Mariana Durleșteanu: E război intre „băieței”! Să se împuște ei, noi ce avem din asta?

shadow
Luni, 21.03.2016 06:03   10415
Mariana Durleșteanu, director financiar la KazMunayGas International s-a oferit să vorbească pentru Mold-Street despre situația de pe piața bancară și din economia Moldovei, dar și despre decizia de a se retrage din Consiliul de Administrație al Moldindconbank.

La începutul acestui an fostul ministru al Finanțelor Mariana Durleșteanu, director financiar la KazMunayGas International (fostul Rompetrol Group n.r.) a decis să se retragă din Consiliul de Administrație al Moldindconbank.

Motivul invocat este nemulțumirea față de politica Băncii Naționale, care ar fi subordonată unor grupări politice și al cărei scop ar fi lichidarea băncii comerciale respective. Mariana Durleșteanu s-a oferit să vorbească pentru Mold-Street despre situația de pe piața bancară și din economia Moldovei.

Pe cine reprezintă Mariana Durleșteanu în Consiliul Moldindconbank

”La Moldindconbank am stat în Consiliul de Administrație în calitate de reprezentant al KazmunayGaz International (KMG) și nu al unor acționari. Aceasta pentru că noi când am venit în Moldova aveam aici o cifră de afaceri de 80 milioane de dolari, iar acum am ajuns la 260 de milioane de dolari.

Adică am crescut, ne-am extins și am mutat și banii din alte bănci la Moldindconbank și Moldova-Agroindbank, deoarece ele aveau ratinguri bune, iar conducerea KazmunayGas din Kazahstan le-a aprobat.

KazmunayGas a avut cu Moldindconbank mai multe proiecte comune chiar foarte bune. Am preluat 12 stații de alimentare care sunt foarte bune, am făcut proiectul cu carduri de discount. Acestea s-au realizat în comun cu Moldindconbank din considerentele că am stat eu în consiliu și n-am reprezentat acționarii. Credeți-mă, nu am reprezentat absolut nici un acționar. Nu am treabă cu ei.”

Ce a descoperit auditul KPMG la Moldindconbank

„Compania KPMG a efectuat în toamna anului trecut un audit extern la Moldindconbank. Versiunea preliminară însă a provocat anumite interpretări la Banca Națională. Dar KPMG și-a făcut jobul pentru care a fost contractat. Sunt însă lucruri care necesită voință politică. Or, KPMG ca și toate companiile de audit din grupul Big Four (cele mai mari patru companii de audit din lume n.r.) trebuie să fie și țintesc să pară a fi independente. Dar din experiența care am avut-o și în regiune, la Londra și bursele internaționale, apoi câte odată calcă și ei pe greblă.

Dar în cazul nostru eu nu pot spune asta. Am văzut raportul de audit și m-am întâlnit și persoana care a prezentat documentul. Pot să spun că nu e vorba doar de Moldindconbank, ci de întregul sistem bancar.

E vorba de același sistem despre care încă în 2009, când lucram la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), se știa că la o țară atât de mică, problemele sunt foarte mari. BERD nu a închis ochii la aceste probleme și a redus creditările și a rămas cu linii de creditare numai la Moldindconbank. În rest la Moldova-Agroindbank, Mobiasbancă etc. a rămas doar cu o prezență mai mult simbolică. Cât despre Victoriabank (BERD deține 15,1% și vrea să cumpere un pachet de peste 50% n.r.) știți care e situația.

Dar ar fi păcat să fie sistate și liniile de creditare de la Moldindconbank, pentru că este singura bancă care are linii de creditare de la BERD. Eu cred că BERD oricum nu va ieși de pe piață, pentru că aceasta are un proiect foarte mare de reformare a sistemului bancar.”

Cum BNM a interpretat raportul KPMG

„Eu am întrevăzut încă în noiembrie 2015 că o să apară probleme, pentru ca să îndeplinim toate cerințele impuse de BNM. La Consiliul Băncii nu s-au grăbit să ia măsuri. Am avut o discuție cu reprezentanții BNM, dar și cu KPMG. Or, eu nu sunt indiferentă de imaginea mea ca membru al Consiliului Moldindconbank și sunt totuși expusă la un risc, dacă și Moldova este expusă la un risc.

S-a știut că se va ajunge la această situație dificilă din cauză că au fost devieri foarte mari. Şi eu cred că managementul Moldindconbank a adus argumente suficiente în fața Consiliului. Am vorbit cu dl Leonid Talmaci (președintele băncii n.r.), care este un mai mare specialist și credeți-mă că omul acesta este cel mai bun.

 

Pentru a vedea articolul complet vă rugam sa va înregistrați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Proprietari și manageri   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati