Guvern votat accelerat și contestat în stradă

shadow
Joi, 21.01.2016 08:18   1817
Noul Guvern al Republicii Moldova condus de Pavel Filip a fost votat pe 20 ianuarie, într-o ședință sumară a Parlamentului ce a durat ceva mai mult de 30 de minute și investit aproape de mijlocul nopții

Întrunit într-o ședință extraordinară Parlamentul a acordat miercuri, 20 ianuarie vot de încredere Guvernului condus de Pavel Filip. 

Şedința începută șa ora 16.00 s-a desfășurat într-un ritm alert și s-a finalizat în doar 34 de minute, timp în care s-a reușit atât examinarea componenței, prezentarea programului de guvernare, cât și votarea noul Cabinet de miniștri. Aceasta pentru a finaliza rapid procedura de teama protestatarilor care s-au adunat în număr mare în fața Parlamentului.

Guvernul ultimei șanse?

"Acesta este Guvernul ultimei șanse pentru Republica Moldova" a declarat în discursul său Pavel Filip, care a fost unul scurt de câteva minute. Noul Executiv a fost susținut de 57 de deputați, dintre cei 68 prezenți la ședință.

Guvernul condus de premierul Pavel Filip are următoarea componență: Viceprim-ministru pe probleme sociale – Gheorghe Brega; Viceprim-ministru pentru reintegrare – Gheorge Balan; Ministru al Economiei – Octavian Calmîc (vicepremier); Ministru al Finanțelor – Octavian Armașu; Ministru al Justiției – Vladimir Cebotari; Ministru al Afacerilor Interne – Alexandru Jizdan; Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene – Andrei Galbur (vicepremier); Ministru al Apărării – Anatol Șalaru; Ministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor – Vasile Bâtcă; Ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare – Eduard Grama; Ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor – Iurie Chirinciuc; Ministru al Mediului – Valeriu Munteanu; Ministru al Educației – Corina Fusu; Ministru al Culturii – Monica Babuc; Ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei – Stela Grigoraș; Ministru al Sănătății – Ruxanda Glavan; Ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor – Vasile Botnari; Ministru al Tineretului și Sportului – Victor Zubcu.

De la bomboane, la țigări; de la IT la premier: Cu ce rezultate se poate lăuda Pavel Filip

Majoritatea Guvernului este formată din reprezentanții Partidului Democrat, care pe lângă postul de premier, are un fotoliu de vicepremier și șapte ministere. Liberalii au rămas cu un vicepremier și patru ministere. Grupul de liberali-democrați ce au votat noul Guvern au patru fotolii, inclusiv două de vicepremier: Externe, Reintegrare, Agricultură și Protecția Muncii.

Advertisement

Cer alegeri anticipate

Şedința Legisativului a avut loc pe fondul unor proteste violente desfășurate în fața instituției. Manifestanții au scandat „Noi suntem poporul!”, „Hoții!”, Jos Mafia! solicitând organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Protestatarii au forțat ușa Parlamentului și au pătruns în clădire unde au început să-i scoată pe polițiștii baricadați acolo. Aceștia au fost luați practic pe sus unul câte unul, cu tot cu scuturi, duși în mulțime.

În momentul când a încercat să iasă din clădire, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a fost îmbrâncit și huiduit de protestatari.

Ulterior, protestatarii au fost scoși din instituție, iar forțele de ordine au consolidat cordonul din jurul Parlamentului. Deputații au fost scoși de polițiști din clădirea Parlamentului.

Președintele Parlamentului Andrian Candu a cerut de asemenea manifestanților să nu se lase provocați: „Protestele sunt bune atunci când se protestează pașnic. E un exercițiu democratic. Cu regret, unii înțeleg greșit. Au fost provocări, sunt victime în stare ușoară. Totul trebuie să se desfășoare în liniște”, a Candu.

Pe de altă parte, liderii Platformei Demnitate și Adevăr, Partidului Socialiștilor și Partidului Nostru au anunțat că vor continua protestele joi dimineața, pentru a cere alegeri anticipate.

Jurământ la miezul nopții

Nu este clar cum au reușit să iasă din Parlament și membrii Guvernului Pavel Filip, care au depus jurământul aproape de miezul nopții, în fața președintelui Nicolae Timofti.

În cadrul ceremoniei de învestire a Guvernului Filip, șeful statului a adresat următorul mesaj miniștrilor:

„Aș vrea să încep prin a transmite tuturor cetățenilor Republicii Moldova un apel la calm, spre evitarea violențelor, care nu vor folosi nimănui. Este important să rămânem în spațiul legal, indiferent de pozițiile politice pe care le avem. Îmi exprim speranța că acest guvern, format după o lungă perioadă de instabilitate politică și condiții de interimat al executivului, va ști să administreze cu competență și pricepere situația dificilă în care se găsește la ora actuală Republica Moldova", a declarat președintele Nicolae Timofti.

UE și SUA îndeamnă la calm

Ambasada SUA la Chișinău a emis un comunicat prin care îndeamnă la calm și cheamă toate părțile să se abțină de la acțiuni violente. Totodată, misiunea diplomatică îndeamnă autoritățile să se întâlnească în cel mai scurt timp cu protestatarii pentru a discuta îngrijorările acestora în mod deschis și transparent.

"Statele Unite îi îndeamnă pe protestatari și forțele de menținere a ordinii din Chișinău să păstreze calmul și să fie rezervați. Chemăm toate părțile să se abțină de la acțiuni care ar încuraja sau provoca violență. De asemenea, îndemnăm autoritățile sa se întâlnească imediat cu protestatarii și să abordeze îngrijorările lor într-un mod deschis și transparent', se spune în comunicatul citat de Agora.md.

Și delegația Uniunii Europene în Republica Moldova a îndemnat părțile la calm și dialog. "Încurajăm părțile să înceapă un dialog și să găsească împreună o cale pentru a face ca Republica Moldova să progreseze. Federica Mogherini este în contact cu delegația UE și urmărește cu atenție situația de la Chișinău', informează comunicatul delegației.

Mai mulți experți au criticat și contestat legalitatea noului Guvern.

Ex-premierul Ion Sturza a făcut un îndemn la calm și rațiune, dar a cerut președintelui Nicolae Timofti să iasă în fața națiunii cu un mesaj de îndemn la cam. „Să manifestăm pașnic, democratic și legal”, a scris pe pagina sa Facebook ex-premierul, precizând că „guvernanții vor fi „rași” la alegeri, alegeri anticipate”.

Sturza a menționat că clădirile instituțiilor statului sunt un bun al tuturor,iar polițiștii sunt frații și copiii noștri.”Vom învinge necuratul cu lumina înțelepciunii”, a adăugat el.

„Îi cer garantului Timofti, înainte de a „pupa” Constituția și a pleca la culcare, să iasă în fața națiunii cu un mesaj de îndemn la cam. Îi sugerez reprezentantului sponsorului „guvernării stabile”, domnului James Pettit, să iasă de urgență în fața moldovenilor cu garanții că jocurile „geostrategice” ale băieților „mari” nu vor fi făcute în detrimentul oamenilor simpli și nu vor susține oligarhia coruptă”, se arată în postarea lui Ion Sturza.Oportunitati