Teoretic Moldova nu mai are nevoie de Gazprom!

shadow
Miercuri, 02.12.2015 12:26   2260
Republica Moldova are un potențial teoretic de cogenerare de 6.222 MW energie termică și, respectiv, 4.636 MW capacități de producere a energiei electrice. Acesta ar urma a fi asigurat inclusiv prin valorificarea potențialului naționale de energie regenerabilă.

Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE) a estimat că teorietic Republica Moldova poate produce peste 6000 MW energie termică și 4000 MW energie electrică prin cogenerare. În consecință țara noastră ar putea reduce semnificativ și chiar renunța la gazul livrat de gigantul rus Gazprom.

Pentru acesta este nevoie de valorificat potențialul național de energie regenerabilă, se arată într-un comunicat de presă al Proiectului Energie si Biomasă, implemementat de PNUD.

Potrivit autorităților valorificarea resurselor renovabile de energie prin utilizarea tehnologiilor moderne poate diminua dependența energetică a țării și spori dezvoltarea economică a Republicii Moldova.

„Venim cu o abordare inedită: să promovăm independența energetică a țării, pornind de jos în sus. Așa cum am văzut în țări europene, orice localitate își poate asigura necesarul de energie din deșeurile agricole, iar Moldova, teoretic, poate acoperi din biomasă aproape jumătate din importurile de gaze naturale”, a declarat vicepremierul Stephane Bride, în cadrul Forumului Național „Bioenergia: Către o autonomie energetică locală”, eveniment parte a Săptămânii Moldova Eco-Energetică.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația   Agricultura și vinificația  

Advertisement

Oportunitati