”Panoul rușinii” - Ei sunt inamicii presei

shadow
Joi, 12.05.2016 09:52   1739
Cei care „au pus gând rău” presei anul trecut, au ajuns în văzul lumii.

Este vorba de deputați, miniștri, primari, politicieni, etc. Aceștia pot fi văzuți în fața Parlamentului Republicii Moldova, pozele lor fiind afișate pe un „panou al rușinii”.

Deja al doilea an consecutiv, cu ocazia Zilelor Libertății Presei, Centrul Independent de Jurnalism i-a prezentat publicului pe inamicii presei, fiind vorba de politicieni, dar și de formațiunile politice care au încercat, în ultima perioadă, prin acțiuni sau prin inițiative legislative, să îngrădească accesul la informațiile de interese public. În lista „codașilor” stă liderul PLDM Vlad Filat, politicieni - membri ai Partidului Democrat din Moldova: Dumitru Diacov, Marian Lupu, Vlad Plahotniuc, socialistul Vladimir Ţurcan, liberalul Mihai Ghimpu, primarii orașelor Bălți și Orhei, Renato Usatîi și  Ilan Shor, dar și ministrul  Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan.

Unii politicieni deja se simt „ca acasă” pe acest „Panou al Rușinii”, deoarece stau atârnați pe „panoul rușinii” deja al doilea an. Este vorba de Vlad Plahotniuc, Vlad Filat și Dumitru Diacov. În acest an de pe panou au „coborît” deputatul Constantin Țuțu și fostul președinte al Parlamentului Igor Corman, care s-a retras din politică.

Advertisement

Politicienii continuă să limiteze accesul jurnaliștilor

Directoarea CJI, Nadine Gogu, susține că cea mai acută problemă cu care se confruntă presa în ultima perioadă este legată de accesul limitat la informație. „Acțiunea de azi are drept scop responsabilizarea politicienilor. Vrem să le reamintim că jurnaliștii au întâmpinat mai multe probleme anul trecut. Cea mai acută - accesul limitat la informație. Pe „panou al rușinii” am inclus mai multe cazuri de îngrădire a accesului jurnaliștilor la ședințele publice. Am sesizat că Parlamentul intenționează să obstrucționeze activitatea presei, mai cu seamă a celei on-line, prin adoptarea anumitor legi. S-au evidențiat, de asemenea, unii politicieni cu niște declarații care vin în contradicție cu principiile unei societăți democratice”, a spus directorul CIJ.

Unii politicieni au rămas surprinși că au fost catalogați ca inamici ai presei. Deputatul socialist, Vladimir Țurcan, ne-a spus că nu înțelege din ce cauză a fost inclus pe „panoul rușinii”: „Foarte interesant - eu cu presa sunt foarte deschis”, s-a revoltat acesta.

Deputații socialiști Vladimir Ţurcan, Eduard Smirnov, Grigore Novac și Adrian Lebedinschi se numără printre autorii proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Codului audiovizualului, document care a stârnit mai multe nemulțumiri din partea societății civile. „Noi, socialiștii, din contra, am optat pentru limitarea monopolizării presei. Am propus să fie micșorat numărul de licențe pe care trebuie să le dețină o persoană fizică sau juridică”, a precizat Țurcan.

Despre limitarea accesului jurnaliștilor la informațiile de interes public au sesizat câteva organizații de media în Memoriul privind libertatea presei în R. Moldova în perioada 3 mai 2015 – 3 mai 2016, studiu în care sunt evidențiate cele mai grave probleme cu care se confruntă breasla jurnalistică din Moldova. Printre acestea se numără și concentrarea excesivă a mass-media în mâinile unor patroni-politicieni.

...
Citiți continuarea articolului AICI

[Sindicalizare de pe Report.md]Oportunitati