Legătura dintre compania Energokapital de la Tiraspol și dispariția miliardului

shadow
Luni, 14.03.2016 12:28   2732
Compania Energokapital de la Tiraspol ce ne livrează circa 80% din curentul electric are o structură de proprietate legată de societățile implicate în furtul miliardului de la cele trei bănci, potrivit unei investigații

Firma Energokapital din Tiraspol, ce intermediază din noiembrie 2014, furnizarea de energie de la Centrala Electrică de la Cuciurgan, companiilor de distribuție din Republica Moldova are conexiuni directe cu firme implicate în furtul miliardului, relevă o investigație realizată de jurnaliștii de la The Black Sea.

Legătura cu furtul secolului

Aceștia au descoperit că schema de proprietate a Energokapital include Hong Kong-ul, Edinburgh din Marea Britanie, insulele Seychelles și Belize, ceea ce ar putea semnifica că milioanele de dolari din buzunarea consumatorilor din Moldova curg în cele ale funcționarilor moldoveni, ruși și transnistreni - sau a unor persoane fizice conectate la aceste administrații.

Printre proprietarii Energokapital se numără Ornamental Art Limited, o companie înregistrată în Hong Kong. Unul dintre directori ai companiei este Wai Lap Shum, care locuiește într-un apartament din clădirea Kui Fat Building - un zgârie nori din Hong Kong.

"Shum pare a fi un director nominal, iar sarcina lui este de a ascunde identitatea reală a proprietarului de companie", constată autorii investigației.

Înființată în 2013, Ornamental Art Limited se află pe aceeași adresă cu MB Consultants - un centru de oficii din sticlă și oțel de afaceri amplasat între două turnui cu ocuințe. 

MB Consultants este o companie cu sediul la Hong Kong, care lucrează în special cu clienții vorbitori de limba rusă. În 2009, această locație din Hong Kong, a fost condusă de biroul din Moscova a Global Wealth Management Center Ltd, care a creat mai multe firme off-shore din Insulele Virgine Britanice, potrivit documentelor din International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Advertisement

Potrivit investgației unul dintre acționarii Ornamental Art Limited este o companie cu sediul în Edinbourgh, Scoția, numită Energy Assets Development LP. 

Înființată în 2012 ca o societate de tranzacționare, compania are ca parteneri două firme cu sediul în insulele Seychelles. 

Pe 9 decembrie 2015, Energy Assets Development LP și-a schimbat oficiul din Edinburgh, pe 18/2 Roystons Mains Street, exact pe aceeași adresă unde se află și Fortuna United LP, compania implicată direct în "furtul miliardului" care a dus la lihidarea celor trei bănci moldovenești.

Fortuna United LP este firma căreia ia fost acordat pe 26 noiembrie 2014 creditul de circa 13,7 miliarde de lei de Banca Socială. Cei doi parteneri ai Fortuna United sunt, de asemenea, cu sediul în Seychelles.

Fortuna United LP și Energy Assets Development LP sunt considerate a fi societăți fictive, înregistrate în Marea Britanie, și utilizate pentru a ascunde proprietarii reali, constată autorii.

Un consultant de afaceri conectat la ambele companii Fortuna United LP și Energy Assets Development LP este Marios Papantoniou din Cipru.

Acesta a fost director al firmei Manitoba Management, care a cumparat pe 17 august 2012 4,98% din Unibank, în cadrul aceleași tranzacții cu alte 20 de persoane și companii, inclusiv expreședintele Moldovei Petru Lucinschi.

Marios Papantoniou a fost, de asemenea, director al firmei de avocatură Lawson & Co, care a prezentat documentele de fondare a firmei Energy Assets Development LP, mai precizează autorii.

Aminitim că la începutul lunii martie 2016, Guvernul a anunțat că societatea de stat Energocom a semnat un nou contract cu firma Energokapital ce prevede livrarea de curent electric până la 31 martie 2017 la un preț cu 28% mai mic.

Citiți și: Povestea intermediarilor din sectorul energetic moldovenescOportunitati