Soluții radicale pentru consolidarea sistemului bancar moldovenesc

shadow
Marţi, 09.02.2016 07:12   1771
Un plan de redresare a sectorului bancar ce urmează a fi realizat în cel mult doi ani a prezentat centrul analitic Expert-Grup.

Criza bancară care a perturbat economia moldovenească în 2015 poate fi atenuată printr-un Plan care include șapte măsuri urgente, implementate atât la nivelul Băncii Naționale a Moldovei și altor instituții relevante, cât și la nivelul băncilor comerciale, în următorii doi ani.

Acest plan ar atenua consecințele crizei, și preveni crize similare pe viitor. Documentul, prezentat de Expert-Grup în cadrul unei conferințe de presă, a fost dezbătut și în cadrul unei ședințe închise cu reprezentanții tuturor instituțiilor vizate.

La baza Planului de consolidare a sectorului bancar stau două principii fundamentale: (1) o bancă centrală independentă și bine echipată cu instrumente moderne de monitorizare și reglementare bancară; (2) bănci comerciale administrate și deținute de persoane profesioniste și integre, cu guvernanță corporativă exemplară și suficient capitalizate pentru a putea absorbi pe cont propriu orice eșec de management.

Iată setul de șapte măsuri propus de autorii studiului:

1. Întărirea independenței BNM

Acțiunile în acest sens trebuie să vizeze eliminarea pârghiilor prin care anumite cercuri de interese politice sau private pot pune presiuni asupra băncii centrale. Pe lângă sporirea eficienței activităților de reglementare aceasta asigură și o mai bună responsabilizare a băncii centrale.

2. Fortificarea monitorizării și supravegherii bancare

Măsurile se referă la diminuarea factorului uman în procesul de monitorizare și reglementare prin implementarea soluțiilor TIC, sporirea capacității BNM în a identifica și contracara activitățile concertate, înăsprirea sancțiunilor penale pentru abuzul de piață și alte încălcări din partea băncilor comerciale, dar și eficientizarea comunicării și coordonării între instituțiile responsabile în mod direct sau indirect de stabilitatea financiară.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Sistemul bancar și asigurările   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati