Creștere spectaculoasă a veniturilor companiilor lui Shor și Platon pe o piață în criză

shadow
Joi, 12.11.2015 04:59   3952
Companiile de asigurări au înregistrat, în nouă luni ale anului, vânzări de de aproximativ 42 de milioane de euro, în scădere cu circa 9% față de aceeași perioadă a anului trecut, arată o analiză realizată de xprimm.md

În perioada ianuarie-septembrie, cele 15 companii de asigurări active din Republica Moldova au încasat prime de aproximativ 909 de milioane de lei, în creștere cu doar un procent față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unei analize realizată de specialiștii de la xprimm.md.

Citiți și: Piața asigurărilor a intrat în recesiune

Calculată în euro, valoarea primelor subscrise s-a redus cu aproape 9%, de la 48,4 milioane de euro în 9 luni ale anului 2014, la 44,2 milioane de euro în 9 luni ale acestui an.71,6 milioane euro în 2013, la 65 de milioane de euro.

În schimb topul companiilor de asigurare a suferit schimbări majore. Astfel deși lider pe piață a rămas compania Moldasig, care a înregistrat subscirieri de prime în valoare de 156,4 milioane de lei, în scădere cu circa o părtime.

Advertisement

În consecință cota de piață s-a redis de la 23% la doar 17%.

Pe locul doi a urcat Grawe Carat Asigurări datorită unei creșteri cu 38,7% a primelor subscrise. În consecință firma cu capital austriac are acum o cotă de piață de 13,9%. Pe trei se află o altă companie cu capital austriac, Donaris-Group cu o cotă de 13,61%.

Citiți și: Rebranding la una dintre companiile lui Platon

Totuși cele mai spectaculoase evoluții le-au avut Alliance Insurance Group (10,80%) și Klassika Asigurări (7,32%). Astfel Alliance Insurance Group, (fosta Victoria Asigurări) a înregistrat o creștere de trei ori a valorii primelor subscrise. Această evoluție a fostei Victoria Asigurări (ce ar fi controlată de afaceristul Veaceslav Platon prin mai multe firme, inclusiv acționarul majoritar Generashon Financial BV din Olanda (57,04%), se datorează fuziunii cu Asito și preluării unei părți din afacerile acesteia.

Cât despre Klassika Asigurări, care face parte din Holdingul Shor (singurul acționar al companiei este firma Avantage SRL, care face parte din imperiul financiar-imobiliar al milionarului Ilan Shor), aceasta a înregistrat o creștere de 2,5 ori a valorii primelor subscrise.

Datele statistice relevă că primele cinci companii au însumat peste 63% din totalul subscrierilor.

Aproximativ jumătate din primele subscrise reprezintă asigurărările obligatorii de răspundere civilă auto, care au constituit ceva mai puțin de 400 de milioane de lei.

În același timp, au scăzut semnificativ și despăgubirile plătite de asigurători. În nouă luni, clienții au primit  251 de milioane de lei sau cu aproximativ 39% mai puțin decât aceeași perioadă a anului trecut.

Citiți și: De ce despăgubirile plătite de asigurătorii moldoveni au scăzut cu 57%Oportunitati