Legătura între „titirezul” lui Drăguțanu și funcționara cu conturi de milioane

shadow
Luni, 18.04.2016 08:27   7668
Un litigiu între doi oameni de afaceri scoate la iveală că șefa unei agenții de stat nu și-ar fi declarat conturile de milioane ale unui off-shore. Documentele relevă cum o grupare ar fi folosit metoda „titirezul” pentru a crește datoria unei firme până la 4,3 milioane de dolari.

Zona industrială Vatra din Chișinău nu surprinde prin activitate economică. Din contra. Drumuri cu gropi, terenuri în paragină, clădiri industriale în degradare.

Investiție blocată

Nu este o excepție nici întreprinderea Sli, amplasată aici. Fostă uzină de ambalaje în perioada sovietică, Sli a fost privatizată în 2007 de firma Liga-2, unde acționari majoritari sunt oamenii de afaceri Anatoli Belitcenco și Serghei Beleacov. Intenția era de a construi o uzină de grinzi ondulate, pentru care au atras investiții de circa zece milioane de dolari. Mai mult, au luat și credite de 4,5 milioane de dolari de la o bancă moldovenească.

La aproape 10 ani de la privatizare fosta uzină de ambalaje arată o ruină. Chiar de la intrare se poate vedea o clădire nefinisată din secolul XX, unde blocurile de beton stau gata să cadă, iar paznicul recomandă să stăm cât mai departe de ea. „Chiar mai deunăzi a picat un bloc de beton”, ne avertizează paznicul.

Pe teritoriul cu suprafața de peste patru hectare pe lângă câteva clădiri goale se pot vedea grămezi cu diverse materiale de construcție, care trebuiau să fie utilizate încă 5-6 ani în urmă la ridicarea secțiilor de producere. După grămezile de panouri termoizolante înnegrite de ploi, zăpadă și vânt se vede doar carcasa din metal instalată pe fundația viitoarei uzine, pe care așa-și nu a mai fost pus acoperișul. În interior doar paragină, arbuști și resturi de materiale de construcție.

Construcția a încremenit de vreo șase ani. Cu exactitate când s-a întâmplat nu își amintește nimeni. La mijloc pare a fi o schemă realizată de unul dintre partenerii de afaceri, în care au fost atrase mai multe ofshoruri, inclusiv și cele implicate în celebra spălătorie Laundromat.

Contracte fictive

Serghei Istrati, avocatul lui SA SLI susține că întreprinderea este victima unei escrocherii, la care ar participa și acționarul LIGA-2, Serghei Beleacov.

Potrivit avocatului în perioada când omul de afaceri Anatolii Belitcenco era bolnav de administrarea afacerii s-ar fi ocupat Serghei Beleacov și care împreună cu o grupare de afaceriști a deturnat banii destinați investițiilor și a creat datorii fictive de câteva milioane de dolari.

O suită de peste 23 de litigii și decizii a diverse instanțe din țară arată cum s-a operat. Formal totul se pare că a început pe 4 aprilie 2011, când Judecătoria Economică de Circumscripție Chișinău a emis o încheiere executorie imediat prin care a suspendat împuternicirile directorului de atunci al SA Sli Vladimir Plagov, dar și ale Consiliului de Administrare în frunte cu Serghei Beleacov.

În aceeași zi, Vladimir Plagov în loc să predea frâiele întreprinderii a încheiat din numele companiei Sli un contract de intenții cu firma CS Mesten Invest & Trade Limited din Noua Zelandă. Prin acest document, părțile au confirmat intenția de a încheia un contract de vânzare - cumpărare a opt bunuri imobile ale întreprinderii contra sumei de 4,3 milioane dolari.

De fapt planul se pare că era altul, iar acest lucru este demonstrat de rezultatele unui control financiar realizat în anul 2015 de specialiștii de la Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanțelor.

