Un milionar arab vrea să devină proprietar al unei bănci din Moldova

shadow
Duminică, 13.03.2016 07:07   4209
Comisia Națională a Pieței Financiare a aprobat prospectul ofertei de cumpărare a unui pachet de 2,76 milioane de acțiuni ale Eurocreditbank de către cetățeanul Irakului Mahmood Mohammed Shakir Mahmood

Controlul asupra celei mai mici bănci din Republica Moldova ar putea fi preluat de omul de afaceri Mahmood Mohammed Shakir Mahmood din Irak.

Ofertă de 48 milioane lei pentru 20% din acțiuni

Pe 12 martie 2016, Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a decis să aprobe prospectul ofertei de procurare a 2,76 milioane de acțiuni emise de EuroCreditBank, ceea ce reprezintă 20% din capitalul instituției financiare.

Potrivit unor surse din cadrul CNPF, prețul oferit este de 17,4 lei pentru o acțiune cu un cost nominal de 10 lei. Astfel valoarea tranzacției ar urma să fie de circa 48 milioane de lei, sau circa 2,2 milioane de euro.

Mahmood Mohammed Shakir Mahmood este cel care a procurat în toamna anului 2014 cota statului de 21% de la această bancă, după ce ani în șir nimeni nu se arăta interesat de ea. Tranzacția a fost chiar blocată o perioadă de Serviciul de Informații și Securitate ca urmare a unor sesizări privind o presupusă legătură cu grupări islamiste.

Advertisement

În prezent omul de afaceri arab deține  41,22% din acțiunile Eurocreditbank, iar un eventual succes al ofertei ar însemna majorarea cotei sale la 61,22%, respectiv el va putea decide practic soarta băncii.

Singura persoană care îi poate vinde un pachet de 20% este Mariana Zisi, care deține 46,45% din acțiunile Eurocreditbank.

Oleg Holban, președintele Eurocreditbank' susținea un an în urmă că Mahmood Mohammed Shakir Mahmood își derulează afacerile în Irak și în Dubai, centrul de afaceri și financiar al Orientului Apropiat.

"Din acest centru se injectează tot mai mult capital în economia mondială iar odată cu venirea noului acționar la EuroCreditBank, există premise ca o parte a acestui capital să ajungă și în Republica Moldova prin intermediul băncii noastre", susținea Holban într-un interviu publicitar.

Potrivit președintelui băncii milionarul arab este Secretarul General al Uniunii Businessmanilor din Irak și președinte al consiliului de secretari a United Nations Global Compact (UNGC Irak).

De notat că Mahmood Mohammed Shakir Mahmood mai are și alte afaceri în Moldova, în special în domeniul imobiliar.

Eurocreditbank este cea mai mică bancă din țară și a finalizat anul trecut cu venituri de 73,2 milioane de lei și un profit de 12,2 milioane lei, ocupând locul 8 în clasamentul eficienței realizat de Agenția Estimator-VM.  

ANCHETĂ Stăpânii băncilor din Republica Moldova Oportunitati