Profitul companiilor de asigurări se apropie de un sfert de miliard

shadow
Vineri, 18.12.2015 13:59   2644
Criza nu reprezintă o problemă pentru companiile moldovenești de asigurări. Cel puțin asta reiese din statisticile afișate de Comisia Națională a Pieței Financiare privind rezultatele obținute de asigurători în primele nouă luni din acest an.

Toate cele 15 companii de asigurări din Republica Moldova au înregistrat profit in primele nouă luni ale anului curent, arata datele Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF).

În ianuarie-septembrie profitul brut realizat de asigurătorii moldoveni s-a ridicat la 240,36 milioane lei (11,67 milioane euro). De remarcat că în perioada similara a anului precedent, piața moldovenească de asigurări înregistra în total pierderi de 33,12 milioane lei.

Moldasig a scăpat de o povară

Cel mai mare profit din această perioadă a fost înregistrat de către Moldasig, care a obținut un profit de 91,3 milioane de lei. Anul trecut, în aceeași perioadă de nouă luni, compania ce ar fi controlată de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, suporta pierderi de 41,2 milioane de lei.

Rezultatele din anul trecut ale Moldasig au fost provocate de pierderile cauzate de daunele exagerate plătite conform unor contracte de asigurare a riscului financiar, achitate preponderent unor clienți din Rusia.

Astfel, potrivit statisticii pentru anul trecut, în primele trei trimestre Moldasig avea subscrise prime de asigurare în valoare de 203,9 milioane de lei pe când despăgubirile achitate în aceeași perioadă s-au cifrat la 209,75 milioane de lei.

Advertisement

Prime de 56 milioane, profit de 55 de milioane lei

Şi cea de-a doua companie a lui Platon, Asito și-a îmbunătățit radical situația financiară. Dacă anul trecut aceasta suporta în primele nouă luni pierderi de aproape 36 milioane de lei, în anul curent compania arată un profit de 55 milioane de lei.

Este interesant că volumul primelor de asigurare, colectată de aceasta este aproape egal cu cel al profitului brut, cifrându-se la circa 56 milioane de lei. Totodată, despăgubirile achitate de companie au fost de 31 milioane lei.

Fosta Victoria Asigurări arată rezultate modeste

Cea de-a treia companie de asigurări a lui Platon, Alliance Insurance Group (fosta Victoria Asigurări) a obținut un profit mul mai modest decât colegele sale mai mari, de doar 1,66 milioane lei. Şi asta în pofida faptului că a colectat un volum mai mare de prime decât Asito, de 98,2 milioane lei.

De altfel, la capitolul prime subscrise Alliance Insurance Group se numără printre cele mai mari companii de pe piață, ocupând locul patru după Moldasig, Grawe Carat cu un volum de 126,5 milioane lei și Donaris Vig cu 123,7 milioane lei.

Prime mari, profit mic

De altfel, Donaris Vig, în pofida primelor mari subscrise, a obținut un profit extrem de mic, de doar 150 mii de lei. Un profit mai mic a fost înregistrat doar în cazul Acord Grup, care a fost pe plus doar cu 90 mii de lei.

De menționat, că niciuna dintre companiile de asigurări nu este în minus. După Moldasig și Asito, după nivelul profitului urmează Grawe Carat Asigurări cu un profit de 26,9milioane lei, Klassika Asigurări (companie controlată de Ilan Shor), cu 20,49 milioane lei, Garanție (companie controlată de holdingul lui Anatol Stati) cu 13,77 milioane lei și Asterra Grup, recent amendată de CNPF pentru încălcări grave în activitate, care obținuse în primele luni un profit de 13,33 milioane lei.

De remarcat că în primele nouă luni ale anului trecut, cinci companii înregistrau pierderi.Oportunitati