Alți doi milionari moldoveni, implicați în scandalul #Panamapapers

shadow
Luni, 09.05.2016 06:19   7740
Două nume noi de afaceriști moldoveni care au achiziționat societăți offshore de la avocații Mossack Fonseca din Panama, apar într-o listă publicată de Rise Project.

Cea mai mare scurgere de informații din istorie prinde în cele peste 11 milioane de documente un număr de peste o sută de cetățeni români, din care cel puțin patru sunt originari din Republica Moldova, arată o listă făcută publică de RISE Project din România, partener International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Conexiunile cu Stati

În lista oamenilor de afaceri originari din Republica Moldova se regăsec două persoane despre care a scris RISE Moldova: Iurie Orezov și Gheorghe Ciobanu.

Ozerov este un om de afaceri prezent pe piața jocurilor de noroc și a carburanților auto din România. Potrivit datelor Rise Moldova, acesta, împreună cu soția sa, se află în cercul de afaceri al oligarhului moldovean Anatol Stati. Avocații Mossack Fonseca au înființat Casco Oil Development pentru afaceristul moldovean în vara lui 2015. Potrivit RISE, Ozerov nu a avut și nu are afaceri în România, dar adresa de corespondența a firmei sale offshore este într-o casă din Slănic Moldova.

Cel mai bogat moldovean implicat în scheme de corupție în Africa

În schimb Gheorghe Ciobanu, reprezintă la București interesele milionarului moldovean Gabriel Stati. Este administrator al uneia dintre firmele din România ale grupului Ascom, cel mai mare holding petrolier din Republica Moldova și este implicat într-o altă afacere cu energie în Prahova. Arhivele Mossack Fonseca îl leagă pe Ciobanu de două offshore-uri, unul cu afaceri imobiliare - Tristan Real Estate Ltd, iar altul Casco Petroleum Overseas Ltd,care activează tot pe piața petrolului.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Legislația și reglementările   Proprietari și manageri  

Advertisement

Oportunitati