Ofensivă în mediul rural a platformei ce promovează inițiativa antreprenorială printre femei

shadow
Joi, 31.12.2015 09:30   3279
Platforma Națională a Femeilor din Moldova își propune să cucerească și mediul rural. Organizații ce stimulează implicarea activă a femeilor în business au trasat acest obiectiv la ultimul forum al Platformei din 19 decembrie.

Platforma Națională a Femeilor din Moldova își propune să cucerească și mediul rural. Organizații ce stimulează implicarea activă a femeilor în business au trasat acest obiectiv la ultimul forum al Platformei din 19 decembrie.

Deși suntem în secolul 21, în societate încă este dominant stereotipul că lumea afacerilor aparține bărbaților. O femeie se confruntă cu mai multe obstacole în lansarea și gestionarea unei afaceri, în comparație cu bărbații. În prezent, în Republica Moldove doar 27% din femei sunt antreprenoare, cu precădere în astfel de domenii precum serviciile hoteliere, de instruire și agricultură. Mai puțin prezente sunt femeile antreprenor în transport și construcții, unde domină fără drept de apel bărbații.

Pornind de la această realitate, Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului IMM a lansat încă în anul 2013 Platforma Națională a Femeilor, care a ajuns în doi ani o organizație solidă despre care putem afirma ferm că are potențialul de a schimba la față mediul de business din Republica Moldova.

Forumul de sfârșit de an cu participarea a 500 de femei

Scopul pe care și l-a propus inițial PNFM consta în sporirea gradului de conștientizare a rolului femeilor în societate, prin dezvoltarea abilităților și încrederii în sine a femeilor, care vor aduce schimbări pozitive atât în viața personală, cât și în comunitate.

În acest an au avut deja loc patru forumuri regionale ale femeilor iar pe 19 decembrie la Chișinău a fost organizat un eveniment de bilanț pentru acest an. Deși Platforma își propune în primul rând să dezvolte spiritul antreprenorial în rândul femeilor, forumul a întrunit circa 500 de reprezentante din mai multe domenii, inclusiv sectorul public, organizații obștești, parteneri de dezvoltare, organizații donatoare, societatea civilă și mass-media.

Vor să ajungă în fiecare sat

Potrivit Iuliei Iabangi, Director General ODIMM și inițiatoarea Platformei Naționale a Femeilor din Moldova, misiunea Platformei constă în dezvoltarea potențialului feminin, implicarea femeilor în viața social-economică. Ea a relatat despre rezultatele asocierii, menționând că în prezent platforma ajunge în fiecare raion și își exercită influența în ce privește spiritul de afaceri feminin. Cu toate acestea, șefa ODIMM spune că organizația își propune în viitorul apropiat să ajungă practic în fiecare localitate din țară.

„Cel mai bun stimulent pentru ca o femeie să se implice activ în afaceri este exemplul altor femei. Şi acest exemplu este cel mai eficient atunci când se referă la femei din același mediu. De aceea am hotărât să mergem în spațiul rural cu istorii de succes din sate care să le facă pe femeile de la țară să capete încredere în forțele proprii și să conștientizeze că nu sunt mai puțin apte decât bărbații să se lanseze în afaceri”, a menționat Iulia Iabangi.

Apel de la UN Women și delegația UE

În aceeași cheie a fost transmis și mesajul șefei reprezentanței de țară UN Women, Ulziisuren Jamsran, o susținătoare fermă a participării femeii în procesul luării deciziilor importante pentru societate și țară. ,,Cele mai bune modele de femei pe care trebuie să le apreciem, suntem chiar noi înșine, iar solidaritatea, susținerea și perfecționarea continuă, sunt cuvintele cheie pentru a deveni o femeie de succes.”, a menționat reprezentanta Națiunilor Unite.

Advertisement

La rândul ei Speranța Olaru, Manager de Proiect în cadrul Delegației UE în R. Moldova, a vorbit despre sprijinul permanent al Delegației UE la organizarea seminarelor informative ale Platformei, menționând numărul impunător al participantelor la forum.

„Este îmbucurător faptul că s-a ajuns la 500 de participante la forum, or cu cât vom fi mai multe și mai unite, cu atât vom putea crea lucruri frumoase împreună", a specificat ea.

Premii pentru responsabilitate socială

În cadrul evenimentului au fost premiate câștigătoarele Concursului Național ,,IMM-model de responsabilitate socială", care este organizat anual și are drept scop evidențierea întreprinderilor mici și mijlocii, care se implică activ în desfășurarea activității social-corporative.

Astfel, Serolan SRL din Călărași a primit Premiul mare, pentru realizări în domeniul Responsabilității Social Corporative, Meteor SRL din Chetrosu, Anenii Noi – premiul pentru activități de protecție a mediului înconjurător, Întreprinderea Individuală Stiș Svetlana din Ştefan Vodă – pentru activități de respectare a condițiilor de muncă a angajaților, iar SRL Edujoc din Chișinău – pentru activități de integrare socială și sprijin acordat comunității.

Valentina Badrajan, director executiv al Fondului Provocările Mileniului în Moldova:

Am activat peste 20 de ani în Ministerul Finanțelor și peste 15 ani în implementarea proiectelor internaționale în țara noastră și cunosc nu din auzite că pentru multe femei este o provocare să deții o funcție publică și să avansezi în post.

