Serviciul de securitate rus FSB implicat în soarta celor 17 tablouri furate din Italia

shadow
Joi, 12.05.2016 04:39   4891
Autoritățile din Ucraina au recuperat 17 tablouri furate anul trecut de cetățeni moldoveni și italieni dintr-un muzeu situat în orașul italian Verona, anunță președintele Petro Poroșenko,

Cele 17 tablouri, inclusiv opere de Peter Paul Rubens și Tintoretto, furate în urma unui jaf armat, în noiembrie 2015, din muzeul Castelvecchio, Verona, au fost recuperate de autoritățile ucrainene.

"Operațiunea extraordinară de astăzi amintește lumii că autoritățile ucrainene sunt foarte eficiente în combaterea contrabandei cu opere de artă", a declarat președintele Ucrainei Petro Poroșenko miercuri seară.

Tablourile recuperate pe o insulă

Potrivit Serviciului Grăniceri al Ucrainei, picturile au fost recuperate încă pe 6 mai, în urma unei operațiuni de căutare lungi și minuțioase, realizate în cooperare cu organele de anchetă din Republica Moldova. Pe parcursul operațiunii aceasta a fost sub controlul personal al Președintelui Ucrainei.

Astfel operele de artă au fost depistate pe insula Turunciuc, la 1,5 kilometri de hotarul moldo-ucrainean și acestea erau pregătite pentru a fi transportate prin contrabandă pe teritoriul Republicii Moldova, în regiunea transnistreană.

Advertisement

Autoritățile din Ucraina susțin că picturile furate din Italia au ajuns în regiunea Odesa, prin intermediul serviciului poștal internațional.

Ancheta a stabilit, de asemenea, că membri ai grupului criminal transfrontalier erau cetățeni ai Ucrainei, Moldovei și Rusiei, precum și persoane care urmau să se ocupe de vânzarea tablourilor în Ucraina și Rusia.

Hoții se aflau sub controlul FSB?!

Un alt detaliu important precizat de autoritățile de la Kiev este implicarea serviciului de securitate rus FSB în soarta operelor.

"În timpul activităților operaționale ale polițiștilor de frontieră au fost primite informații conform cărora de căutarea picturilor se ocupă și FSB, iar hoți ar fi fost luați sub controlul acestuia. In plus, FSB-ul a planificat propria operațiune de a transporta picturile în Transnistria, care este controlată de Rusia", se arată într-un comunicat al Serviciului de Grăniceri al Ucrainei.

Amintim că indivizi înarmați și având cagule pe fețe au atacat, pe 18 noiembrie 2015, Muzeul Castelvecchio din orașul italian Verona, furând 17 tablouri expuse, după imobilizarea unui agent de securitate.

După ce au neutralizat agentul de pază, hoții au fugit cu 17 picturi semnate de Tintoretto, Peter Paul Rubens, Pisanello, Mantegna, Jacopo Bellini, Giovanni Francesco Caroto, Hans de Jode și Giovanni Benini. Valoarea operelor a fost estimată la 15-20 de milioane de euro.

Zece moldoveni arestați pentru cel mai mare jaf de opere de artă din Verona

În cursul investigației, autoritățile au arestat în martie 2016, zece cetățeni moldoveni, inclusiv nouă pe teritoriul Republicii Moldova, și doi italieni. Recent, un bărbat cu dublă cetățenie - moldoveană și română - a fost arestat în același caz.Oportunitati