Mega-proiect imobiliar blocat de interese politice

shadow
Joi, 04.02.2016 04:05   2992
Lansarea construcției unui complex locativ-comercial în sectorul Râșcani al Capitalei a devenit sursa unui litigiu între investitorul care a cumpărat legal terenul și are toate actele necesare și socialiști care cer stoparea lucrărilor pentru că terenul ar fi fost vândut ilegal

La începutul acestui an compania „A.B.C. Gurmandis” a inițiat construcția unui complex locativ-comercial modern pe un teren împărăginit din sectorul Râșcani al capitalei, la intersecția străzii Miron Costin cu bulevardul Moscova.

Investiție blocată

Chiar dacă a respectat toate procedurile legale și a primit autorizațiile necesare, investitorul s-a pomenit cu șantierul blocat de consilierii municipali ai Partidului Socialiștilor din Republica Moldova.

Socialiștii consideră construcția una ilegală, fiind, potrivit lor, în zonă de parc, și care va avea o înălțime de 50 de metri. De altă parte, compania constructoare susține că terenul nu este parte a parcului, iar fațada adiacentă nu va avea mai mult de 25 metri.

"Este vorba de o suprafață de peste un hectar de pământ. Marea majoritate a acestui teren a fost înstrăinată ilegal, transmisă în arendă ilegal pentru că n-a fost organizată o licitație publică, iar pagubele au fost estimate acum de specialiști la minimum cinci milioane de lei", susține președintele fracțiunii PSRM din CMC, Ion Ceban.

Totodată el susține că nu a fost obținut acordul locatarilor din vecinătate, nu a fost obținut acordul pozitiv al expertizei ecologice de stat, iar la certificatul de urbanism pentru proiectare, emitentul nu a alăturat avizul sanitar și avizul sanitar și avizul serviciului Salvatori și Pompieri.

Potrivit politicianului certificatul de urbanism pentru proiectare nu are indicat capacitatea construcției preconizate, alinierea terenului și a construcției față de străzile adiacente și distanțele dintre construcție și proprietățile vecine, înălțimea construcției, aspectul construcției, procentul de ocupare a terenului, coeficientul de utilizare a terenului.

Advertisement

În plus în documentația de proiect nu sunt prevăzute terenuri de recreere pentru adulți, cele de joacă pentru copii, locurile de depozitare a deșeurilor. La fel, lipsesc avizele din partea Union Fenosa, Regiei „Exdrupo”, Apă-Canal, pentru că ei strămută rețelele.

"Am așteptat șase luni certificatul de urbanism!"

Pe de altă parte, administrația „A.B.C. Gurmandis” SRL, căreia îi aparține terenul de pe strada Miron Costin, a expediat presei o scrisoare deschisă în care susține că activiștii PSRM dezinformează și au provocat un scandal cu scopul de a atrage atenția asupra activității lor de partid.

„Învinuirile pe care le-au adus sunt false, nu corespund realității și dezinformează opinia publică, iar acțiunile ilegale ale unor activiști din partid afectează desfășurarea normală a lucrărilor planificate la acest obiect”, precizează compania.

„Complexul locativ-comercial va avea mai multe nivele, va corespunde numărului de etaje aprobat pentru bulevardul Moscovei, iar fațada adiacentă nu va avea mai mult de 25 metri, având în vedere înălțimea normativă stabilită pentru acest sector. Vrem să vă atenționăm că desenul care a apărut în internet nu reprezintă, de fapt, proiectul complexului, ci, este o ofertă comercială pe care am primit-o în vara anului trecut din partea unei companii și pe care am respins-o", se arată în scrisoare.

Potrivit investitorului, în iunie 2015 compania a depus cerere la Primăria Municipiului Chișinău, solicitând certificat de urbanism pentru proiectare.

Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcție prevede că Certificatul de urbanism pentru proiectare se elaborează și se eliberează solicitantului (beneficiarului) în cel mult 20 de zile lucrătoare de la data înregistrării cererii.

"După lucrările de proiectare și coordonările de rigoare, am obținut permisiunea de a construi și de a instala un gard. Din momentul depunerii cererii pentru obținerea certificatului urbanistic și până la obținerea licenței de construcție, au trecut șase luni", se arată în adresarea firmei.

Opinia expertului

Totodată, consilierul municipal neafiliat Ion Ștefăniță, președinte al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, a scris pe o rețea de socializare că, în urma verificărilor pe care le-a făcut conform Planului Urbanistic General, dar și pe teren, nu vede aici probleme. „Este un teren care poate fi valorificat fără nicio problemă”, a constatat consilierul.

De notat că investitorul este o firmă ce face parte din grupul căruia îi aparține marca comercială ”Supermarket Nr.1”, una dintre cele mai mari rețele de supermarketri din Moldova și care este una din cei 10 cei mai mari plătitori de impozite în bugetul Republicii Moldova. 

Compania a îndemnat toate părțile la corectitudine și promite să informeze deschis opinia publică despre etapele de realizare a proiectului complexului locativ-comercial. 

Măsură radicală: Ghișeu unic pentru autorizarea lucrărilor de construcție

(P)Oportunitati