Cel mai bogat moldovean implicat în scheme de corupție în Africa

shadow
Joi, 07.04.2016 10:19   5634
Familia lui Anatolie Stati a jonglat cu peste 50 de companii offshore și a folosit scheme fiscale pentru a crea propria infrastructură petrolieră în mai multe state, arată o investigație RISE Moldova.

O investigație realizată de RISE Moldova relevă cum familia lui Anatolie Stati a jonglat în industria petrolieră internațională cu peste 50 de companii offshore. Cele mai multe au fost înregistrate în paradisurile fiscale din Insulele Virgine Britanice, Gibraltar, Belize și Luxemburg.

Potrivit RISE Moldova magnatul Anatolie Stati a folosit scheme fiscale pentru a crea propria infrastructură petrolieră. Potrivit actelor consultate de noi, angajații unor companii afiliate grupului ASCOM, controlat de familia Stati, discută în mod deschis circumstanțele în care i-au mituit pe funcționari în Africa, solicitând conducerii companiei să le deconteze banii dați cu titlu de mită.

PROIECTUL AFRICA

Pe continentul african familia Stati a început operațiunile petroliere în 2005, când a semnat primul contract cu Sudanul de Sud, o regiune din Sudan care a devenit independentă în 2011.

Un rol cheie în afacerile petroliere și transportul de mărfuri din Kenya, Congo, Uganda și din Sudanul de Sud l-a avut Casco Petroleum Overseas Ltd, companie offshore fondată pe 10 decembrie 2005 în Insulele Virgine Britanice. Acțiunile au fost împărțite între firma East-West International SA (80%), reprezentată de Anatolie Stati, și Gabriel Stati (20%).

RISE Moldova citează mai multe note de serviciu, în care angajații de la Casco Petroleum Overseas Ltd îi raportau directorului companiei, Eugen Ungureanu, situațiile în care i-au mituit pe funcționarii africani, pentru care cereau returnarea banilor

Potrivit unei corespondențe electronice din 7 mai 2010 purtată între generalul Salim Saleh, fratele președintelui din Uganda, și Albert Vartic, angajat Casco, primul îi spune lui Vartic să compare prețurile de transport pe care le oferă Casco în raport cu alți prestatori de servicii.

Advertisement

Câteva zile mai târziu, compania generalului Salim, Akiba Products Ltd, eliberează un invoice pentru livrarea a peste 400 tone de produse agricole (boabe de porumb, fasole, ulei vegetal și sare) care urma să fie realizată de Casco. 

Pe 9 martie 2011, Andrei Baștovoi, la acea dată fiind coordonatorul proiectului Sudan, îi anunță pe doi subalterni despre o afacere intermediată de Salim.

„Stimați Domni, la inițiativa Gen. Salim Saleh (fratele Președintelui din țara vecină) am avut o întâlnire cu Directorul companiei al cărui profil îl aveți în anexă. Mi-a făcut o impresie bună, din anexă veți vedea care este domeniul lor de activitate și contractele realizate. Ce le lipsește lor, echipamentul nostru. Ei ar fi foarte bucuroși, inclusiv Generalul, dacă am putea crea un gen de asociere, de orice natură pentru a putea lucra pe teritoriul Ugandei…"

INTERESUL LUI ILAN SHOR PENTRU AFRICA

În octombrie 2008, doi juriști din grupul Ascom discută prin e-mail despre interesul omului de afaceri Ilan Shor de a-și extinde afacerea duty free pe continentul african. Într-un final, Shor nu a mai ajuns să facă afaceri pe pământul african.

În 2013, în Sudanul de Sud a izbucnit un conflict armat între forțele armate sudaneze și grupurile insurgente. Pe fondul acestei crize, compania Ascom Grup și-a retras angajații din Sudanul de Sud și din Kenya cu ajutorul Ministerului de Externe al Republicii Moldova. Un an mai târziu, Gabriel Stati se retrage din Casco Petroleum Overseas ltd, iar reprezentant al firmei este numit Gheorghe Ciobanu, o persoană interpusă, asociat într-o companie din Republica Moldova cu fosta soție a lui Gabriel Stati, Natalia – fiica deputatului PD, Dumitru Diacov.

PROIECTUL KAZAHSTAN

În 1999 compania offshore Tristan Oil Ltd, fondată de Anatolie Stati, a preluat două firme petroliere din Kazahstan – Tolknynneftegaz și Kazpolmunay. Tristan Oil, prin cele două companii subsidiare, a exploatat zăcămintele de petrol și gaze naturale din Borankol și Tolkyn. La sfârșitul anului 2008 Stati a intrat în conflict cu autoritățile din Kazahstan. În urma verificărilor făcute de organele de control, Tolknynneftegaz și Kazpolmunay au fost învinuite de încălcarea legislației fiscale.
Problemele din Kazahstan l-au determinat pe Stati să se împrumute. Detaliile unui credit de milioane de dolari au fost scoase la iveală de #PanamaPapers, potrivit anchetei.

Textul integral îl găsiți Aici

Citiți și: Ghinionul se ține de cel mai bogat moldovean

Citiți și: În iunie 2014 compania a evacuat toți angajații ce munceau la cele două câmpuri petroliere din Irak. Decizia a venit ca urmare a luptelor din nordul Irakului și atacurilor din partea islamiștilor din gruparea ISIS.



Oportunitati