Foarte des trebuie să demonstrezi că ești mai deșteaptă decât mulți bărbați care concurează pentru aceleași funcții, mai bine pregătită profesional și trebuie totodată să ai mai mare curaj decât bărbații. Pe de altă parte, doresc ca femeile să fie mai solidare între ele. Cu regret nu întotdeauna există o astfel de solidaritate.

La angajarea în ultima funcție pe care o dețin timp de peste cinci ani am fost nevoită să concurez cu 14 bărbați, care aveau o experiență mai puțină decât a mea dar se simțeau mai ambițioși și eu trebuia să demonstrez că sunt mai capabilă decât ei. La acel interviu trebuia să demonstrez că anume eu merit acel post. Nu a fost simplu dar am reușit. Acum vedeți cu toții rezultatele programului Compact (implementat de Provocările Mileniului) pentru țară.

În proiectul ce ține de tranziția la o agricultură performantă am avut mai multe proiecte de infrastructură unde implicarea femeilor nu se observa. De la primele vizite pe care le-am avut în teren am văzut că doamnele sunt lipsite de informație. Iar din experiență pot să vă spun că 40% din succes depinde de informația primită la timp iar restul ține de efort, exigență și experiență.

La întâlnirile publice pe care le-am avut în sate, am văzut o dorință mai mare de cunoaștere decât în orașe. În localitățile vizate în programul Compact am organizat așa numitele comitete de monitorizare a impactului social și de mediu, unde ne-am propus ca femeile să joace un rol activ.

De asemenea, în cele 12 asociații ale utilizatorilor de apă pe care le-am organizat, ne-am propus să fie cel puțin 20% de femei. De regulă în agricultură lucrează bărbați. Astăzi pot să spun cu mândrie că 35% din consiliile asociațiilor respective sunt femei, iar din 6000 de membri peste 40% sunt femei. Ştim că în business femeile sunt de regulă pe planul doi: fie contabili, fie asistente. Pentru ca o doamnă să-și asume responsabilitatea și riscurile ce derivă dintr-o afacere este nevoie de foarte mult curaj și profesionalism.

Nu totdeauna femeile sunt însă gata să-și asume riscuri la fel ca bărbații. Şi asta deoarece ele au în spate grija familiei, au mai multe responsabilități cotidiene și atunci ele nu se implică la fel ca un bărbat.

Am avut posibilitatea pentru a mobiliza femeile și astăzi pot să vă spun că mai multe femei cu care am comunicat au luat împrumuturi din sistemul bancar și și-au ridicat propriile afaceri.
Am să vă povestesc un astfel de caz: O soră medicală de la Briceni a moștenit un teren agricol și a decis să planteze o livadă. Noi am asistat-o și ea acum pe lângă o livadă frumoasă și-a construit un frigider și are o afacere prosperă.

Pentru ca o doamnă să ajungă de succes este nevoie de voință, perseverență și multă muncă. Motoul meu de viață este perfecționarea continuă pentru a nu rămâne în urma evenimentelor care se derulează tot mai repede în ultimul timp.

Larisa Rudenco, vice-președinte Fincombank:

Anul trecut la întrunirea erau prezente 250 de femei, în acest an avem 500 și este greu să-mi imaginez câte vom fi la anul.

Interesul față de Platformă crește și asta înseamnă că inițiativa este una necesară și foarte utilă.
Cât privește Fincombank, niciodată n-am pus problema ca în banca noastră să existe un oarecare număr sau procent de femei. Pentru noi este important ca angajații să aibă potențial și dorința de a se dezvolta.

Pe parcurs organizăm o instruire continuă a angajaților și ei devin buni profesioniști. Însă, deși nu ne preocupau astfel de statistici, am constatat recent că 75% dintre managerii băncii noastre sunt femei. Mai mult, acum câțiva ani am constatat că toți șefii filialelor regionale sunt femei. Am decis să schimbăm situația în sens invers și să angajăm bărbați. Acum avem o proporție de 60% pentru femei și 40% bărbați.

Cât privește reticența unor patroni atunci când este vorba despre angajarea femeilor, mulți se gândesc că acestea vor ajunge să ceară concediu de maternitate.

Vreau să vă spun că în Fincombank n-a existat niciodată o astfel de abordare. Acum avem foarte multe femei în concediu de maternitate, circa un sfert din personalul oficiului central. Recent chiar am angajat în funcția de șefă a filialei o femeie, care urmează să iasă în concediu de maternitate. Suntem siguri că prin această abordare vom avea de câștigat datorită fidelității și randamentului ulterior al angajatelor noastre, care au parte de un mediu de lucru confortabil.

Pe parcursul a doi ani de activitate Platforma Națională a Femeilor din Moldova a organizat nouă evenimente informaționale pentru sporirea atenției asupra abilitării potențialului feminin la care au participat 1000 de persoane, a promovat 19 istorii de succes, organizat 19 prezentări de produse și a desfășurat 9 mini expoziții, de asemenea a organizat o misiune economică pentru 15 antreprenoare din domeniul industriei textile în Polonia.
Evenimentul din acest an a fost organizat cu susținerea partenerilor: Delegația Uniunii Europeneîn Republica Moldova, UN Women, Banca Mondială, Organizația Internațională pentru Migrații, Fincombank SA.

 



Oportunitati