Cinci zile pentru șefii de la cinci companii de asigurări

shadow
Sâmbătă, 14.05.2016 06:05   2925
CNPF a obligat șefii a cinci companii de asigurări din Moldova ca în termen de până la 18 mai 2016, să completeze Sistemul automatizat de stat asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto RCA cu informații corecte

Un grup de cinci companii de asigurări, printre care și cele mai importante de pe piață au fost obligate să respecte legislația și să includă în sistemul automatizat de stat asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto RCA informații corecte.

Astfel în ședința din 13 mai 2016, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a decis să prescrie persoanelor de conducere de la companiile Moldasig, Asito, Garanție, Auto-Siguranța și Alliance Insurance Group ca în termen de cinci zile, până pe 18 mai ,"să asigure completarea definitivă și veridică a informației privind dosarele de daună deschise și despăgubirile achitate în baza contractelor RCA".

Totodată decizia CNPF prevede că în caz de neexecutare a prescripției impuse de autoritate, față de managerii companiilor vor fi aplicate prevederile articolului 54 a Legii cu privire la asigurări.

Advertisement

Acesta prevede sancțiuni de la avertisment și amendă, la limitarea operațiunilor companiei sau suspendarea din funcție a șefilor.

De notat că trei din cele cinci companii, pe numele cărora CNPF a emis prescripții ar fi controlate de Veaceslav Platon, iar una de Anatol Stati.

Noua stea a pieței asigurărilor

Potrivit datelor pentru anul 2015, Moldasig și-a păstrat poziția de lider, dar cota companiei a scăzut abrupt cu șase puncte procentuale - de la 23,5% la 17,6%, ca urmare a unei scăderi cu circa 24% a subscirierilor.

Asito, care în ultimii ani ocupa poziția a doua a înregistrat o scădere de aproape trei ori a subscrierilor și a coborât pe poziția opt în clasament.

Nou apăruta companie Alliance Insurance Group, care este de fapt fosta Victoria Asigurării, ce a trecut în 2015 printr-un proces de rebranding și de preluare a unei părți din activele Asito, a înregistrat în 2015 o creștere de trei ori a valorii subscrierilor, urcând de pe locul 10 în 2014 pe locul patru în clasamentul pentru 2015. 

Garanție, companie ce face parte din grupul Ascom ocupă locul 12 cu o cotă de 2,6%, iar Auto-Siguranța - locul 14 cu o cotă de piață de 0,7%.



Oportunitati