Potrivit acestuia pe 4 aprilie 2011 a fost semnat și un contract fără număr între Sli și SA Mitta Group din Insulele Virgine Britanice (BVI) prin care întreprinderea moldovenească se angaja să ramburseze și o datorie de 4,3 milioane de dolari a companiei Liga-2.

Inspectorii financiari nu au găsit în contabilitatea Sli documentele primare care ar confirma astfel de operațiuni și nici existența unei datorii de 4,3 milioane de dolari.

Advertisement

Mitta și operațiunea „titirezul”.

După aceasta a urmat a doua etapă a escrocheriei. Astfel pe 20 mai 2011 din contul la Norvik Banka din Letonia deținut de compania Mesten Invest & Trade Limited din Noua Zeelandă a fost transferată o sumă de circa 266.000 de dolari în contul deținut de Sli la Victoriabank.

Destinația era „pentru bunuri imobiliare”. În aceeași zi o sumă de 260.000 de dolari a fost transferată de pe contul Sli, pe contul SA Mitta Group de la Rietumu Banka din Letonia. Era de fapt una și aceeași sumă din care au fost scoase comisioanele bancare.

În următoarele două luni operațiunea de transfer între cele trei companii a sumei de circa 260.000 de dolari a fost repetată de 16 ori. Exact același tip de operațiune s-a utilizat și în cazul fraudei de un miliard de dolari de la cele trei bănci, pe care fostul guvernator al Băncii Naționale Dorin Drăguțanu a numit-o poetic „titirezul”.

În urma acestei operațiuni Sli s-a pomenit că are o datorie de 4,3 milioane de dolari față de Mesten Invest & Trade Limited, care ulterior a încercat, prin decizii ale instanțelor să o încaseze sau să obțină toate activele acestei întreprinderi.

Funcționara ce administra milioane de dolari din conturi off-shore

Documentele relevă că la off-shorul Mitta Group (BVI) din momentul înregistrării pe 19 aprilie 2007, beneficiar și reprezentant este Elena Beleacova, soția lui Serghei Beleacov, partenerul de afaceri a lui Belitcenco.

În anul 2011, când se derula operațiunea „titirezul” prin care datoria Sli a fost majorată artificial față de alt off-shore până la 4,3 milioane de dolari, Elena Beleacova era funcționar public și ocupa postul de director general a Biroului Relații Interetnice al Republicii Moldova.

În declarațiile de avere Elena Beleacova nu menționează nicăieri că ar fi beneficiar al Mitta Group. La fel nu declară nici faptul că a folosit banii din cele două conturi (unul în dolari și altul în euro) ale Mitta Group de la Rietumu Banka pentru diverse cheltuieli, inclusiv în perioada când ocupa o funcție publică.

De exemplu în perioada când avea loc operațiunea „titirezul” Beleacova și-a completat de câteva ori contul de card cu sume de 800, 1.000, 3.400 și 5.000 de dolari.

Potrivit extraselor din conturi, în perioada 29 mai 2007-3 februarie 2014 prin cele două conturi administrate de Beleacova au trecut peste opt milioane de dolari și 2,39 milioane euro.

Elena Beleacova nu a răspuns la apelurile noastre telefonice. 

Conexiunile cu Laundromatul

Dar operațiunea „titirezul” nu s-a terminat în 2011. Ea de fapt a continuat până recent. Imediat după ce au fost finalizate operațiunile prin conturile bancare pe 7 iulie 2011 firma Mesten Invest & Trade Limited din Noua Zeelandă a cesionat „datoria” de 4,3 milioane dolari off-shorului Lagert Ventures din Belize. Peste două luni ”datoria” a ajuns la firma Ronida Invest LLP, care a inițiat mai multe litigii în instanțe pentru a recupera banii, obținând și decizii favorabile, anulate ulterior.

Pe 19 ianuarie 2012, Ronida Invest LLP a cesionat două milioane de dolari, din creanța sa față de Sli către Chester (NZ) Limited din Noua Zeelandă. În anii 2013-2015 deja Chester a cesionat creanțele la un grup de patru firme, iar acestea la alte trei.

