Câți bani au recuperat lichidatorii băncilor jefuite?

shadow
Marţi, 08.12.2015 08:49   2461
Din momentul retragerii licențelor Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank, și până la finele lunii noiembrie, lichidatorii acestora, în urma acțiunilor întreprinse, au încasat mijloace bănești în sumă totală de 64,5 milioane lei.

În urma rambursării creditelor, achitării dobânzilor la credite, achitării penalităților, Banca de Economii a acumulat 7,2 milioane lei, Banca Socială – 41,1 milioane și Unibank – 16,2 milioane lei, anunță serviciul de presă al Băncii Naționale.

De remarcat că ministrul finanțelor, Anatol Arapu opera cu alte cifre acum o săptămână, în cadrul audierilor parlamentare pe marginea subiectului devalizării băncilor "Pe 20 noiembrie curent, Banca Socială și Unibank au întors statului 60 și, respectiv, 140 de milioane de dolari. ", a menționat Arapu.

Cum era de așteptat Fortuna United LP nu a achitat prima rată

Deși la data de 26 noiembrie, 2014 Banca Socială a încheiat contracte de cesiune a creditelor în sumă echivalentă de 13,6 miliarde de lei, precum și a dobânzii aferente, cu persoana juridică nerezidenta Fortuna United LP pe un termen de cinci ani cu achitări egale o dată pe an, cu primă rată de achitare nu mai târziu de 26 noiembrie, 2015, Banca Națională menționează că până la data actuală prima rata de achitare în valoare de patru miliarde de lei nu a fost efectuată.

Lichidatorii pregătesc înstrăinarea activelor

După cum și era de așteptat nu prea există șanse ca banii respectivi să fie rambursați și, drept urmare, lichidatorilor celor trei bănci nu le rămâne decât să mizeze pe înstrăinarea cât mai avantajoasă a activelor.

Banca Națională informează că în prezent, băncile în proces de lichidare efectuează evaluarea activelor și, ca urmare a acestui fapt, activele respective vor fi expuse la vânzare. Prețurile activelor se stabilesc conform procedurilor interne elaborate de către băncile în proces de lichidare. În acest sens se ia în considerație valoarea de piață a bunurilor, valoarea contabilă actuală, valoarea datoriilor debitorilor în cazul activelor luate în posesie etc.

Advertisement

“Activele băncilor în proces de lichidare se expun la vânzare, în principal, prin licitații, iar înformația cu privire la desfășurarea acestora se publică în Monitorul Oficial al RM, reviste de nivel republican și/sau regional pe saituri specializate precum și în oficiile băncilor”, informează BNM.

Săptămâna trecută, în cadrul audierilor parlamentare privind devalizarea celor trei bănci guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu a anunțat că activele existente ale celor trei bănci (inclusiv gajul) sunt suficiente pentru a recupera ceva mai mult de 10% din cele 14 miliarde de lei allocate acum un an. Valoarea proprietăților celor trei bănci erau estimate de către guvernator la circa 400 milioane de lei

Toată speranța e la Kroll

Potrivit lui Drăguțanu, speranțe mai mari sunt că o parte din resurse vor fi identificate după cea de-a doua etapă de investigație efectuată de compania Kroll, care ar putea dura doi ani. Totodată, nu s-a făcut vre-o estimare ce sumă ar putea fi recuperată.

Amintim că la începutul lunii octombrie, Compania Kroll a fost angajată împreună cu compania juridică internațională Steptoe & Johnson LLP să efectueze a doua etapă a investigației jafului celor trei bănci și să implementeze o strategie de recuperare, pentru a recupera în folosul Republicii Moldova activele dispărute din instituțiile respective.

Banca Națională a Moldovei informa la momentul încheierii contractului cu Kroll că serviciile contractate sunt structurate în așa fel, încât BNM să fie informată cu regularitate cu privire la evoluția investigațiilor pe durata perioade inițiale de 16 săptămâni, la sfârșitul căreia Kroll și BNM vor decide asupra unui termen mai extins de investigație, precum și asupra strategiei de recuperare a activelor.

”Aceasta este o problemă complexă, pentru care vor fi necesare mai multe luni de investigații pentru a stabili amploarea reală a presupuselor nereguli financiare și pentru a începe recuperarea activelor. BNM este încrezătoare că a angajat echipa potrivită și că aceste companii - Kroll și Steptoe & Johnson - sunt determinate să o sprijine atât în identificarea și pedepsirea persoanelor implicate, cât și în obținerea unei recuperări financiare maxime posibile.

BNM face apel către societate să i se ofere echipei timp pentru a-și desfășura lucrările care, implicit, vor fi efectuate în mod confidențial. BNM va fi informată în mod regulat cu privire la progresul investigațiilor și va oferi publicului date suplimentare, atunci când va fi necesar”, se menționa în comunicatul instituției.

Deocamdată, suma datorată de către cele trei bănci BNM se ridică la 13,9 miliarde de lei, potrivit lui Anatol Arapu. Dat fiind faptul că datoria este acoperită de garanția Guvernului, dacă luăm în calcul această sumă, ministrul finanțelor estimează că de la bugetul de stat se va achita anual Băncii Naționale circa 680 milioane de lei doar în calitate de dobândă pe lângă datoria propriu-zisă. Şi asta, dacă va fi negociată o dobândă mică,de circa 5%. Dobânda actuală a Valorilor Mobiliare de Stat emise de Ministerul Finanțelor este de peste 26%.

Doar a zecea parte din miliardul dispărut poate fi recuperată în Moldova



Oportunitati