Câte Starnet-uri are Alexandru Machedon sau ce averi și afaceri au candidații la funcția de ministru în Guvernul Sturza

shadow
Duminică, 03.01.2016 12:27   10368
Premierul desemnat Ion Sturza și-a prezentat duminică, guvernul și programul pe care îl propune. Mold-Street a documentat ce averi și afaceri au candidații Guvernului Ion Sturza

Premierul desemnat Ion Sturza a prezentat duminică, 3 ianuarie, lista miniștrilor care urmează să fie învestiți în funcție dacă vor obține pe 4 ianuarie, votul majorității deputaților din Parlament.

Integri, patrioți și profesioniști

Miniștrii desemnați au semnat declarațiile de integritate, prin care se declară „curați” în fața legii, iar Sturza i-a carcaterizat ca patrioți, integri și profesioniști.

„Eu nu am mers pe criterii statistice, dar în linii mari, rezultatul reflectă cine suntem noi. În guvernul propus sunt 14 bărbați și patru femei și toți au studii superioare. Şapte au licență de masterat și șase sunt doctori în știință. Toți membri cunosc una și mai multe limbi de circulație internațională. Avem patru persoane care cunosc patru limbi și două care cunosc cinci limbi de circulație internațională. Vârsta medie este 46 de ani, cel mai tânăr membru are 31 de ani, cel mai în vârstă are 60 de ani. Opt membri au apartenență de partid: unul de la PPE, trei de la PLDM, un democrat, unul de la PL, doi de la Partidul Platforma Demnitate și Adevăr”, și-a prezentat echipa, Ion Sturza.

El a mai precizat că miniștrii desemnați nu au fost selectați pe criterii politice și nici nu au fost recomandați de partid și sunt gata să-și suspende statutul de membru de partid.

„Noi schimbăm modul de a face politică în Republica Moldova. Este o practică internațională, care mărește gradul de responsabilitate a funcționarilor publici, pentru că este o declarație pe propria răspundere”, a menționat premierul desemnat.

Mold-Street prezintă mai jos averile unor membri ai cabinetului de miniștri, propus de Ion Sturza. O mare parte din candidații în miniștri ai Guvernului Sturza fac sau au făcut parte din Guvern, alții au fost deputații, iar unii sunt cunoscuți oameni de afaceri.

Premierul desemnat, Ion Sturza este unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Moldova și România. În Moldova el apare ca fondator la două firme: SRL Instacon și SRL Agroinstal Plus. Instacon este deținătoarea brand-ului Unicode și important producător de uniforme. Totodată Instacon este fondatoare a întreprinderii Mixte Palplast din Călărași, alături de Fribourg Investments Limited din Cipru, care aparține tot lui Sturza. Mult mai extinse sunt afacerile din România

Potrivit ultimului clasament al celor mai bogați români, întocmit de revista Capital de la București, Ion Sturza are o avere de circa 40 milioane de euro și el a avansat în top cu 11 poziții, de pe 144 în 2014 pe 133 în 2015. 

Sturza s-a remarcat în ultimii ani în business prin investiția de 10 milioane de euro în parcul tehnologic din Cluj, Liberty Tehnology Park pe teritoriul de 4,5 hectare al fabricii de mobilă din localitate. În 2013 ex-premierul a cumpărat 49% din Romaltyn, o companie specializată în prelucrarea și reciclarea deșeurilor miniere și în valorificarea conținutului de aur și argint al acestora din vecinătatea orașului Baia Mare.

Cel de-al treilea proiect al lui Sturza în România este librăria online Elefant.ro, lansată în iunie 2010, când proiectul a primit o investiție de circa 1,2 milioane de euro din partea Greenlight Invest, fondul de investiții al ex-premierului moldovean. În total, investițiile lui Sturza în platforma on-line erau la finele anului 2014 de 3,5 milioane euro.

Cele 11 firme Starnet ale lui Machedon

Cunoscut și prosper om de afaceri poate fi considerat și Alexandru Machedon, care a fost propus pentru postul de ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Machedon controlează grupul Starnet SRL, care are o cotă de 20-25% din piața serviciilor de Internet fix din Moldova și care doar pe acest segment de piață a ajuns la o cifră de afaceri de circa 240 de milioane de lei.

Starnet este de fapt un grup compus din 11 firme, majoritatea controlate direct de Alexandru Machedon.

