Cine va fi viitorul premier: Plahotniuc varianta de bază, Cebotari - de rezervă

shadow
Miercuri, 25.11.2015 05:20   6960
Discuțiile de marți, 24 noiembrie, inițiate de președintele Parlamentului Andrian Candu cu fracțiunile parlamentare, nu au dat rezultate notabile. În același timp se discută intens soluția cu Vlad Plahotniuc, premier în fruntea unui Guvern al „unității naționale”

Următorul premier al Republicii Moldova ar putea fi Vlad Plahotniuc, cel mai influent politician și om de afaceri din țară. Despre aceasta deja de câteva zile se vorbește intens în presă, dar și prin coridoarele puterii. 

Pentru o astfel de candidatură ar fi gata să voteze nu doar democrații și comuniștii, liberalii și deputații neafiliați, dar și o parte din liberal-democrați, susțin surse din Parlament. Nu este exclus că și unii socialiști să fie cooptați la vot.

Plahotniuc premier? Va fi un dezastru!

Argumentul invocat de unii reprezentanți ai PLDM este că în fruntea Guvernului, Vlad Plahotniuc va trebui să își asume răspunderea pentru situația critică din țară, va fi nevoit să explice unde a dispărut miliardul, să asculte toate reproșurile și criticile la adresa autorităților, să poartă negocieri cu instituțiile europene și cu organismele financiare internaționale pentru a debloca finanțarea externă etc.

În același timp președintele Parlamentului Adrian Candu a declarat că abia săptămâna viitoare ar putea fi cunoscut numele premierului care va fi desemnat de șeful statului. Totodată Andrian Candu a vorbit despre un viitor Guvern al "unității naționale", compus din tehnocrați, care să poate propune soluții de ieșire din criza social-economică a țării.

Se realizează cel mai prost scenariu de evoluție a Moldovei

"În mare parte jocurile sunt făcute. Plahotniuc este varianta de bază pentru funcția de premier", a explicat o sursă din cadrul Parlamentului.

O altă sursă din cadrul Guvernului a vorbit și de varianta de rezervă pentru funcția de șef al Executivului - Vladimir Cebotari, ministrul în exercițiu al Justiției.

Advertisement



"Dacă soluția cu Vlad Plahotniuc nu va fi agreată, există varianta de rezervă cu un alt Vladimir, Cebotari. Acesta ar putea fi o soluție de compromis care ar putea fi agreată mai ușor de finanțatorii externi, dacă un premier Plahotniuc le pare o variantă de coșmar", au precizat sursele.

De altfel fostul prim-ministru, Ion Sturza, a declarat pentru Radio Europa Liberă că nu-l vede pe Vlad Plahotniuc drept premier.

„Sondajele arată un anti-rating, care cred nu a fost nici la cei mai odioși oameni. Nu vreau să-i fac un proces de intenție, dar dacă este cineva rațional, nu poate veni cu așa propuneri. Cred că nu este fezabilă, indiferent ce jocuri se joacă la Chișinău... Va fi un dezastru și atunci nu știu dacă va supraviețui nu numai clasa politică, dar și clădirile unde se află clasa politică”, a afirmat Ion Sturza.

Cine este Plahotniuc

Milionar controversat, raider, proprietar de bănci, mogul de presă, oligarh, păpușar sunt doar câteva dintre etichetele acordate lui Vlad Plahotniuc în ultimii ani. Se zice că ar fi unul dintre cei mai bogați oameni din Republica Moldova, iar despre averea lui circulă multe legende, inclusiv că aceasta s-ar situa între 300 de milioane și un miliard de dolari. O estimare în stilul Forbes nu a fost însă efectuată niciodată.

Citiți și: Plahotniuc și-a legalizat statutul de cel mai mare proprietar de mass-media din Moldova

În primăvara anului 2008, după demisia lui Vasile Tarlev, Vlad Plahotniuc a fost la un pas de a ajunge premier. „Candidatura lui Plahotniuc a fost examinată nu doar pentru că era în relații foarte bune cu președintele Vladimir Voronin, dar și pentru calitățile deosebite de manager și, nu în ultimul rând, pentru că este bogat și, respectiv, nu ar putea fi corupt“, titra, în aprilie 2008, ziarul „Moldavskie Vedomosti“.

Varianta de rezervă, Vladimir Cebotari

Cât despre Vladimir Cebotari, acesta a ocupat în ultimii ani mai multe funcții de management, dar și în Guvern. 

Din decembrie 2011 până în iunie 2013 Cebotari a fost director la Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova. Din iunie 2013 până în aprilie 2015 a exercitat funcția de viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor; și, concomitent, în perioada ianuarie-iulie 2014 a fost președinte al consiliului de administrare al MoldATSA.

În perioada aprilie–iulie 2015 a fost director general al întreprinderii de stat „Calea Ferată din Moldova”, iar pe 30 iulie 2015 a fost învestit în funcția de Ministru al Justiției al Republicii Moldova în Guvernul Streleț, din partea Partidului Democrat din Moldova.

Citiți și: Vladimir Cebotari: Situația creată este o consecință a nerestructurării la timp a Căii Ferate



Oportunitati