Economia națională s-a dovedit a fi nepregătită de actuala criză

shadow
Joi, 17.12.2015 13:12   1540
Economia Republicii Moldova va termina 2015 într-o recesiune de 0,8%, iar economiștii recomandă o restructurare profundă a modelului economic

"Anul 2015 poate fi considerat anul în care temerile economice s-au adeverit. Practic toate riscurile identificate în ediția precedentă a publicației MEGA din aprilie 2015 s-au materializat - criza bancară, perpetuarea incertitudinii politice, stagnarea reformelor, înrăutățirea relațiilor cu partenerii de dezvoltare, reducerea exporturilor și remiterilor, inflația de două cifre, dar și condițiile climaterice nefaste care au afectat producția agricolă", susțin economiștii de la Centrul Expert-Grup.

Drept rezultat, pentru 2015 este estimată o recesiune economică de -0.8%, iar pentru 2016 - o recuperare lentă de +2.9%, se constată în raportul MEGA (Moldovan Economic Growth Analysis) pentru trimestrul IV al 2015, publicat de Expert-Grup.

Printre sectoarele care au influențat pozitiv evoluția economică se numără industria (+3,1%) și comerțul intern (+2,3%), în timp ce agricultura, care va descrește cu -12,6%, va avea cel mai negativ impact. De menționat că recesiunea economică din anul curent putea fi și mai severă dacă moneda națională nu s-ar fi depreciat, lucru ce a influențat pozitiv exporturile și respectiv balanța comercială.

Economie nepregătită

Economia națională s-a dovedit a fi nepregătită pentru o actuala criză: deficitul bugetar este în creștere și se estimează că va constitui 3% din PIB pentru 2015, rezervele valutare au ajuns la un nivel redus, iar sectorul bancar este slăbit în urma falimentării a celor trei instituții financiare care reprezentau o treime din activele sistemului.

Aceste probleme sunt agravate de faptul că instituțiile-cheie care trebuie să intervină de urgență în vederea stabilizării macroeconomice sunt fie paralizate de criza politică, fie nu dispun de resurse tehnice și financiare.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Evoluții și startup-uri   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati