Norma Telecom obține condamnarea Moldovei la CtEDO – nu și milioanele de euro solicitate

shadow
Marţi, 17.05.2016 17:06   6322
Deși a câștigat procesul intentat guvernului, reclamantul nu va primi și milioanele de euro solicitate pentru prejudiciul material.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a condamnat Republica Moldova în dosarul Norma Telecom S.R.L., constatând în unanimitate de voturi violarea art. 6 § 1 și art. 1 din Protocolul nr. 1 CtEDO ca urmare a neexecutării hotărârilor adoptate de instanțele judecătorești naționale la 18 ianuarie și 5 martie 2008. La acea dată, chestiunea privind satisfacția echitabilă nu era gata pentru soluționare și a fost rezervată pentru o hotărâre separată. 

Deși a câștigat procesul intentat guvernului, reclamantul nu va primi și milioanele de euro solicitate pentru prejudiciul material. 

Compania reclamantă a solicitat inițial circa 6 milioane de euro cu titlu de prejudiciu material, 10 mii de euro cu titlu de prejudiciu moral și 4 mii de euro costuri și cheltuieli. Ulterior, ea a evaluat prejudiciul material la peste 7.17 milioane de euro, inclusiv venitul ratat estimat și dobânzile de întârziere aferente acestuia. Suma respectiva s-a bazat pe un raport financiar al Centrului Național de Expertize Judiciare de pe lângă Ministerul Justiției pentru perioada octombrie 2006 - octombrie 2009 și dobânzile de întârziere calculate de la 1 noiembrie 2009 la 31 ianuarie 2012.

La Chișinău, Guvernul a contestat calculele și a argumentat în fața Curții că ”nu există o legătura de cauzalitate dintre încălcările Convenției constatate și prejudiciul material invocat”.

Advertisement

Autoritățile au considerat că reclamantul a furnizat o ”evaluare cu tentă speculativă” și că sumele pentru prejudiciul material și moral sunt excesive și nefondate. 

Pretențiile materiale, respinse

CtEDO, potrivit organizației Juriștii pentru Drepturile Omului, a notat că suma prejudiciului material pretins de către reclamant constă din venitul, adică potențialul financiar pe care l-ar fi înregistrat dacă nu i-ar fi fost întreruptă activitatea și dobânzile de întârziere ale acestuia. Prin urmare și având în vedere faptul că performanța unei societăți comerciale depinde de mai multe variabile, Curtea a considerat că nu poate să dea o apreciere rezultatelor activității reclamantului în lipsa încălcărilor și nici să i-a în considerare beneficiul total pe care l-ar fi putut obține în cazul în care operațiunile companiei ar fi continuat în mod Norma Telecoml. Prin urmare, Curtea a respins solicitarea reclamantului în ce privește suma prejudiciului material. Norma Telecom S.R.L. nu va primi nici cele 4 253 de euro pretinse pentru a-și acoperi costurile și cheltuielile suportate în instanța europeană.

În ceea ce privește prejudiciul moral, Curtea a admis că reclamantul a suferit un prejudiciu moral ca urmare a încălcărilor constatate în hotărârea principală și i-a acordat 1 200 de euro, respingând celelalte pretenții. 

Cauza Norma Telecom S.R.L. a ajuns în vizorul publicului după ce Guvernul a obligat Î.S. Calea Ferată din Moldova (CFM) în anul 2006 să rezilieze un contract cu compania sus-numită, pe motiv că lipsesc reglementările tehnice în domeniu și sunt afectate interesele MoldTelecom S.A., care este controlată de stat. Instanțele judecătorești naționale au susținut această decizie în anii care au urmat, iar presa de la Chișinău a speculat despre eventuale interese ale unor demnitari de stat și judecători în afacerile cu CFM. 

În 2005, conform contractului, Norma Telecom a efectuat lucrări de proiectare și a început construcția unei rețele de transport de date prin fibră optică pe segmentul de frontieră cu România – Ungheni – Chișinău. Un cablu cu 8 fibre optice urma să intre în proprietatea CFM iar altul, cu 16 fibre, în proprietatea Norma Telecom S.R.L. 

După ce a consumat toate căile de contestare legală în țară, Norma Telecom S.R.L. s-a adresat la CtEDO privind încălcarea dreptului la un proces judiciar echitabil și a dreptului la protecția proprietății. Interesele companiei a fost reprezentate de avocatul moldovean Victor Berlinschi. 



Oportunitati