Cum a fost cesionată "datoria" de 4,3 milioane de dolari în anii 2011-2015

Pe 24 septembrie 2015 și Ronida Invest Llp a cesionat creanța de 2,3 milioane dolari firmei Total Financial din Moldova. Toate aceste companii au inițiat procese de recuperare a creanțelor, care au fost conexate într/o singură procedură care se examinează de judecătoria Rîșcani, Chișinău.

Majoritatea firmelor implicate în schema de cesiune a datoriei de 4,3 milioane de dolari figurează și în mult mai celebra operațiunea de spălare a circa 20 de miliarde de dolari din Rusia prin sistemul judecătoresc și Moldindconbank din Moldova.

Potrivit notei informative „Privind examinarea cauzelor în procedura în ordonanță ce vizează încasarea unor sume considerabile de la agenți economici străini, întocmită de Curtea Supremă de Justiție și adresată CNA, Ronida Invest LLP ar fi implicată în spălarea prin intermediul Moldindconbank a sumei de circa două miliarde dolari, Chester (NZ) Limited a sumei de 900 milioane dolari, Folignor Holding LTD (Belize) – 1,94 miliarde dolari, Valemont Properties Limited - 810 milioane dolari, Mirabax Investments Limited – 1,08 miliarde de dolari.

Pretenții de 87 milioane de lei, pentru că s-a adresat în instanțe

În afară de litigiile între companii, au fost inițiate acțiuni și contra lui Anatolii Belitcenco. Astfel firma juridică Legaltriumf, care reprezintă interesele Moldindconbank a înaintat instanței o cerere de atragere la răspundere subsidiară a acționarului SA „Liga-2” – Belitcenco Anatolii.

În motivarea cererii firma a invocat faptul că acesta „a efectuat mai multe acțiuni care au dus la imposibilitatea de plată a debitorului și la insolvabilitatea acesteia. Ca rezultat, au fost prejudiciați creditorii întreprinderii prin nerecuperarea creanțelor”, susține compania.

Avocatul Serghei Istrati spune că de fapt prin aceste acțiuni se urmărește încasarea de la Anatolii Belitcenco a unei sume de 87 milioane lei „pentru că acesta, în scopul apărării drepturilor sale de acționar al SA „Liga-2”, a deconspirat în instanțele de judecată acțiunile frauduloase ale Moldindconbank și ale reprezentantului acesteia Legaltriumf privind încasarea multiplă, pe aceleași temeiuri, de la SA Liga-2 în beneficiul băncii a datoriilor, acumulate în temeiul unor contracte de credit bancar”.

Omul de afaceri Serghei Beleacov susține că de fapt totul este invers și că și el ar fi victimă. "Ar trebui să-i întrebați pe cei de la CNA și Procuratură câte dosare au fost intentate pe faptul că Belitcenco ar fi falsificat acte și procese verbale. Întrebați și de el", ne-a sugerat Beleacov.

Potrivit reprezentanților de la CNA, la Centru ar exista patru dosare în procedură inițiate pe fapt, dar nu pe numele celor doi oameni de afaceri.

O decizie a CSJ din 23 decembrie 2015 arată că Moldindconbank și Legaltriumf încearcă să încaseze repetat o datorie deja încasată printr-o ordonanța a Judecătoriei Economice de Circumscripție din 14 iulie 2011 și care a fost stinsă prin realizarea bunurilor ipotecate/gajate de SA Liga-2.

Litigiile însă nu se termină aici.

* * *

"Acest material a fost realizat în cadrul proiectului "Jurnalismul business de investigație pentru transparență și integrarea europeană a Moldovei”, implementat de Business News Service (Mold-Street.com) cu suportul fundației americane National Endowment for Democracy (NED). Opiniile exprimate în cadrul articolului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția NED sau a Guvernului SUA.” 



Oportunitati