"Pentru gestionare mai eficientă, minimizarea costurilor de producție și pentru minimizarea riscurilor", așa a explicat Machedon necesitatea creării acestei structuri stufoase de firme.

Compania Starnet s-a remarcat prin oferirea de zone de Internet WiFi gratis, dar și prin celebrul caz de spargere pe 26 februarie 2015, a bazei de date a utilizatorilor. Ultima s-a datorat nu atât unui atac din exterior, cât a fost rezultatul protecției slabe a acesteia.  

Lista firmelor ce fac parte din grupul Starnet

Diplomatul Victor Chirilă, propus pentru postul de viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, este directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, fondată de Ion Sturza.

Advertisement

Deține un apartament de 68,4 metri pătrați în Chișinău.

Viceprim-ministru, Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei – Dona Școla, este în prezent director al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Republica Moldova (MIEPO). În anii 2009-2013 a fost vice-ministru al Telecomunicațiilor din partea Partidului Democrat.

Ultima declarație de avere disponibilă este pentru anul 2012, când a obținut un venit de circa 264.000 de lei, inclusiv 107.500 din salariul de vice-ministru și restul din prezența în consiliul de administrație la Moldtelecom, Radiocomunicații, MoldData și IDSI.

De asemenea, a declarat două locuințe, una cu patru camere în România și alta cu o suprafață de 150 metri pătrați în Republica Moldova. Este fondatoarea organizației DNT. 

Ministrul Economiei, Marin Ciobanu. Este în prezent administratorul Zonei Economice Libere Bălți, care a fost creată în 2010 și s-a extins semnificativ în mare parte datorită lui Ciobanu. În ultimii ani, ZEL Bălți a atras mai mulți investitori importanți, și s-a extins la Orhei, Căușeni și Strășeni, devenind un centru al dezvoltării industriale. Este unul dintre autorii strategiei de industrializare a Republicii Moldova. Are legături foarte bune cu businessul german.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Oleg Tofilat. Activează de mai mulți ani în cadrul acestui minister, în prezent fiind secretar de stat.

Porivit declarației de avere nu deține afaceri și are în proprietate doar un automobil Mercedes E270 din anul 2006. A declarat pentru anul 2014 un venit de 123.000 de lei, din salariul de funcție și din faptul că a reprezentat statul în Consiliile de Administrație ale unor întreprinderi de stat.

Ministrul Afacerilor Interne – Alexandru Stoianoglu. Membru al Partidului Democrat. A fost vicepreședinte al Parlamentului între 2009 și 2010 și președinte al Comisiei securitate națională în anii 2010-2014. În perioada 2001-2007 a fost– adjunct al Procurorului General al Republicii Moldova. 

În martie 2015, Alexandr Stoianoglo a candidat la funcția de bașcan în UTA Gagauzia, Potrivit RISE Moldova el a indicat în declarația de avere că, timp de doi ani, a încasat un salariu total de 515 290 de lei. Acesta mai declara că este proprietarul unui apartament în Chișinău, cu suprafața de 91,7 m.p., cu o valoare cadastrală de 942.047 de lei, însă, potrivit documentului cadastral, suprafața apartamentului este de aproape două ori mai mare. 

Acesta mai deține, potrivit declarației sale de avere, două automobile de lux: Mitsubishi Outlander și Hyundai Tucson. Soția sa Țvetana, deține Î.I.„Curdova Tvetana”, specializată în comerțul cu amănuntul, sondaje sociologice, dar și consultanță în domeniul businessului.

Ministrul Educației – Loretta Handrabura este membru PLDM. Viceministru în cadrul aceluiași minister în perioada 2009-2015. Din 30 iulie 2015, ocupă funcția de Ministru al Tineretului și Sportului. Potrivit ultimei declarații de avere, deține un apartament de 42 metri pătrați, iar în anii 2014-I jumătate a anului 2015 a obținut un venit de circa 277.000 de lei din activitatea în cadrul Guvernului.

Ministrul Tineretului și Sportului, Dumitru Alaiba. În ultimii doi ani a activat în calitate de secretar al Consiliului Economic al prim-ministrului, consiliu care în 2013 urma să fie condus de Ion Sturza.

