Ce condiții trebuie să îndeplinească Guvernul Moldovei pentru a primi 150 milioane de euro de la România

shadow
Miercuri, 27.01.2016 06:36   2535
Premierul român Dacian Cioloș a declarat marți că Executivul de la București va transmite prima tranșă din ajutorul rambursabil destinat Republicii Moldova doar după ce Chișinăul va lua măsuri concrete de reformă, ce se vor regăsi pe o listă trimisă de autoritățile române.

Prima vizită oficială peste hotare a noului premier Pavel Filip întreprinsă la București pare să fie plină de promisiuni și angajamente, care dacă vor fi respectate ar putea da roade bune.

Premierul român Dacian Cioloș i-a spus omologului său moldovean Pavel Filip că România este gata să trimită de urgență ajutoare pentru perioada rece a anului cetățenilor Republicii Moldova.

Dar împrumutul de 150 de milioane promis autorităților moldovene va începe să vină doar atunci când noul guvern va arăta „prin fapte concrete, că este angajat la reforme”.

Condiții: Reforme și guvernator nou la BNM

"Înainte de a livra prima tranșă a acestui acord, ne așteptăm din partea Guvernului Republicii Moldova să vină cu câteva măsuri concrete, care să demonstreze voința de reformă. Și i-am spus (premierului moldovean-n.r.) că în următoarele zile, până la sfârșitul săptămânii, vom veni cu o listă de câteva măsuri pe care Guvernul ar putea să le ia înainte de a transmite de la București această primă tranșă. Totodată, România dorește să își coordoneze sprijinul financiar rambursabil și cu Comisia Europeană și cu FMI", a spus Cioloș, într-o conferință de presă comună cu omologul de la Chișinău, Pavel Filip.

Șeful Executivului a menționat că prima tranșă a ajutorului rambursabil este de 60 de milioane de euro și că un alt element de care depinde acordarea acestor bani este ratificarea Memorandumului de împrumut de către Parlamentul României și promulgarea acestuia de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit Agerpres, printre solicitările care vor fi transmise Chișinăului se află numirea unui nou guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, implementarea Acordului de asociere a Republica Moldova la UE, aprobarea pachetului de măsuri anticorupție și un alt pachet de legi referitoare la mediul de afaceri.

Advertisement

În șase ani doar 32 din 100 milioane de euro

Pavel Filip a mulțumit părții române pentru susținerea acordată Republicii Moldova și a exprimat interesul țării noastre pentru valorificarea în deplină măsură a ajutorului financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de către România Republicii Moldova, în baza Acordului interguvernamental privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară.

"Ţin să mulțumesc, încă o dată, pentru disponibilitatea României de a acorda acel sprijin financiar rambursabil, de 150 de milioane de euro pe termen de cinci ani, desigur, în condițiile în care Guvernul de la Chișinău demonstrează că merge pe calea reformelor, merge pe calea realizării rezultatelor. Totodată, reiterăm și am convenit cu domnul prim-ministru să valorificăm, în continuare, în deplină măsură, și ajutorul financiar nerambursabil de 100 de milioane, în măsura posibilităților. Vreau să menționez că până acum a fost utilizată și valorificată o treime din această sumă", a declarat premierul Filip.

Fără acești bani Moldova ar putea rata integrarea în UE

Amintim că acordul privind asistența rambursabilă a fost semnat pe 7 octombrie 2015 la București de premierii Valeriu Streleț și Victor Ponta.

Creditul urma să fie acordat pe un termen de 5 ani, cu o dobândă de 1,5% anual, cu tragerea împrumutului în trei tranșe. Prima tranșă este prevăzută pentru 30 noiembrie 2015 (60 milioane euro), a doua pentru 31 martie 2016 (40 milioane euro) și a treia pentru 31 martie 2017 (50 milioane euro).

Deși a fost votat de Parlamentul României, președintele român nu a pus semnătura pe legea de ratificare a acordului de împrumut.

Unul din motive a fost criza politică de la Chișinău și demiterea Guvernului Streleț.

În același timp, fostul premier al Moldovei Valeriu Streleț susținea într-o adresare Parlamentului României că fără această asistență Moldova ar putea rata integrarea în UE.

"Știu, de asemenea, că România și-a atras niște critici pentru această decizie din partea unor autorități europene, care consideră că Republica Moldova trebuie să reziste cu forțe proprii provocărilor pe care le are în față. Cunoscând în detalii situația internă, le-o spun ferm criticilor și scepticilor – Republica Moldova are nevoie de ajutor anume acum! În caz contrar cetățenii țării mele ar putea rata ireversibil realizarea aspirației de integrare europeană, iar în teritoriul dintre Prut își vor face mendrele exponenții unor aspirații neo-imperiale post-sovietice!", se spune în textul declarației lui Streleț.

Documentul a atras critici și din partea experților Fundației Universitare a Mării Negre, care precizau într-o notă că împrumutul este condiționat de existența acordului Republicii Moldova cu FMI, cu excepția primei tranșe, iar tot împrumutul este destinat suportului bugetar, și nici un leu pentru investiții.

Citiți și: Guvernul Moldovei mai caută un miliard



Oportunitati