Ministerul Economiei a găsit o vână de aur

shadow
Vineri, 11.12.2015 15:10   2720
Republica Moldova poate deveni o platformă bună pentru dislocarea unităților de producere a firmelor turcești ce activează pe teritoriul Federației Ruse, utilizând toate facilitățile disponibile în Zonele Economice Libere și Parcurile Industriale.

Autoritățile de la Chișinău examinează posibilitatea de a folosi toate oportunitățile ce se deschid ca urmare a războiului economic pornit de Rusia contra Turciei. Cel puțin așa susține vicepremierul Stephane Bride.

Moldova, platformă pentru investitorii turci

"Republica Moldova poate deveni o platformă bună pentru dislocarea în țara noastră a unităților de producere a firmelor turcești, care activează pe teritoriul Federației Ruse, utilizînd toate facilitățile disponibile în Zonele Economice Libere și Parcurile Industriale", a declarat Stephane Bride, ministru în exercițiu al Economiei, în cadrul unei întrevederi cu Mehmet Selim Kartal, ambasadorul Turciei în Republica Moldova,.

Cei doi oficiali au discutat despre dinamizarea relațiilor comercial-economice dintre Moldova și Turcia, despre oportunitățile investiționale comune, precum și despre situația creată în relațiile bilaterale dintre Federația Rusă și Turcia și impactul restricțiilor, ce urmează a fi impuse începînd cu 1 ianuarie 2016, a precizat Serviciul de presă al ME.

Mehmet Selim Kartal a apreciat inițiativa părții moldovenești și a menționat că țara sa este deschisă pentru orice dialog constructiv.

Advertisement

Totodată, ambasadorul a anunțat că pe 22 ianuarie 2016 va fi organizat un Forum de afaceri, la care vor participa antreprenori din Turcia și Republica Moldova. Astfel, evenimentul va oferi un cadru oportun pentru conectarea mediului de afaceri din ambele țări în vederea dezvoltării proiectelor comune.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, în ianuarie-septembrie 2015, schimburile comerciale ale Republicii Moldova cu Turcia au însumat 261,9 milioane de dolari, în scădere cu 13,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. După valoarea volumului schimburilor comerciale înregistrat în perioada de referință, Turcia se situează pe locul șase între partenerii comerciali ai Republicii Moldova.

Investiții turcești de 30 de milioane de dolari

În același timp datele oficiale relevă că Turcia nu se numără printre principalii investitori în Moldova. Astfel până la 1 ianuarie 2015 valoarea investițiilor turcești în economia Moldovei a constituit 30 de milioane de dolari, sau mai puțin de un procent din totalul investițiilor străine directe. Astfel la acest capitol Turcia ocupă abia locul 18.

În același timp datele Camerei Înregistrării de Stat relevă că la 1 noiembrie 2015, investitorii turci au fondat în Moldova 1.126 de companii, situându-se pe locul trei.

Amintim că Turcia și Rusia trec printr-o gravă criză declanșată de doborârea pe 24 noiembrie a avionului rusesc de către aviația turcă. Ankara afirmă că avionul a încălcat spațiul său aerian, ceea ce Moscova dezminte.

Rusia a ordonat sancțiuni economice împotriva Turciei, îndeosebi un embargo asupra importurilor de fructe și legume turcești și a reintrodus vizele pentru cetățenii turci cu începere de la 1 ianuarie 2016. Ţinând cont că Turcia deținea o cotă de circa 20% la exportul de fructe și legume pe piața rusească.

De pe urma acestor măsuri moldovenii ar putea beneficia, dar dacă se se ajunge la stoparea relațiilor în domeniul energetic, Moldova va avea de suportat piederi enorme.



Oportunitati