Tranzacția anului: Rompetrol a fost preluată de chinezi

shadow
Sâmbătă, 30.04.2016 06:25   3476
Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan - KazMunayGas (KMG) și China Energy Company Limited (CEFC) au semnat vineri documentele specifice pentru constituirea unui joint-venture, compania chineză devenind acționar majoritar cu 51%.

Compania națională de petrol și gaze din Kazahstan – KazMunayGas (CN KMG) și China Energy Company Limited (CEFC) au încheiat pe 29 aprilie, un parteneriat în cadrul căruia CEFC va deține o participație de 51% în cadrul KMG International NV (“KMGI”), respectiv 49% pentru CN KMG, potrivit unui anunț al companiei.

Proiectul Drumul Mătăsii

De asemenea, într-un anunț de pe Bursa de Valori București se precizează modificarea structurii acționariatului KMG International NV, actionarul majoritar al societatii Rompetrol Rafinare S.A.

Conform înțelegerii dintre KMG - CEFC, compania din China își asumă în cadrul KMGI o serie de obligații, prin care aceasta va efectua investiții în dezvoltarea de noi proiecte în Uniunea Europeană și țările adiacente.

Sub denumirea "Silk Way" (Drumul Mătăsii), proiectul comun al KMG și al CEFC in cadrul KMGI se va dezvolta având ca baza KMGI și subsidiarele sale.

"O echipă mixtă de lucru formată din experți din Kazahstan, China si România a realizat un volum important de activități pregătitoare - semnarea în 14 decembrie 2015 a Memorandumului de Înțelegere în prezenta prim miniștrilor din Kazahstan și China, dar și validarea pe 29 ianuarie 2016 de către părțile semnatare a Condițiilor principale ale tranzacției (Term Sheet)", se arată în comunicatul KMGI.

“Sunt convins că în parteneriat cu un investitor puternic, compania va reuși să avanseze considerabil, utilizând KMGI si subsidiarele sale drept platforma comună pentru dezvoltarea business-ului”, declară Sauat Mynbayev, președintele CN KMG.

Advertisement

De asemenea, directorul executiv al CEFC, Jianjun Zang, a afirmat că parteneriatul dintre CEFC și KMG are ca obiectiv o dezvoltare strategică care va face din KMG International o platformă comună pentru obținerea de resurse și efectuarea de investiții strategice.

"Această evoluție se înscrie în spiritul celor două inițiative naționale 'One Belt One Road' și 'Nurly Zhol'. Suntem încrezători că va fi o colaborare benefică pentru a dezvolta un parteneriat strategic pe termen lung', a subliniat directorul executiv al CEFC.

Conform celor stabilite de ambele părți, guvernarea societății mixte se va face pe bază de paritate.

Tranzacția va fi supusă unor măsuri prealabile, care presupun inclusiv aprobarea finală din partea autorităților competente europene și chineze, dar și alte instituții abilitate. Data estimată pentru finalizarea acesteia este octombrie 2016.

Cine sunt chinezii de la CEFC

Compania chineză CEFC este una dintre cele mai dinamice companii private din China. În 2014 compania a fost inclusă în lista Global Fortune 500 pe locul 349. CEFC își desfășoară activitatea în domeniile energetic, financiar și investiții.

Potrivit unor publicații CEFC ar avea conexiuni cu generali din Armata Chinei și conducerea Partidului Comunist, iar președintele companiei ar fi nepotul unui mareșal.

KMG International (fost Rompetrol Group NV) a fost preluat de KMG în 2007. În România, Grupul administrează două rafinării, iar la nivel european și în regiunea Mării Negre deține și operează o importantă rețea de stații distribuție carburanți. Conform Hotărârii Guvernului din Kazahstan din 30 decembrie 2015, KMGI a fost inclus în lista companiilor care vor fi privatizate.

În decembrie 2015 s-a anunțat despre preluare de China Energy Company Limited a unei participații de 51% la KMG International (KMGI), fostul Rompetrol Group, în cadrul unui pachet mai mare de acorduri în valoare totală de 4 miliarde de dolari.

KMG Inter­national este o entitate controlată în proporție de 100% de KazMunayGas, compania de petrol și gaze a statului kazah, prin care sunt deținute rafinăria Petromidia, benzinăriile din România, dar și cele din Republica Moldova și alte state din regiune.

Expremierul Ion Sturza, fostul director general ad­junct al grupului Rompetrol din era Patriciu, susținea la finalul anului trecut că o eventuală înțelegere între cele două părți ar fi o combinație reușită în con­textul în care kazahii au resursa și expe­riența pe partea operațională, în timp ce chinezii vin cu lichiditățile necesare.

În Republica Moldova KMG/Rompetrol deține o rețea de 65 de benzinării și este în prezent unul dintre cei mai mari operatori de pe piața petrolieră. În anul 2014 compania a avut o cifră de afaceri de 2,78 miliarde de lei, fiind a patra companie din Republica Moldova după valoarea veniturilor.

Citiți și: Ce crede Ion Sturza despre preluarea de către chinezi a RompetrolOportunitati