Autoritățile pun sechestru pe cea mai mare rafinărie din România

shadow
Luni, 09.05.2016 10:28   1861
În timp ce KazMunayGas a negociat asocierea cu cei de la China Energy Company Limited (CEFC), ofițerii de poliție judiciară de la combaterea crimei organizate urmează să instituie sechestru la Rompetrol Rafinare, entitatea care deține rafinăria Petromidia.

Lovitură dură pentru kazahii de la KazMunayGas Internațional, fosta Rompetrol. Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din România pune sechestru la rafinăria Petromidia în dosarul Rompetrol, anunță portalul eranews.ro.

Se întâmplă în plin demers al celor de la KazMunayGas de asociere cu cei de la China Energy Company Limited (CEFC)

Potrivit surselor DIICOT instituie sechestru la Rompetrol Rafinare, entitatea care deține rafinăria Petromidia. Aceasta este cea mai mare rafinărie din România și este una din principalele mize ale chinezilor de la CEFC în parteneriatul cu kazahii.

Advertisement

În același timp sechestrul nu va fi pus și pe conturi pentru a nu bloca de tot activitatea rafinăriei, dar ofițerii de poliție vor înștiința conducerea Rompetrol Rafinare și de faptul că societatea are calitatea de parte responsabilă civilmente în acest dosar. Acest lucru înseamnă că în eventualitatea unei condamnări definitive a persoanelor fizice anchetate, Rompetrol Rafinare va suporta o parte din prejudiciu.

Săptămâna aceasta sunt așteptate la DIICOT, în același dosar cu cel unde se instituie sechestru, în jur de 10 persoane implicate în procesul de privatizare al Petromidia către Dinu Patriciu pentru a li se aduce la cunoștință de către anchetatori schimbarea încadrărilor și extinderea urmăririi penale în acest dosar.

Marea majoritate a celor se vor prezenta în fața anchetatorilor săptămâna aceasta sunt foști funcționari ai Fondului Proprietății de Stat din România despre care DIICOT spune că l-au ajutat pe Dinu Patriciu să preia fraudulos Petromidia. Cel puțin unul dintre aceștia mai este și în prezent membru în Consiliul de Administrație de la SC Rompetrol Rafinare entitatea care deține rafinăria.

De notat că mai mult de o treime din produsele petroliere importate în Republica Moldova provin de la Petromidia, iar Rompetrol deține aici o rețea de peste 65 de benzinării și afaceri de circa trei miliarde de lei.Oportunitati