Au pierdut în acest an cinci miliarde de lei

shadow
Sâmbătă, 14.11.2015 06:36   2244
Seceta și deprecierea leului a provocat în acest an pierderi de 5-6 miliarde de lei agricultorilor, au anunțat reprezentanții asociațiile neguvernamentale în domeniu

"O mare rușine și catastrofală", astfel au apreciat situația din domeniul agrar și subvenții pentru fermieri, reprezentanții asociațiilor de agricultori.

„Situația achitării subvențiilor pentru 2014 nu fi numită altfel decât „o mare rușine”, când după atâtea promisiuni și decizii 17 agricultori nu au reușit încă să primească subvențiile de 9 milioane de lei”, a declarat Alexandru Slusari, președintele Asociației UniAgroprotect.

Pierderi de pe urma secetei și deprecierii leului

El a precizat că ministrul Finanțelor promite în fiecare zi să „rezolve problema”, însă situația nu se schimbă. Alexandru Slusari a menționat că soluționarea chestiunii achitării subvențiilor și compensațiilor din nou a fost amânată după ce România a anunțat că suspendă acordarea creditului de 150 milioane de euro.

Președintele Asociației UniAgroprotect a susținut că asupra înrăutățirii situației din agricultură au influențat mai mulți factori.

În primul rând deprecierea abruptă a monedei naționale în primăvară, care a provocat o scumpire cu 30-40% a resurselor necesare producerii agricole (fertilizanți, produse de uz fitosanitar, carburanți, material semincer, piese de schimb etc.). În plus aceasta a dus la o majorare de două ori a ratei dobânzilor la credite, acestea fiind în prezent de 25-26%, astfel încât s-a redus considerabil numărul de împrumuturi pentru producătorii agricoli.

Totodată, a afirmat Alexandru Slusari, seceta excesivă din acest an a provocat daune mari culturilor de agricole și plantațiilor pomicole, recolta fiind redusă în comparație cu anul precedent cu 50-60%.

Recolta de grâu din acest an abia dacă acoperă cheltuielile fermierilor

„Cred că pierderile reale ale agricultorilor vor urca la 5-6 miliarde de lei”, a menționat Alexandru Slusari.

Advertisement

"O parte din agricultori se află în faliment, iar în primăvara ne așteptăm la înrăutățirea situației. Se pare că actuala guvernare vrea să dubleze sau să tripleze importurile și să creeze câțiva mari latifundiari de genul Caravita, iar restul oamenilor de la țară să plece peste hotare. Noi nu mai putem tolera acest lucru”, a afirmat liderul UniAgroProtect.

Revendicări ignorate de autorități

În pofida acestui fapt, a accentuat președintele UniAgroProtect, „autoritățile statului nu au întreprins nici o acțiune palpabilă de sprijin pentru fermieri, revendicările înaintate la cele două proteste organizate de către aceștia fiind ignorate. Ba mai mult, agricultorii n-au primit subvențiile pentru anul 2015, iar o bună parte din fermieri nu le-au ridicat nici pe cele din 2014.

„N-au fost acordate nici compensațiile pentru anul 2014, ce urmau să le ridice pomicultorii care dispun de suprafețe de livezi de mere mai mari de 15 hectare. De asemenea, n-a fost lansat proiectul Livada Moldovei (acesta a trecut deja toate aprobările finanțatorilor și ar urma să fie lansat în curând n.r.), iar accesarea creditului polonez a devenit problematică, deși există 6-7 proiecte eligibile. În schimb, s-a dublat importul de produse lactate și celor din carne din Ucraina, iar taxa pentru valoarea adăugată la producția animalieră a fost majorată până la cota de 20%. Totodată, nu putem ignora faptul că n-a fost adoptată nici o lege din pachetul agricol propus de noi”, a mai spus președintele UniAgroProiect.

Potrivit directorului executiv al Federației Naționale a Fermierilor din Moldova, Vasile Mârzenco, aceste probleme sunt consecințele corupției la nivel de stat. „Noi dorim să eradicăm această corupție. Dacă unele persoane corupte nu vor fi scoase din circuitul politic, situația se va înrăutăți și mai mult”, a afirmat Vasile Mârzenco.

Deosebit de nemulțumiți sunt agricultorii de politica tarifară și netarifară a autorităților, stipulată în așa-zisul „pachet agricol”, prin intermediul căruia guvernarea promitea protejeze piața internă de importul produselor lactate și din carne.

„Era vorba despre aplicarea taxei de import la această categorie de mărfuri, care sunt aduse din Ucraina și Belarus. Taxa de import în mărime de 10% ar fi ajutat producătorii moldoveni. Şi, peste o perioadă scurtă de timp, ar fi putut concura la egal atât în țară, cât și în străinătate”, a menționat Slusari.

Agricultorii nu au împotriva cui protesta

Agricultorii au solicitat ca viitorul candidat la funcția de prim-ministru, pe lângă consultările pe care le va avea cu fracțiunile parlamentare, să aibă întâlniri și cu reprezentanții asociațiilor neguvernamentale în domeniul agriculturii, iar candidatura la funcția de ministru al Agriculturii să fie coordonată cu aceștia.

„Având în vedere semnificația majoră a agriculturii pentru economia Moldovei, considerăm că noul ministru trebuie să fie vicepremier, pentru a face parte din prezidiul Guvernului și să poată influența structurile importante pentru ramură, cum ar fi Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) sau Apele Moldovei”, a spus președintele Uniagroprotect.

Vorbind despre acțiunile pe viitor ale agricultorilor, liderii asociațiilor au spus că în prezent nu are rost de a înainta revendicări economice.

„Împotriva cui să protesteze agricultorii? Guvern nu avem, Parlamentul nu este funcțional. Agricultorii nu au încredere în această clasă politică”, a constatat Slusari, adăugând că mulți agricultori speră în platforma civică „DA”.

Criză de subvenții agricole în 2015Oportunitati