O nouă problemă pentru Shor. Şi rușii caută miliardul dispărut în Moldova

shadow
Miercuri, 10.02.2016 05:44   5218
O bancă din Rusia se consideră prejudiciată ca urmare a fraudei de la cele trei bănci din Republica Moldova și a inițiat o serie de acțiuni pentru a găsi banii. Potrivit unor surse și alte băn

Metrobank din Federația Rusă, instituție financiară ce a rămas fără licență de activitate în vara anului trecut, se consideră prejudiciată ca urmare a dispariției miliardului din cele trei bănci din Moldova (BEM, Unibank și Banca Socială).

Creditorii instituției au inițiat deja mai multe proceduri pentru a recupera banii dispăruți în Republica Moldova.

În acest sens au contractat și baroul de avocați "Efrim, Roșca și Asociații", pentru servicii juridice pe teritoriul Moldovei.

Şi alte instituții financiare din Rusia au inițiat diverse proceduri pentru recuperarea mijloacelor financiare care ar fi dispărut de la cele trei bănci din Moldova. De exemplu anul trecut mai multe echipe de avocați și experți au vizitat Moldova pentru a se documenta și pentru a investiga situația creată și pentru a identifica soluțiile pentru recuperarea banilor.

Metrobank în rapoartele de anchetă

Metrobank figurează și în raportul Kroll, dar și în raportul parlamentar privind ancheta pe cazul dispariției miliardului.

Potrivit raportului din parlamentul Moldovei cele trei bănci au dat în mod repetat bilanțuri eronate, folosind metoda „depunerilor peste noapte” – depuneri fără dobândă ale băncilor rusești Interprombank, Gazprombank, Alef Bank și Metrobank – pentru a masca lipsa de capital în timp ce continuau să dea credite neperformante.

„În esență, aceste operațiuni erau operațiuni de manipulare”, scrie în raportul parlamentar.

O cifra a posibilului prejudiciu este oferită de compania de audit Grant Thornton, controlată de fostul vicepremier Stephane Bride, care în raportul de audit pentru anul 2015 la Unibank constată o serie de încălcări a normelor prudențiale de către administrația băncii moldovenești.

Metrobank are de recuperat 250 de milioane de lei de la Unibank?

Astfel auditorii Grant Thornton au depistat la Unibank un depozit de 249,86 milioane de lei primit de la Metrobank din Rusia și un împrumut de 157,16 milioane de lei de la Gazprombank.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati