Alex Kremer, optimistul de la Banca Mondială

shadow
Joi, 24.12.2015 04:30   2014
Alex Kremer, director al Băncii Mondiale pentru Moldova, Europa și Asia Centrală, susține într-o analiză pe blog că instituția pe care o reprezintă este optimistă în privința țării noastre, deoarece există suficiente premise pentru ieșirea din criză.

Alex Kremer, director al Băncii Mondiale pentru Moldova, Europa și Asia Centrală oferă o lecție de optimism pentru cetățenții Republicii Moldova în comentariul "Moldova: adio 2015 și salut 2016!" de pe blog. 

"Aș vrea să explic de ce Banca Mondială este optimistă în privința Moldovei.

Primul motiv pentru optimism. Situată la granițele celei mai mari piețe din lume – Uniunea Europeană – și având costuri ale forței de muncă care constituie o mică părticică din media UE, Moldova ar putea fi un magnet de investiții pentru consumatorul european. Zonele economice libere din Moldova demonstrează cât de atractivă poate fi țara pentru investitorii străini, atunci când afacerile sunt protejate de corupție și reglementări excesive. Astfel, în ziua în care cetățenii Moldovei vor obține o economie curată, ei vor constata o creștere explozivă în domenii precum industria ușoară, care va fi însoțită de o cerere sporită pentru forța de muncă și salarii mai mari. Iar creșterea economică mai rapidă va genera un volum sporit de finanțare pentru educație, sănătate și pensii mai decente.

Moldova a depășit cel mai devastator șoc economic

Al doilea motiv pentru optimism. Moldova a depășit cel mai devastator șoc economic cauzat de recesiunea economică din Rusia, precum și seceta din 2015. După un declin de 2 la sută în 2015, previziunea noastră este că creșterea PIB va fi relansată ușor în 2016, până la 0,5 la sută, și va accelera până la 4 la sută în 2017.

Cu siguranță nu e cazul să ne facem iluzii. Nu există alte cuvinte care ar descrie mai potrivit recesiunea, seceta și frauda masivă în sectorul bancar, povara căreia o vor resimți generații de moldoveni. Frauda bancară se face parțial responsabilă de deprecierea leului, ratele înalte la dobânzi și creșterea prețurilor.

Advertisement

Colaboratorii Băncii Mondiale trebuie să fie ghidați de considerațiuni economice și nu de emoții, dar nu-mi pot stăpâni sentimentul de indignare atunci când realizez că Ion sau Ioana vor trebui să plătească pentru lipsa de acțiune a autorităților în cazul fraudelor comise în cele trei bănci.

Ce trebuie de realizat

Dar prosperitatea Moldovei nu este un obiectiv distant. Astfel, pentru a-l atinge, e important să fie realizate următoarele acțiuni în 2016:
Haideți să remediem situația în sectorul bancar. Banca Mondială a impus drept condiție pentru acordarea sprijinului bugetar efectuarea unor audituri diagnostice în alte trei bănci importante (Moldindconbank, Moldova Agroindbank și Victoriabank). Primele rapoarte urmau să fie prezentate în această lună. Dacă acestea vor constata anumite carențe, Banca Națională trebuie să ia acțiuni imediate pentru a le remedia.

Haideți să avem continuitate în sectoarele sociale: sănătate, educație și protecție socială. Schimbările pozitive sunt în curs de implementare, fapt care va însemna redirecționarea fondurilor dinspre instituții terțiare, care servesc unor interese speciale, către pachetul universal în medicină, către școli decente și către asistență socială țintită. E important, așadar, să avem stabilitate politică pentru a continua acest parcurs bun.

Haideți să eliminăm interesele private din instituțiile economice publice. Dacă controlul corupției în Moldova ar fi fost la fel de bun ca în Letonia sau Slovenia în ultimii 10 ani, economia Moldovei ar fi acum cu 25 la sută mai prosperă. Fiecare cetățean al Moldovei plătește astfel un preț zilnic pentru eșecul de a combate corupția. Ca să citez un producător cunoscut de echipamente sportive: Trebuie doar să o faci! (Just do it!)

Mai multă transparență în sectorul energetic!

Haideți să soluționăm problema aprovizionării țării cu energie electrică. Moldova are nevoie de mai multă transparență pe piața de energie electrică. Energocom trebuie să-și publice finanțele, ANRE să trebuie să asigure implementarea adecvată a normelor și reglementărilor în vigoare, și interconexiunile cu România trebuie să fie construite, astfel încât importurile de energie electrică din România să poată concura cu monopolul instituit de M-GRES/Energocom.

Haideți să ajustăm finanțele publice, astfel încât investițiile și achizițiile publice să fie relansate. Aceasta este o sarcină dificilă deoarece bugetul trebuie să-și asume costurile aferente fraudei bancare, iar costul datoriei publice a crescut.

Ce face Banca Mondială? Noi nu vom oferi sprijin bugetar Moldovei atât timp cât noi și colegi din FMI nu suntem siguri că există un plan sustenabil pentru finanțele publice ale țării.

Și totuși continuăm să muncim. Tocmai am aprobat cel mai mare proiect din istoria parteneriatului nostru cu Moldova: 80 milioane dolari SUA pentru drumurile rurale. Sperăm că vom avea în curând un guvern ca să putem vedea noi suprafețe de drumuri deja în primăvară. Următoarele proiecte vor avea drept obiectiv computerizarea serviciului fiscal (un calculator nu poate fi mituit) și vor finanța granturi pentru grupuri de fermieri pentru a-i ajuta să exporte produse moderne în Uniunea Europeană.

Grupul Băncii Mondiale a auzit ce își doresc cetățenii Moldovei în 2016: o economie curată și servicii publice decente. Sperăm că 2016 va aduce cetățenilor țării ceea ce își doresc și merită".

Citiți și: Banca Mondială oferă 80 milioane de dolari, Moldova are nevoie de 10 de ori mai mult

Citiți și: Moldova riscă să piardă 9% din bugetOportunitati