FMI: Moldova se confruntă cu una dintre cele mai grave scăderi ale populației de vârstă activă

shadow
Marţi, 10.05.2016 03:42   3170
Republica Moldova se confruntă cu unele dintre cele mai grave scăderi ale populației de vârstă activă din Europa, reflectând atât demografia nefavorabilă cât și emigrația- o tendință care se prevede că va continua sau se va înrăutăți.

Țările Comunității Statelor Independente (CSI), cum ar fi Rusia, Belarus, Ucraina și Republica Moldova vor avea în acest an cea mai mică creștere economică din regiune, susține Fondul Monetar Internațional (FMI).

Raportul FMI pentru Europa Centrală și de Sud Est (CESEE) sugerează că economiile din statele CSI vor ieși treptat din recesiune, pe măsură ce șocurile negative dispar. Totuși FMI estimează că scăderea prețului petrolului la jumătatea anului 2015 și necesitatea de a aborda dezechilibrele fiscale crescânde ar putea însemna că economia rusă va înregistra o creștere negativă în 2016.

FMI a estimat că, anul acesta, statele din Europa de Est vor înregistra cel mai ridicat ritm de creștere, de 3-4%, în timp ce Comisia Europeană a înrăutățit estimarea de creștere pentru Germania, la 1,6% în 2016.

Ritmul mediu de creștere a economiei în Europa emergentă încă este mult sub nivelul de dinaintea crizei din 2008 și ar putea dura ceva timp înainte de a ajunge din urmă, în termeni reali, restul Europei avansate.

Consumul intern va fi motorul de creștere al CESEE, datorită "politicilor macroeconomice de susținere" și a majorării salariilor reale, se arată în raportul FMI, care avertizează că stagnarea zonei euro, principalul partener comercial al multor state din CESEE, ar putea afecta ritmul de creștere.

Economiile din Europa Centrală și de Sud Est trebuie să facă reforme pentru a crește productivitatea, să stimuleze investițiile și să îmbunătățească oferta de mână de lucru pentru a accelera procesul de convergență, se arată în raportul instituției financiare internaționale.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Piața muncii   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati