Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea unui recurs înaintat de Efes Vitanta Moldova Brewery SA împotriva Guvernului Republicii Moldova.
 • Pe 24 ianuarie Curtea Supremă de Justiție examinează recursul Interacces-M SRL împotriva Consiliului Concurentei.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie este examinată admisibilitatea unui recurs depus de Drancor SRL împotriva Ministerului Economiei și Infrastructurii.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Inspectoratului General de Politie al MAI vs Inspecția Financiară din cadrul Ministerului Finanţelor.
 • Curtea Supremă de Justiție
  Pe 24 ianuarie se decide admisibilitatea recursului Eximbank-Gruppo Veneto Bancă SA împotriva SA Poliproiect, Andronic Arcadie, Andronic Mariana si SRL Poliproject Exhibitions.
 • Curtea de Apel Chișinău
  S.A. Termoelectrica se judecă cu Consiliul Municipal Chișinău, pe 2 februarie.
 • Moldexpo
  În perioada 31 ianuarie - 4 februarie 2018 are loc expoziţia naţională de servicii şi mărfuri autohtone, ”Made in Moldova”.
 • Pe 17 februarie în orașul subteran Cricova are loc festivalul vinurilor ”Underland”.
 • La Chișinău are loc concursul de vinuri și băutiru tari ”Black Sea Region Wines and Spirits”, pe 21-22 februarie 2018.
 • În perioada 21-23 februarie 2017 Poliproject Exhibitions organizează expoziţia specializată de vinuri ”ExpoVin Moldova”.
 • Pe 14-17 martie la Moldexpo se desfășoară expoziția de primăvară a tehnicii, produselor și serviciilor agricole ”Moldagroteh 2018”.
 • Pe 22-25 martie la Moldexpo este organizată expoziția de echipamente, tehnologii și servicii de construcție ”Moldconstruct 2018”.
 • În perioada 25-28 martie la Moldexpo se desfășoară expoziţia în domeniul energeticii ”MoldEnergy 2018”.
 • Pe 29-31 martie vinificatorii moldoveni participă la Campionatul Euroasiatic al Vinurilor și Băuturilor Tari, la Rostov (Rusia).
 • În perioada 29 martie - 1 aprilie la Chișinău are loc expoziția de produse și servicii de călătorii ”Turism. Agrement. Hoteluri”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Cum compania nașului lui Vlad Filat a fost favorizată de Vamă

1 2
 • Terminalul Vamal de pe strada Industrială aparţine companiei Lusmecon
  Foto: viorelrailean.livejournal.com
 • Terminalul vamal administrat de East-Auto-Lada a funcţionat din 2008 şi până în 2012
  Foto: customs.gov.md
Joi, 19.11.2015 07:38   3381

Consiliul Concurenței a constatat că Serviciul Vamal a încălcat legislația prin crearea neîntemeiată de situații privilegiate unor întreprinderi prestatoare a serviciului de terminal vamal.

A fost nevoie de patru ani și jumătate pentru ca autoritatea responsabilă de respectarea legislației concurențiale să investigheze și să adopte o decizie în privința cazurilor de favorizare a unor companii de către Serviciul Vamal.

Compania nașului lui Vlad Filat, presta servicii pentru vamă

Este vorba de patru companii ce prestau servicii de terminal vamal în raza municipiului Chișinău: Romalex Service SRL (fondată de frații Vasile și Valerian Batcu, Lionida Ambrosi, Elena și Petru Sârghi), Aviatehnologie SA, East-Auto-Lada SRL (fondator Mihail Mararița cu 99,7%) și Lusmecon SA (controlată de familia lui Anatol Ghilaș, directorul Agenției Relații Funciare și Cadastru și naș al expremierului Vlad Filat).

Pe 18 martie 2011, compania Construct Arabesque SRL a sesizat Agenția Națională pentru Protecția Concurenței (în prezent Consiliul Concurenței) precum că cele patru întreprinderi percep plată "pentru intrarea și staționarea camioanelor în zona de control vamal în vederea efectuării operațiunilor de vămuire, numit de către întreprinderi - serviciul terminal".

"Aceste plăți se percep pentru fiecare intrare și staționare a camioanelor pe teritoriul întreprinderilor menționate", se menționa în solicitare.

Totodată, Construct Arabesque susținea că "la efectuarea operațiunilor de vămuire, colaboratorii vamali, solicită în mod obligatoriu intrarea și staționarea camioanelor în zona de control vamal".

"Conform regulamentului cu privire la zona de control vamal, precum și în baza art. 186 din Codul Vamal, pentru efectuarea operațiunilor de vămuire, camioanele intră pe teritoriul zonei de control vamal, dar nu pe teritoriul acestor întreprinderi", se preciza în sesizarea depusă de Construct Arabesque SRL.

Vama încheia contracte, fără licitație

În cadrul investigației Consiliul Concurenței a stabilit că Serviciul Vamal a semnat cu cele patru companii contracte de prestare a serviciilor de terminal vamal, în baza cărora acestea se asumau să creeze condiții pentru activitatea vameșilor. În același timp drept contraprestație Serviciul Vamal are doar obligația de a garanta funcționarea zonei de control vamal pe teritoriul întreprinderii fără a-și asuma un oarecare angajament financiar suplimentar.

Consiliul Concurenței a constatat că deși acordurile de colaborare dintre vama și cele patru companii nu fac referire la aplicarea taxelor pentru staționare de către proprietarii terminalelor și nu prevăd executarea anumitor servicii pe teritoriul zonei de control vamal, "întreprinderile administrează serviciul de intrare și staționare a unităților de transport pe teritoriul zonei de control vamal pentru efectuarea operațiunilor de vămuire, încasând de la companii taxe".

În același timp Ministerul Finanțelor a informat că plata pentru serviciul terminal nu este un component al drepturilor de import stabilit de Codului Vamal și respectiv nu cade sub incidența reglementărilor vamale.


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Litigii comerciale   Comerț extern și datoriile   Achiziții publice și licitații  
pentru a vedea articolul intreg pentru a vedea toate articolele
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close