Probleme la cea mai mică bancă din Moldova

shadow
Sâmbătă, 14.05.2016 06:56   2862
EuroCreditBank, cea mai mică instituție bancară din Moldova a fost sancționată, anunță banca centrală a Republicii Moldova.

Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță că a sancționat  banca comercială EuroCreditBank.

Potrivit BNM, „în cadrul supravegherii BC „EuroCreditBank” S.A., Banca Națională a informat banca respectivă asupra faptului că a constatat în activitatea acesteia nerespectarea limitelor maxime pentru active prevăzute de Regulamentul cu privire la expunerile „mari”.”

„Ca urmare, BC „EuroCreditBank” S.A. a înlăturat încălcările menționate, iar Banca Națională, în conformitate cu prevederile art.38 din Legea instituțiilor financiare, a sancționat instituția în cauză cu avertisment și i-a atras atenția asupra posibilității aplicării unor sancțiuni mai aspre în cazul comiterii repetate a încălcărilor depistate”, precizează Autoritatea din domeniu.

De menționat că articolul 38 din Legea instituțiilor financiare prevede „Încălcări, măsuri de remediere și sancțiuni” în cazul nerespectării buchiei legii.

Advertisement

Regulamentul cu privire la expunerile „mari” stabilește limitele maxime admisibile ale riscului de concentrare a expunerilor băncii față de persoanele și/sau grupul de persoane acționînd în comun, ale concentrărilor în portofoliul de expuneri și cerințele aferente administrării expunerilor „mari” și are drept scop minimizarea pierderilor pe care banca le poate suporta ca rezultat al concentrării expunerilor.

Potrivit regulamentului, expunerea netă asumată de bancă față de o persoană sau un grup de persoane acționînd în comun nu trebuie să depășească 15% din capitalul normativ total al băncii.

Pe lângă limitele menționate se mai aplică următoarele limitări. În cazul în care aceste limitări se contrazic reciproc, se vor aplica acele limitări care sunt mai dure.

Eurocreditbank este cea mai mică bancă din țară și a finalizat anul trecut cu venituri de 73,2 milioane de lei și un profit de 12,2 milioane lei, ocupând locul 8 în clasamentul eficienței realizat de Agenția Estimator-VM.  

În prezent banca are doi acționari majoritari: Mariana Zisi din Grecia, care deține 46,45% din capital și Mahmood Mohammed Shakir Mahmood din Irak, care deține 41,23% din acțiunile Eurocreditbank.

În martie 2016, Mahmood Mohammed Shakir Mahmood a depus o ofertă de cumpărare a 20% din acțiunile băncii și astfel să controleze instituția. Ceilalți acționari nu au dat curs ofertei. 

ANCHETĂ Stăpânii băncilor din Republica Moldova Oportunitati