Moldova ar putea avea un nou port cu ieșire la mare

shadow
Sâmbătă, 19.03.2016 06:38   3705
Un grup de afaceriști conectați la gruparea Patron - una dintre cele mai temute organizații criminale din Republica Moldova – vrea un port privat pentru nave de transport mărfuri, se arată într-o anchetă realizată de RISE Moldova

Republica Moldova ar putea avea în curând un nou port pe râul Prut, la câțiva kilometri de vârsare în Dunăre și practic cu ieșire la mare. Aceasta dacă se realizazează planurile unui grup de afaceriști conectați la gruparea Patron – una dintre cele mai importante organizații criminale din Republica Moldova, implicată în asasinate la comandă, trafic de arme și contrabandă cu țigări – vrea un port privat pentru transport mărfuri.

Potrivit unei investigații realizate de RISE Moldova, noul port ar urma să fie amenajat în imediata apropiere a celui de la Giurgiulești, pe un teren strategic, concesionat de la stat.

SURSA: rise.md

Primii pași au fost făcuți în noiembrie 2010. Agenția de stat Moldsilva a dat în arendă, pentru o perioadă de 49 de ani, un lot de peste 18 hectare de teren, lângă Portul Giurgiulești, companiei Vas International Plus. Firma este controlată de Valerii Zabolotnîi, fost asociat într-o companie „geamănă” înființată în România – Vas International SRL – cu Veaceslav Hariton, supranumit „Slavic”, unul dintre locotenenții lui Ion Gușan, cunoscut în lumea interlopă ca „Nicu Patron”, liderul grupării Patron, se arată în ancheta RISE.

De la turism la activități portuare

Potrivit contractului inițial încheiat cu Moldsilva, în schimbul unei taxe de arendă de peste 4.000 de lei/hectar, Vas Internațional Plus avea dreptul să amenajeze pe acest teren o zonă de recreere cu foișoare și pavilioane. Deși de la semnarea contractului au trecut mai bine de 5 ani, firma nu a investit niciun leu în amenajarea unui spațiu de agrement.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Infracțiuni economice   Piața funciară  

Advertisement

Oportunitati