Câteva necunoscute ale misterioasei vizite în SUA a lui Vlad Plahotniuc

shadow
Marţi, 03.05.2016 16:48   7454
Afaceristul și liderul democrat Vlad Plahotniuc efectuează o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, anunță Partidul Democrat. În același timp Ambasada SUA în Moldova a precizat că Plahotniuc face parte dintr-o delegație condusă de vicepremierul Octavian Calmâc.

De câteva zile o misterioasă delegație de afaceriști și politicieni din Republica Moldova se află în vizită de lucru în Statele Unite.

Din delegație fac parte vicepremierul Octavian Calmâc, ex-vicepremierul Victor Osipov, prim-vicepreședintele Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, șefa cabinetului acestuia și alte persoane.

Mold-street a încercat să afle cine conduce delegația și care este scopul.

Cine conduce delegația?

Astfel cine este șeful delegației nu este clar. Din comunicatele Partidului Democrat rezultă că acesta este prim-vicepreședintele PDM Vlad Plahotniuc. Totodată se precizează că Plahotniuc a mers în calitate de coordonator executiv al Consiliului Coaliției de guvernare.

În același timp din informațiile difuzate de Ambasada Statelor Unite rezultă că Plahotniuc a mers în calitate de membru al delegației condusă de Ministrul Economiei, Octavian Calmâc. Pe siteul Ministerului Economiei nu există nicio informație referitor la vizita lui Calmâc în SUA.

Totodată serviciul de presă al Guvernului a precizat pentru Mold-Street că ministrul este deschis să răspundă la toate întrebările legate de vizită la telefon. Acesta însă nu a răspuns la apelurile Mold-Street.

Advertisement

A cui este delegația?

O altă necunoscută este pe cine reprezintă această misterioasă delegație. Dacă e să credem PDM apoi delegația ar reprezenta un misterios Consiliu al Coaliției de guvernare.

Surse din cadrul Guvernului au precizat că delegația nu are nicio legătură cu Guvernul și că aceasta este a "majorității parlamentare". Chiar și vicepremierul Octavian Calmâc ar reprezenta majoritatea parlamentară.

Curios este că din delegație nu face parte niciun deputat.

În același timp Serviciul de informare si comunicare cu mass-media al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene a precizat pentru Mold-street că "Ministerul nu a fost solicitat în acordarea asistenței pentru vizita întreprinsă de vicepremierul Octavian Calmâc sau alți membri ai delegației".

Cine a plătit vizita?

Atât sursele din cadrul Guvernului, cât și din cadrul coaliției de la guvernare susțin că toate costurile vizitei au fost acoperite de membrii delegației.

Scopul vizitei

Din comunicatele democraților rezultă că Vlad Plahotniuc a mers în SUA pentru a transmite mesajul coaliției de guvernare, legat de determinarea politică de a face reformele necesare în Republica Moldova și de a asigura stabilitatea țării.

“Vă transmit angajamentul meu total și al majoritatii parlamentare de la Chișinău de a reforma instituțiile de stat. Suntem determinați să modernizăm statul, astfel încât acesta să fie potrivit scopului pe care ni l-am propus, potrivit nevoilor cetățenilor și potrivit pentru un viitor prosper. Avem determinarea de a face tot ceea ce este nevoie pentru ca Republica Moldova să progreseze în mod real și consistent din punct de vedere economic și social”, a spus Vlad Plahotniuc".

Totodată acesta ar fi invitat să participe "la cel mai important eveniment anual al Consiliului Atlantic, Distinguished Leadership Awards (Premiile pentru Lideri Internaționali Distinși), unde sunt onorați lideri în domeniile politicii, afacerilor, artei și activităților umanitare care s-au remarcat în promovarea relațiilor dintre Europa și SUA.

Cu cine s-au întâlnit

Printre persoanele importante cu care s-au întâlnit membrii delegației se numără: Victoria Nuland, asistentul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Secretarului de stat american; Bridget Brink, asistent adjunct al Secretartului de stat american; economistul Anders Aslund; David Koranyi, directorul Inițiativei Eurasian Energy Futures și Andrea Montanino, director al programului Global Business and Economics.

Curios este că pe pagina de Twitter și de Facebook a lui Anders Aslund nu este nicio mențiune despre o astfel de întrevedere, chiar dacă acesta este foarte activ pe rețelele sociale.

La fel nici pe cea a Consiliului Atlantic. Singura mențiune despre Plahotniuc pe pagina web a Consiliului Atlantic este de o lună în urmă și este un comentariu referitor la viitoarele alegeri prezidențiale și rolul prim-vicepreședintelui PDM în acestea. Oportunitati