Efectele politicii BNM: Creditarea în valută a ajuns la un nivel record, cea în lei - la un nivel minim

shadow
Marţi, 24.11.2015 08:54   1714
Dacă volumul creditelor acordate în lei a fost în octombrie aproape cel mai mic din acest an, cifrându-se la 1,1 miliarde lei, cel al împrumuturilor acordate în valută a atins un nivel record, de 1,35 miliarde lei.

Luna trecută am avut cea mai mare dobândă la creditele în lei din acest an, de 15,75%. Cu toate că aceasta rămâne cu aproape patru puncte procentuală sub rata de politică monetară a BNM, ajunsă la 19,5%, octombrie a fost una dintre cele mai proaste luni în ce privește creditarea în lei. Volumul acestora a coborât sub 1,1 miliarde.

Pe de altă parte, dobânzile mici la creditele în valută, care au coborât la 7,05% luna trecută îi stimulează pe agenții economici să prefere anume astfel de împrumuturi, volumul cărora a depășit 1,35 miliarde de lei.

Creditarea în lei, pe un trend descendent constant

Statisticile pentru luna octombrie, publicate de Banca Națională relevă o scădere dramatică a poftei de creditare a moldovenilor, în special în monedă națională. În octombrie, care este, de regulă, o lună destul de bună pentru creditare, au fost acordate credite noi în lei în valoare de 1,099 miliarde de lei.

Rezultate mai slabe au fost înregistrate doar în august, o lună „moartă” atât pentru creditare cât și pentru economie în general, când acest indicator a fost de 1,039 milioane lei..

Advertisement

Dacă omitem din statistici luna august, se reliefează un trend uniform de reducere a volumelor creditelor noi acordate.

Rata medie a creditelor noi acordate este cu 4% sub rata de politică monetară a BNM

Şi asta, cu toate că rata medie a dobânzilor la creditele noi este încă mai mică față de rata de politică monetară ajunsă la 19,5%.

În octombrie, rata medie a creditelor noi acordate a fost de 15,75% față de 11,6% la începutul anului. De remarcat că 848 milioane lei din totalul de credite noi acordate în monedă națională, a fost oferit persoanelor juridice la o rată medie a dobânzii de 15,49%.

Persoanele fizice au contractat credite de 251 milioane lei la o dobândă medie de 16,62%.

Creditele de consum, la un nivel minim

În cazul celor mai accesate credite de către populație, cele de consum, a fost valabilă o dobândă medie de 16,92%. În octombrie, volumul acestor credite a fost de 164,32 milioane. Doar în ianuarie, luna sărbătorilor și zilelor libere, fiind înregistrat un volum mai mic, de 163 milioane lei.

Expertul financiar Sergiu Gaibu menționează că reducerea poftei de creditare în lei este strict legată de rata politicii monetare. „Nu există cerere de credite chiar și la aceste rate ale dobânzilor, când ele sunt cu 4% mai mici față de rata de politică monetară dar nici încredere în viitorul economiei moldovenești. Prin asta se explică și volumele mici de creditare în valută națională dar și ratele mai mici față de rata de politică monetară a Băncii Naționale”, menționează expertul.

Dobândă mică, volum mare la creditele în valută

Observăm pe de altă parte un volum record al creditelor accesate în valută străină. În octombrie, acesta a fost de 1,352 miliarde de lei, aproape toată suma fiind împrumutată de către persoanele juridice.

Pentru comparație, în ianuarie, volumul creditelor acordate în valută a fost de doar 326 milioane lei, iar în februarie, de 563 milioane lei. Comparativ cu rata dobânzii la împrumuturile în monedă națională, dobânda la creditele în valută este în scădere. Dacă la începutul anului aceasta era de 7,49%, în octombrie a coborât la 7,05%.



Oportunitati