Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Curtea de Apel Chișinău
  Este examinată cauza civilă SA Rețelele Electrice de Distribuție Nord vs Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică.
 • Curtea de Apel Chișinău
  Pe 24 octombrie SRL Building Astrom se judecă cu Inspectoratul Ecologic de Stat, SRL Total Construct Ideal, SRL Metaltrade International, SRL Kingspan, și un Centrul de Sănătate Publică.
 • Curtea de Apel Chișinău examinează pe 24 octombrie cauza civilă Basconlux SRL vs Inspectoratul Fiscal Principal de Stat.
 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

O bancă din Moldova a fost scoasă la vânzare

1
 • Eximbank este controlată de grupul Veneto Banca
  Foto: mold-street.com
Luni, 08.02.2016 09:17   4789

Grupul bancar italian Veneto Banca anunță că este în căutarea unui cumpărător pentru activele din România, Croația, Albania și Republica Moldova. De vină sunt gravele probleme financiare.

Una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova a fost scoasă la vânzare. E vorba de Eximbank, al cărui singur acționar este grupul bancar italian Veneto Banca, care a cumpărat instituția în anul 2006, de la afaceristul canadian Boris Birștein. 

"În ordine de prioritate se caută cumpărători pentru activitățile din România, Moldova, Albania și Croația, pentru că înstrăinarea acțiunilor să aibă loc în condiții corecte, sau pentru a studia, pentru a doua oară, planuri de restructurare, care ar reduce riscurile pentru banca din Montebelluna (Veneto Banca n.r.)", se arată într-un amplu articol publicat în Corriere del Veneto și preluat de logos.press.md.

Administrația Eximbank nu a comentat informația, iar pe pagina web a instituției, dar și a Veneto Banca lipsește informația despre aceste intenții.

Pierderi de două miliarde de euro

Anunțul vine după ce la finele anului trecut Veneto Banca a ajuns într-o situație financiară gravă și putea repeta soarta altor patru bănci regionale din Italia (care au ajuns în faliment), se arată într-o anchetă de pe portalul anticorupție.md

Doar în ultimii trei ani banca a acumulat pierderi de aproape două miliarde de euro. Presa din Italia a scris că la gaura de la Veneto Banca a contribuit și Eximbank din Moldova. Astfel, s-a depistat un pachet de împrumuturi de circa 35 milioane de euro acordate subsidiarei din Moldova, folosite de aceasta pentru a acoperi găurile formate de pe urma creditelor alocate unor companii și care nu mai pot fi recuperate.

E vorba de un grup de 17 companii debitoare ce se află în diferite proceduri de faliment sau sunt sub suspiciune de spălare a banilor”, scria în august 2015, publicația Ilfatto

Eximbank a dat unui afacerist credite de sute de milioane și a rămas cu cărămidă și cuie

Pentru a se putea racorda la cerințele impuse de Banca Centrală Europeană, la finele lunii decembrie 2015, acționarii Veneto Banca au acceptat un plan de restructurare a băncii și transformarea acesteia din Cooperativă în Societate pe Acțiuni.

Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Bursa și tranzacții   Sistemul bancar și asigurările  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale
la nunta

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.