Singura declarație de avere este pentru anul 2012, când exercita funcția de șef-adjunct al Direcției generale politici, asistență externă și reforma administrației publice. Atunci declara un venit de 44.724 lei din salariu, un apartament de 50 metri pătrați, un automobil Volvo S60, cumpărat în 2011 și 50% din Adalenas SRL. În prezent Alaiba nu mai figurează ca acționar la această companie.  

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Alexandr Slusari. Vicepreședinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Președinte al asociației UniAgroProtect. În anul 2014 în calitate de vicepreședinte al Partidului Forța Poporului a candidat în Parlament. A declarat pentru anii 2012-2013 venituri de peste 450.000 de lei din salariu și munca în cumul. În plus a încasat un venit de 831.675 lei din activitatea întreprinderii individuale.

Deține un automobil model Nissan și două apartamente, unul de 141 metri pătrați și altul 45,4 metri pătrați. Figurează ca fondator la trei companii: II Alexandru Slusari; ÎM European Soy Bean Producers 7 SRL și Rural Asig SRL.

Ministrul Justiției – Stanislav Pavlovschi. Vicepreședinte al Partidului Platforma Demnitate și Adevăr. Judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din partea Republicii Moldova (2001-2008). Unul dintre cele mai cunoscute procese la care a fost parte este cel Oferta Plus SRL contra Republicii Moldova, țara noastră fiind obligată să achite acestei firme despăgubiri de 2,5 milioane de euro.

Anterior a fost procuror, iar în prezent activează ca avocat. S-a implicat activ în protestele din anul 2015 din Piața Marii Adunări Naționale.  

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco. Membru-fondator al Partidului Popular European. Director din anul 2002 al IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a Universității Nicolae Testemițanu. Totodată în ultimii ani este și expertă în sănătate în cadrul Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Moldova.

Potrivit declarației de avere deține împreună cu soțul o locuință de 80 metri pătrați și două automobile: Nissan Qashqai și Skoda Octavia. Pentru anul 2014, a declarat venituri de 49.067 lei din salariu șefă a Clinicii, 99.769 din salariul de conferențiar universitar și 290.000 de lei în calitate de expertă la OMS.

Ministrul Mediului – Andrei Ursache. Activează din 2012 în cadrul ministerului, în calitate de șef de secție. În anul 2014 a obținut un venit de circa 97.000 de lei. Deține din 2004 o casă de locuit de 99 metri pătrați. 

Ministrul Finanțelor- Ion Munteanu. În prezent este Director Financiar al companiei Gas Natural Fenosa, în cadrul căreia muncește din anul 2000. În anii 1998-1999 a fost vice-ministru al Economiei în Guvernu Ciubuc II și Sturza I. 

Ministrul Culturii – Veaceslav Reabcinschi. Director al Centrului pentru Politici Culturale. Membru Expert-Grup. Figurează ca fondator la două firme Altegraf SRL și Cec-Spectru SRL. 

Ministrul Apărării – Viorel Cibotaru. Membru PLDM. A activat în această funcție în perioada februarie-iunie 2015în cadrul Guvernului Gaburici. El menționează în declarația de avere un venit de 113.460 lei din această funcție. Anterior a fost director al Colegiului Invizibil, expert la Institutul de Politici Publice. Este cofondator la ONG-urile Centrul CID NATO, Instututul Național de Filantropie și la Institutul de Cercetări Strategice și de Apărare. El mai deține un automobil Mitsubishi Outlander și trei conturi curente.

Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor – Svetlana Dogotaru. A activat în cadrul acestui minister, în funcția de viceministru, și în perioada Guvernului Tarlev. În prezente este consilier al lui Ion Sturza și administrator al întreprinderii Palplast din Călărași. Figurează ca fondatoare a Biroului de proiectare Europolis International SRL, dar și administrator la o întrepridere municipală din Fălești.

Viceprim-ministru pentru Reintegrare – Ion Stăvilă. Ex-ambasador al Republicii Moldova în Ucraina. Anterior a fost și vice-ministru de Externe în Guvernul Tarlev. Deține două apartamente și o vilă. două terenuri - unul în intravilan și altul în extravilan. El menționează în declarația de avere pentru anul 2014 un venit de 100.852 lei și o indemnizație de 507.608 lei.

Citiți și: RISE Moldova: Afacerile și casele de lux ale noilor miniștri din Guvernul GaburiciOportunitati