Firmele lui Plahotniuc au probleme cu Fiscul, sau baza de date a Fiscului minte

shadow
Miercuri, 13.01.2016 07:13   6850
Mai multe companii, inclusiv contribuabili mari s-au pomenit că apar în informațiile publice ale Fiscului că au restante la Buget, chiar dacă susțin că au făcut supraplăți.

Pe 21 decembrie 2015, Serviciul Fiscal de Stat a lansat un nou serviciu, pe pagina sa oficială (www.fisc.md).

Astfel, prin accesarea rubricii „Informații publice/ Despre contribuabil”, la introducerea codului fiscal al contribuabilului poate fi vizualizată, în regim on-line, informația cu privire la lipsa sau existența restanțelor față de bugetul public național.

Citiți și: Fiscul a descoperit evaziunea cea mare

Mold-Street a documentat cum funcționează acest serviciu, care sunt companiile și instituțiile ce au restanțe la buget și mai ales cât de veridice sunt informațiile afișate pe pagina WEB a Fiscului.

De la mic la mare datori statului

Am urmat întocmai instrucțiunile și am descoperit că între restanțieri se numără atât mici companii, cât și firme ale unor milionari, giganți internaționali dar și instituții și întreprinderi de stat. De exemplu companiile ce oferă servicii Internet și de telecomunicații.

Din cele patru mari companii de pe piața telecomunicațiilor, doar la Orange Moldova, pe 13 ianuarie 2016, apărea informația că nu are restanțe la buget.

Moldtelecom, care este o companie de stat, figurează cu restanțe, la fel și companiile Moldcell și Starnet. Alexandru Machedon, administratorul și fondatorul companiei Starnet ne-a informat încă 10 zile în urmă că până la 31 decembrie 2015, firma a plătit toate taxele și impozitele la buget. Cu toate acestea pe pagina Fiscului scrie în continuare cu roșu că la 27 decembrie 2015, Starnet are restanțe.

Ministerul Finanțelor cu datorii la Buget

În aceeași situație s-au pomenit și cele mai mari bănci din Moldova. Şi Moldova-Agroindbank și Moldindconbank, și Victoriabank, și Mobiasbancă ar avea restanțe la buget, potrivit datelor Fiscului.

Surpriza cea mare e că și Ministerul Finanțelor, în subordinea căruia se află Fiscul figurează cu restanțe la buget. Este adevărat că baza de date nu oferă informații despre mărimea restanțelor.

  

Fiscul și companiile lui Plahotniuc

Într-o situație similară s-au pomenit și mai multe companii ce ar fi controlate de cei mai bogați oameni de afaceri din Moldova.

E cazul companiilor ce fac parte din imperiul lui Vlad Plahotniuc, inclusiv celebrele Finpar Invest, Nobil-Club, Codru Hospitality, Argus-Teh și Argus-S. 

Curios dar cele ce fac parte din domeniul media, inclusiv General Media Grup Corp sau Casa Media Plus nu figurează cu restanțe la buget.

Advertisement

Citiți și: Companiile de stat și cele ale milionarilor sunt lideri la datorii la fondul de pensii

În cazul firmei de pază Argus-S lucrurile sunt chiar mai complicate. Astfel potrivit datelor Casei Naționale de Asigurări Sociale firma avea la mijlocul lunii decembrie și datorii de 452.263 de lei la plata contribuțiilor sociale figurând în lista neagră a instituției.

"Nu avem nicio datorie la CNAS și nici la alte bugete. Puteți să verificați la Fisc, inclusiv la persoana din cadrul Direcției Contribuabili Mari care este responsabilă de firma noastră", a declarat pentru Mold-Street Ana Luca, contabil-șef la compania Argus-S.

Fiscul nu oferă informații

Galina Spânu, angajată din cadrul Direcției Contribuabili Mari din cadrul Inspectoratului Fiscal principal de Stat Fiscului a refuzat să confirme sau să infirme informația, deoarece aceasta ar fi confidențială.

"Noi nu putem oferi așa informație", ne-a răspuns sec responsabila.

Eduard Balan, șeful Serviciului de Presă a Inspectoratului Fiscal Principal de Stat ne-a recomandat să ne adresăm la cei care administrează pagina WEB, întreprinderea de stat Fiscservinform.

Din anticamera Fiscservinform ne-au spus că toate întrebările trebuie să le adresăm la Centrul Unic de Apel, la telefonul 022 822 222. La acest telefon însă de două zile răspunde doar robotul.

"Sunt foarte multe apeluri, așa că trebuie să fiți mai instistent", ne-a sfătuit secretara. 

Citiți articole similare:

Proprietarii televiziunilor din Moldova: Miliardari americani, afaceriști locali, bănci din Rusia și milionari de la Tiraspol

“Terorism financiar” și racket fiscal

P.S. Peste câteva ore după apariția articolului despre cum funcționează serviciul ce permitea verificarea existenței restanțelor față de bugetul public național, Fiscul a decis sistarea acestuia, "în legătură cu erorile depistate în procesul implementării versiunilor noi a sistemelor informaționale ale Serviciului Fiscal de Stat. ajustate în legătură cu implementarea codului IBAN și a clasificației economice noi". * * *

"Acest material a fost realizat în cadrul proiectului "Jurnalismul business de investigație pentru transparență și integrarea europeană a Moldovei”, implementat de Business News Service (Mold-Street.com) cu suportul fundației americane National Endowment for Democracy (NED). Opiniile exprimate în cadrul articolului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția NED sau a Guvernului SUA.”

 Oportunitati