Surpriză energetică. Curentul se ieftinește cu circa 30%

shadow
Miercuri, 02.03.2016 17:06   4469
Furnizorii la tarife reglementate, care activează pe teritoriul Republicii Moldova, vor procura în perioada 1 aprilie 2016-31 martie 2017 de la Energocom energie la un preț cu 28% mai mic decât în prezent și pe parcursul anului trecut.

Prețul de procurare a energiei electrice de la Centrala Electrică Moldovenească (Cuciurgan) s-a diminuat pentru luna martie cu 12%, iar începând cu 1 aprilie - cu 28%, anunță Ministerul Economiei.

Potrivit contractelor semnate între SA Energocom și furnizorii la tarife reglementate, energia electrică pentru următorul an, 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017, va fi livrată la un preț de 48,995 dolari/MWh, comparativ cu prețul vechi de 67,95 dolari/MWh,de până la 1 martie 2016.

"În rezultatul negocierilor, SA Energocom, a obținut pentru partenerii săi o reducere de la energia electrică procurată față de contractul anterior. În consecință, pentru luna martie 2016, furnizorii la tarife reglementate vor achita pentru energia electrică procurată 60 dolari/MWh", se menționează în comunicatul Ministerului.

Potrivit instituției furnizorii la tarife reglementate, care activează pe teritoriul Republicii Moldova, vor procura în perioada 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017 de la Energocom energie electrică cu 28% mai ieftină decât pe parcursul anului trecut, se menționează în comunicatul Ministerului.

Energocom a organizat un concurs de achiziționare a energiei electrice, la care până la data limită, 25 februarie curent, au depus oferte trei companii – una din Republica Moldova și două din Ucraina.

Advertisement

Ofertele prezentate au fost examinate minuțios atât din punct de vedere al celui mai avantajos preț, cât și din perspectiva siguranței furnizărilor de energie electrică în volume depline pe toată durata contractului.

În rezultatul analizei ofertelor, învingător a fost desemnată compania Energokapital, care a oferit nu doar cel mai bun preț, dar și garanții de îndeplinire completă a obligațiunilor contractuale. 

Ofertele companiilor din Ucraina nu au fost acceptate atât din cauza unui preț mai mare la energia electrică propusă, cât și din lipsa garanțiilor de furnizare stabilă în volume depline a energiei electrice pe toată durata contractului.

Ministerul Economiei consideră că în condițiile unui număr limitat de potențiali producători și furnizori, s-a reușit negocierea unui preț competitiv pe piața regională. Un concurs similar de oferte a fost organizat și de întreprinderile Grupului Gas Natural Fenosa în Moldova , termenul limită fiind 28 februarie 2016. Dar, din lipsa unor oferte mai atractive, compania a luat decizia de a procura energie electrică de la Energocom.

În condițiile noilor prețuri de procurare a energiei electrice, Ministerul Economiei consideră că sunt create premisele necesare pentru diminuarea tarifelor la energie electrică pentru consumatorii finali.

Despre o potențială reducere cu 10% a tarifelor pentru consumatori, a anunțat și premierul Pavel Filip.

Grupul Gas Natural Fenosa susține că "reducerea obținută a prețului de achiziție a energiei electrice va permite absorbirea, într-o anumită măsură, a devierilor tarifare acumulate din cauza insuficienței tarifare, ceea ce reprezintă un fapt benefic pentru clienții noștri".

EXCLUSIV Doar Centrala de la Cuciurgan s-a oferit să ne vândă energie electrică

De ce România nu poate exporta energie în Republica Moldova

Afacerile oficiale și neoficiale ale rușilor în Republica MoldovaOportunitati