blocate și respectiv compania nu putea efectua la timp plățile. 

Astfel abia pe 11 mai, CNPF a decis să elibereze companiei Asito "acordul prealabil pentru extragerea mijloacelor bănești din contul de depozit în dolari și plasarea acestora la contul curent în euro, pentru efectuarea plății conform cererilor de rambursare înaintate de companiile străine".

Totuși în aceeași zi conturile au fost deblocate și compania a efectuat plățile necesare, și riscul excluderii Moldovei din sistemul de Carte Verde a fost eliminat, dar nu pentru totdeauna.

Or, doar pe parcursul ultimului an, Moldova a evitat de patru ori suspendarea din sistem și nu a fost exclusă după ce a îndeplinit majoritatea condițiilor prevăzute de planul de acțiuni, stabilit de comun acord cu Consiliul Birourilor de la Bruxelles.

Astfel situația se poate repeta. Amintim că, în martie 2016, Consiliul Birourilor a anunțat că a amânat cu două luni decizia de a suspenda calitatea de membru a Republica Moldova din sistemul Carte Verde, până la ședința Adunării Generale a membrilor săi, ce va avea loc pe 2 iunie, la Tallinn, Estonia.

Decizia instituției europene a fost condiționată de lipsa totală a cererilor de chemare în garanție emise pe numele asigurătorilor moldoveni.

Perspective compromise

Vicepreședintele CNPF, Iurie Filip, a menționat pentru Capital-Market că emiterea unui apel de garanție este considerat un lucru foarte grav și ieșit din comun în sistemul Carte Verde.

“Asta înseamnă că asigurătorul moldovean a tergiversat plata despăgubirii și a încălcat principiul  fundamental al sistemului Carte Verde, bazat pe încrederea între asigurători, de a nu întârzia achitarea  despăgubirii”, a afirmat Filip. 

Potrivit vicepreședintelui CNPF, în momentul survenirii unui caz asigurat prin acest sistem, către  asigurătorul care a emis polița Carte Verde este emisă o notificare (debit note).

Din acest moment, compania emitentă are la dispoziție 60 de zile pentru a achita despăgubirea survenită pe cazul dat de asigurare. În situația în care plata despăgubirii nu este efectuată de asigurător în termenul indicat, Biroul de motoare din țara în care a avut loc cazul de asigurare înaintează către Biroul de motoare din R. Moldova o cerere de chemare în garanție (guarantee calls), prin care îl obligă să efectueze plata imediat.

Citiți și: Anchetă: Sistemul Cartea Verde, fraudat cu ajutorul băncilor

„Expedierea celor trei apeluri de garanție pune sub un mare semn de întrebare perspectivele Republica Moldova de a soluționa cu succes problema rămânerii în sistemul Carte Verde. Cu atât mai mult, că suma daunei de asigurare pe toate trei cazuri este una infimă, de aproximativ șase mii de euro. Este foarte regretabil că această situație a apărut pe ultima sută de metri înainte de ședința Adunării Generale a membrilor Carte Verde, care urmează să aibă loc peste două săptămâni”, a menționat Iurie Filip.

În prezent în Moldova sunt autorizate 10 companii să vândă polițe Carte Verde: Acord Grup, Asito, Donaris Vig, Grawe Carat Asigurări, Moldasig, Moldcargo, Moldova-Astrovaz și Klassika Asigurari,

Citiți și: Am scăpat încă o dată. Suspendarea din Cartea Verde se amână cu încă 6 luniOportunitati