Plahotniuc și-a legalizat statutul de cel mai mare proprietar de mass-media din Moldova

shadow
Vineri, 13.11.2015 12:40   5413
Afaceristul Vlad Plahotniuc a fondat pe 10 noiembrie două firme noi: General Media Group Corp. și Radio Media Group Inc, pe care au fost trecute patru televiziuni și trei posturi de radio, care în trecut aveau ca fondatori companii offshore, anunță anticoruptie.md

Vlad Plahotniuc este oficial proprietar al celui mai mare grup media din Republica Moldova. Aceasta după ce a fondat în această săptămână două firme noi: General Media Group Corp. și Radio Media Group Inc., pe care au fost trecute patru televiziuni și trei posturi de radio.

Potrivit portalului anticoruptie.md, Consiliul Coordonator al Audiovizualului a fost anunțat despre modificări de către Petru Jelihovschi, managerul General Media Group Corp., iar în ședința de astăzi membrii CCA au luat act de această informația. Cele patru televiziuni sunt: Publika TV, Prime TV, Canal 2 și Canal 3. Posturile de radio: Publika FM, Muz FM și Maestro FM.

De notat că cele patru posturi TV au acoperire națională și dețin o cotă de circa 70% din piața TV a Republicii Moldova.

Firmele au fost fondate la 10 noiembrie, termenul-limită prevăzut de lege pentru declararea adevăraților proprietari. În cazul ambelor, omul de afaceri deține cota de 100%. Companiile au același sediu: strada Ghioceilor 1 din Chișinău (pe teritoriul complexului Moldexpo), acolo unde se află și trustul General Media Group din care fac parte televiziunile și posturile de radio, pe care controversatul om de afaceri, le-a ascuns, de-a lungul anilor, în spatele unor companii off-shore.

Advertisement

Businessmanul a operat aceste schimbări odată cu intrarea în vigoare a modificărilor Codului Audiovizualului prin care radiodifuzorii privați sunt obligați să declare cine sunt adevărații proprietari ai posturilor.

Potrivit noilor prevederi, în termen de zece zile de la intrarea în vigoare, radiodifuzorii privați au fost obligați să facă publică lista cu numele proprietarilor beneficiari și datele privind cota lor de participare la capitalul social, lista membrilor consiliului și numele administratorului, numele realizatorilor, producătorilor de programe sau de emisiuni.

General Media Group Corp. este administrată de Petru Jelihovschi. Capitalul social subscris este de 42 de milioane de lei. Radio Media Group Inc. este administrată de Victoria Bucătaru, capitalul social subscris al firmei fiind de cinci milioane de lei. Obiectivele de activitate declarate ale celor două companii sunt identice: emisie pentru difuzarea serviciilor de programe pe cale radioelectrică terestră și prin orice alte mijloace de telecomunicații decât cele radioelectrice terestre; activități ale agențiilor de publicitate; producție cinematografică, video și de programe de televiziune; consultanță pentru afaceri etc.

Citiți și: Investigație: Imperiul imobiliar a lui Vlad Plahotniuc, cu Finpar în frunte

Milionar controversat, raider, proprietar de bănci și partide, mogul de presă, oligarh, păpușar sunt doar câteva dintre etichetele acordate lui Vlad Plahotniuc în ultimii cinci ani.

Se zice că ar fi unul dintre cei mai bogați oameni din Republica Moldova, iar despre averea lui circulă multe legende, inclusiv că aceasta s-ar situa între 300 de milioane și un miliard de dolari. O estimare în stilul Forbes nu a fost însă efectuată niciodată.

O investigație realizată de RISE Moldova a arătat că Vlad Plahotniuc deține un veritabil imperiu imobiliar în Moldova, controlat prin intermediul Finpar Invest, una dintre cele mai mari companii imobiliare din Moldova.Oportunitati