Banca Națională ar putea lua măsuri de remediere și față de alte trei bănci

shadow
Vineri, 25.12.2015 13:08   2719

Alex Kremer, director al Băncii Mondiale pentru Moldova, Europa și Asia Centrală, susține într-o analiză pe blog că problemele din sistemul bancar nu au fost remediate.

Prosperitatea Republicii Moldova nu este un obiectiv distant și pentru a-l atinge, una dintre cele mai importante acțiuni în 2016 este remedierea situației în sectorul bancar, susține Alex Kremer, director al Băncii Mondiale pentru Moldova, Europa și Asia Centrală, într-o analiză pe blog.

"Banca Mondială a impus drept condiție pentru acordarea sprijinului bugetar Republicii Moldova efectuarea unor audituri diagnostice în alte trei bănci importante (Moldindconbank, Moldova Agroindbank și Victoriabank). Primele rapoarte urmau să fie prezentate în această lună. Dacă acestea vor constata anumite carențe, Banca Națională trebuie să ia acțiuni imediate pentru a le remedia", precizează oficialul de la Banca Mondială.

Totodată Alex Kremer afirmă că instituția pe care o reprezintă nu va oferi "sprijin bugetar Moldovei atât timp cât noi și colegi din FMI nu suntem siguri că există un plan sustenabil pentru finanțele publice ale țării".

Advertisement

Amintim că în privința liderilor pieței bancare, Moldova Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank, BNM a instituit încă pe 12 iunie 2015 supraveghere specială pentru o perioadă de trei luni.

Pe 11 septembrie 2015, fără prea multă publicitate BNM a decis să mai instituie încă o dată supraveghere specială la cele trei bănci, în baza articolului 37 (1) în urma constatării încălcărilor prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea Instituțiilor Financiar.

Citiți și: Situație tot mai gravă în sistemul bancar: Cele mai mari bănci din Moldova sub supraveghere specială

Potrivit articolui 37 (1) "Banca Națională poate institui procedura de supraveghere specială a unei bănci în cazul constatării încălcărilor prevăzute la art. 38 alin. (1), precum și a unei situații financiare precare a acesteia". Totodată Legea prevede că "supravegherea specială se efectuează printr-o comisie instituită în acest scop, formată din maximum 5 salariați din cadrul Băncii Naționale, dintre care unul îndeplinește funcția de președinte al comisiei și unul – pe cea de vicepreședinte al acesteia".

Menționăm că Moldova Agroindbank, Moldindconbank și Victoriabank sunt cele mai mari bănci din Republica Moldova și ele concentrează peste 70% din toate activele sistemului bancar.

Anterior specialiștii au atenționat asupra faptului că la unele bănci există deja probleme majore, ca urmare a situației create după fraudele de la cele trei bănci și a unor măsuri aplicate de BNM.

ANCHETĂ Stăpânii băncilor din Republica MoldovaOportunitati