Expert-Grup a modificat ratingul transparenței și calității acționarilor băncilor din Moldova

shadow
Marţi, 22.03.2016 17:00   2168
Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup” a publicat la 21 martie 2016 versiunea actualizată a studiului privind transparența și calitatea acționarilor băncilor comerciale din Republica Moldova.

Acest lucru a fost posibil după ce autorii au modificat metodologia de evaluare a instituțiilor bancare în urma discuțiilor cu reprezentanții băncilor, care au prezentat informații suplimentare și argumente pentru ajustarea acesteia. 

Astfel, Expert-Grup a exclus plafonul minim de transparență, iar tabelul de punctaj cu 11 poziții a fost înlocuit cu un tabel cu cinci categorii de rating. În categoria cu cel mai mare rating (10-9 puncte) se află Mobiasbanca, ProCreditBank și BCR Chișinău. FinComBank și Eximbank s-au calificat în categoria de patru stele cu 9-8 puncte, iar Victoriabank a primit trei stele și 7-6 puncte. Categoria cu cel mai mic rating (mai puțin de 5 puncte) include o singură bancă – Moldova-Agroindbank. Celelalte instituții financiare – Energbank, Comerțbank, EuroCreditBank și Moldindconbank – au câte două stele și 6-5 puncte. 

Adrian Lupușor, directorul centrului și unul dintre autorii studiului, a declarat pentru Mold-Street.com că modificările au intervenit după ce reprezentanții a două bănci comerciale au prezentat informații suplimentare despre acționari. ”În primul rând, am scos plafonul minim de transparență. Deci, noi nu afirmăm care bănci sunt și care nu sunt transparente”, a precizat expertul. Pe de altă parte, el s-a menționat că există o problemă cu actualizarea informațiilor în resursele online ale instituțiilor monitorizate.

Advertisement

”Băncile nu prea publică informații despre acționari și în acest sens am o sugestie – ar fi bine ca ele să publice câte un scurt CV despre acționarii cu cote substanțiale, fapt ce ar aduce mai mare transparență”, a punctat Adrian Lupușor. 

Dumitru Pîntea, economist la Expert-Grup și co-autorul studiului, a precizat că o parte dintre acționari participă nemijlocit la managementul băncilor, iar acest fapt le conferă o putere mai mare la luarea deciziilor. ”Nu toți acționarii participă la administrarea băncii, cei care o fac, însă, au o influență mai mare asupra procesului de luare a deciziilor. În urma discuțiilor cu reprezentanții instituțiilor bancare, am clarificat acest aspect important și am modificat metodologia. De asemenea, din dorința de a evita interpretări greșite, am decis să renunțăm la note, care atestă o stare subiectivă, totuși”, a mai spus expertul. 

Studiul privind transparența și calitatea acționarilor băncilor moldovenești nu reflectă solvabilitatea sau stabilitatea financiară a acestora, ci se referă strict la componența beneficiarilor finali / proprietarilor acțiunilor. Autorii ratingului au analizat doi indicatori de percepție – transparența și puterea financiară a acționarilor. Ei au subliniat că ”ratingul nu are scopul de a acorda careva aprecieri privind nivelul de transparență și calitate a acționarilor băncii, ci doar oferă o analiză comparativă în acest sens”. 

La categoria transparență (și responsabilitate) punctajul de 10 puncte din studiu a fost atribuit băncilor care, printre altele, au printre fondatori ”entități statale cu o excelentă imagine financiar-economică pe plan mondial”, iar ”responsabilitatea și transparența sunt determinate de obiectivele acestor fonduri, care nu urmăresc neapărat realizarea de profit, ci mai degrabă o investiție de dezvoltare a economiilor în care sunt prezente”.

La calificativul cu 9 puncte sunt menționate ”Grupuri financiare cu o reputație internațională foarte buna, prezente în cele mai puternice sisteme financiare. De-a lungul activității acestea nu au fost implicate în scandaluri de faliment sau de altă natură. Totodată, se cunosc acționarii, iar oamenii care gestionează afacerea au o bună reputație”.

Expert-Grup este o organizație non-profit specializată în cercetări economice și de politici publice.  

Studiul poate fi descărcat aiciOportunitati