Bursa de Valori a Moldovei, mai puțin „înapoiată”. A primit dreptul la tranzacții la distanță

shadow
Miercuri, 25.11.2015 09:25   3229
Bursa de Valori a Moldovei scapă de unul din cele mai mari handicapuri: lipsa posibilității efectuării tranzacțiilor la distanță, din oficiul brokerului, din cauza căruia era considerată o platformă de tranzacționare extrem de înapoiată pentru secolul 21.

Comisia Națională a Pieței Financiare a decis luni, 23 noiembrie să acorde Bursei de Valori a Moldovei autorizație de sistem multilateral de funcționare. Autorizația permite efectuarea tranzacțiilor la distanță de către un număr de emitenți ce corespund criteriilor stabilite în Legea Pieței de Capital, adoptată în 2012.

Hotărârea prevede că „Societatea pe Acțiuni Bursa de valori a Moldovei și societățile de investiții (companiile de brokeri) vor asigura îndeplinirea cerințelor privind accesul la distanță la tranzacționarea instrumentelor financiare pe sistemul multilateral de tranzacționare la momentul atribuirii calității de membru.

Audit obligatoriu

Bursa de Valori este obligată să prezinte în decurs de un an concluziile unei companii de audit sau consulting în domeniul tehnologiilor informaționale privind sistemul de tranzacționare utilizat de societate. Această procedură ar urma să asigure buna funcționare și corectitudinea tranzacțiilor efectuate prin sistemul multilateral.

De remarcat că un astfel de audit, potrivit expertului în piața de capital Alexandru Savva, ar trebuie efectuat sistematic și în cazul sistemului interactiv de cumpărare-vânzare ce funcționează acum la Bursa de Valori. Expertul este sceptic că astfel de audit ar fi fost efectuat vre-odată.

Ce acțiuni pot fi admise în sistemul multilateral

Bursa de Valori va trebui să identifice în decurs de 45 de zile din data intrării în vigoare a deciziei CNPF de acordare a autorizației, emitenții care corespund cerințelor de admitere spre tranzacționare prin sistemul multilateral.

Advertisement

Aceștia, potrivit hotărârii trebuie să corespundă criteriilor de admitere spre tranzacționare pe piața reglementată, stabilite în Legea privind Piața de capital.

Potrivit legii respective valorile mobiliare corporative ale unui emitent să fie admise spre tranzacționare pe piața reglementată (bursa de valori) în următoarele cazuri:

(1) Capitalizarea bursieră previzibilă a acțiunilor pentru care se solicită admiterea spre tranzacționare pe piața reglementată sau, în cazul în care aceasta nu poate fi evaluată, capitalul propriu al emitentului trebuie să fie cel puțin echivalentul în lei al unui milion de euro calculat la cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei la data admiterii.
(2) Valoarea emisiunii valorilor mobiliare de creanță pentru care se solicită admiterea spre tranzacționare pe piața reglementată trebuie să fie cel puțin echivalentul în lei a 200 000 de euro calculat la cursul oficial al Băncii Naționale a Moldovei la data admiterii.
(3) Comisia Națională este în drept să decidă cu privire la admiterea spre tranzacționare pe piața reglementată a acțiunilor ce nu întrunesc cerințele stabilite la alin. (1) în cazul când consideră că pentru aceste valori mobiliare piața reglementată este o piață adecvată.
(4) Valorile mobiliare se admit spre tranzacționare pe o piață reglementată după publicarea unui prospect al ofertei publice.
(5) Pentru admiterea spre tranzacționare pe piața reglementată, valorile mobiliare corporative trebuie să întrunească următoarele condiții:
a) sunt achitate integral;
b) conform actelor de constituire ale emitentului, pot fi liber tranzacționate.
(6) Pentru admiterea spre tranzacționare pe piața reglementată a acțiunilor de aceeași clasă ale unui emitent, este necesar ca cel puțin 10% din acțiuni să fie în circulație liberă (free-floa
t).

Dacă în decurs de 45 de zile emitenții selectați nu vor refuza printr-o cerere în scris admiterea în sistemul multilateral,ei vor fi incluși automat.

Doar 24 de emitenți în listingul bursei

De remarcat că, odată cu intrarea în vigoare a Legii privind piața de capital, în martie curent, au fost selectate spre a fi admise la bursă acțiunile a 50 de emitenți. Nu toți însă au fost de acord să se listeze la bursă. La moment, potrivit informațiilor BVM, în listingul bursei sunt admise titlurile a 24 de emitenți.

Până la intrarea în vigoare a Legii privind Piața de Capital, numărul societăților admise la bursă era de circa 1000. Acest fapt însă nu a contribuit la performanța BVM, care a degradat constant în ultimii ani, potrivit observatorilor pieței de capital.
Lipsa posibilității de efectuare a tranzacțiilor bursiere la distanță este unul dintre cele mai mari handicapuri ale Bursei de Valori a Moldovei, care este considerată din această cauză drept una anacronică.



Oportunitati